hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 呢條巴士路線,仲可以蝕幾耐?
開啟左側

[經歷分享/報告] 呢條巴士路線,仲可以蝕幾耐?

1320 發表於 2023-1-5 11:06 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2023-1-5 02:23
其實屯公三站來回都停咗一個半 (雙向紅橋 回程新墟街市)

比佢停埋屯市都唔會話真係多好多客

屎水近年食水太深, 對住月票對手, 應該至少 8折 (平過260X) / 整旺角分段 (平過63X) 先有少少吸引力
The Designer
1320 發表於 2023-1-5 11:12 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-1-5 09:15
其實關於九巴月票問題
城巴大西北962系同969系一樣做得起
點解50 50M 55 56 56A 950 955仲係咁頹

其實962系都少左唔少客, 特別係 碼頭一帶, 59X/M 既車海真係有吸引力, 佢只係衰 屯轉 出市區比較難上車 (特別係青公車一到)唔係962系連早繁都收皮
1320 發表於 2023-1-5 11:24 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2023-1-5 10:06
城記宣傳係有問題, 但又唔可以入晒城記數既

54區不論公屋定私樓都未入晒伙, 長遠一定有得做既

K54入屯市就的確係比較意外, 但67A 就一早都知, 月票亦係一早都知, 只係佢無諗好對應, 無屯轉回水轉乘, 連E21系 去 長沙灣, 深水步  轉乘咁基本都無做好 (得單向, 返屯門要比2程係咩玩法? 明明E21系, 50 互相相向免費轉乘係好好既互補), 真係無咩好講
neoplan720p 發表於 2023-1-5 11:27 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-1-5 10:56
54 區個情況唔同屯碼/青公,因為佢真係近兆康站,班客根本慣性搭鐵,城巴打唔贏。 ...

可能真係習慣問題啦,
其實54區真係唔可以稱得上「好近」西鐵站,
至少我既感覺係菁和田行去兆康,仲遠過屯市行去屯門站。但而家屯市仲有唔少人會坐60MX等線(先唔講58MX呢d一站直出既線)。

如果要依賴駁腳K54既話,
咁其實本身都有一定程度既唔方便。
除非本身一程車好唔方便(e.g. 服務時間、定線、班次、收費),
否則無理由個個都仆哂去搭鐵,
而屎水呢幾條線差得咁離譜。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
2076 發表於 2023-1-5 11:32 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-1-5 11:27
可能真係習慣問題啦,
其實54區真係唔可以稱得上「好近」西鐵站,
至少我既感覺係菁和田行去兆康,仲遠過 ...

都唔係的,兆康始終比起屯門少一個站,而去屯轉的距離亦都係最遠。

50 一程車去尖沙咀,其實贏唔到 K54 轉 MTR。

過海 MTR 都唔係慢,唔一定要搭你 950,所以 54 區先至一潭死水咁。
抗議962B重組
還我962全日服務
asv2 發表於 2023-1-5 11:34 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2023-1-5 02:29
其實巴士公司開新線
有無做過調查?
有無做過分析?

三十年前劃初代 63X,可以同今日條 50
九龍段路幾乎一樣樣嘅
你話邊個無做調查?邊個無做分析?

現實啲講,今時今日啲新區住客,
有幾多係要出九龍返工?
又有幾多係每日等住通關返大陸?

56(A) 同 50/55 嘅營運情況大概都答咗你

樓主| nokia 發表於 2023-1-5 11:42 | 顯示全部樓層

面對2大競爭,
港鐵:K54+鐵》尖沙咀40分鐘、旺角東50分鐘
九巴:月票買3送一,送口罩,學生2送一,東港城現金卷,送模型,58X頻密班次,不經轉車站

城巴50需要做特快優勢,連$2客都唔搭,例如不經轉車站,即日來回城巴八折,長遠來說,城巴需要月票,否則九巴只會越來越多優惠,搶佔市場。
Ricky403 發表於 2023-1-5 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-1-5 09:16
九龍最多人返工嘅地方係長沙灣同九龍灣 + 觀塘
前者 50 掂都掂唔到
但後者 55 做哂都唔見得十分理想

返九龍東老母區唔保鐵就會買膘啦
起碼258X 259X價位平日返放工都夠回本,貼埋星期六日出街,區內唔駛特登拍回水機都慳一兩分鐘
結果城巴55雖然做返工地方但都係執唔到客,795/795X/X970都一樣,返長沙灣要同你兜旺角都倒走哂
cruisesnet 發表於 2023-1-5 11:51 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-1-5 03:16
反而應該九龍黃,過海紅。一陣又話黃巴冇月票,而且公屋屋邨過海返工真係少。679 979 喺皇后山邨上嘅客分 ...

九龍係紅巴故有地頭, 點解要為左黃巴生意特登比佢踩入去?
cruisesnet 發表於 2023-1-5 11:55 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-1-5 10:27
我覺得用50同旺火三寶/66X比有啲唔合理,
大家喺九龍區個服務區域唔算太相同。

點夠56A本末倒置同搞笑