hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島線、機場鐵路掉頭隧道延展段 項目最新進展 ...
開啟左側

北港島線、機場鐵路掉頭隧道延展段 項目最新進展

樓主| tonyng 發表於 2023-5-7 22:20 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2023-5-4 19:35
呢個方案因為馬頭角填海擱置而消失咗

除了東涌線由會展過海至紅磡的方案之外,當時同期亦為環線(Circle Line / CIL)方案進行研究(...-LAT-QUB-NOP/TIH-HUH-YMT-...),不過最終亦因乘客分流效果不佳而沒有被採納。
hellomato 發表於 2023-5-9 10:24 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-4 19:44
其實應該係調返轉
用將線既殼砌到上東涌線極速既怪物

呢個咪就係TCL-K咯
當然個assumption仲係:TCL-K跟普通版K嘅exterior size一模一樣。

踢東涌線列車去將線試車(行車界限) 你估之前拉過一次CAF車去九龍灣廠﹐挑戰完一次之後﹐佢地見過鬼仲唔怕黑咩。 仲想來多一次?

如果上面嘅assumption成立,即係TCL-K用工程車拖去九龍灣廠一定無問題。
(回帶:普通版K落地後,行咗8年觀塘線)

其實老實D講,起得黎,依家D車都退哂!隨時Q車果時都已經係晚年

而家話要拉LAR(不論是CAF還是TCL-K)去TKL試車,就係要收集demand俾之後可以用來行東將直通嘅新車。
據聞中車青島四方已經中咗標,所以呢批車有個坊間代號叫LAR-Q,只是數量尚未確認。
LAR-Q至少要取代所有嘅CAF-Train(TCL+AEL一共23列)和K-Train(TKL+TCL一共17列)
再加上AEL加密車、東將直通也要加車,隨時會超過50列。

不過而家Q-Train仲有一大批未起貨,唔排除會安排最後一批率先採用LAR動力規格(呢批車而家仲未開始砌,估計有得改)
到港後指定行TCL和TKL:分別代替少部分TCL-CAF(後者提前退役做零件車),以及在TKL攝車嘅M-Train。
我是一部小小MMC~~~~
hellomato 發表於 2023-5-9 19:31 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2023-5-7 22:20
除了東涌線由會展過海至紅磡的方案之外,當時同期亦為環線(Circle Line / CIL)方案進行研究(...-LAT-QUB-N ...

睇返呢啲舊圖都真係幾得意。
而家見到部分起好或者propose緊嘅鐵路,似乎就係將95年嘅proposal(東涌線中環至將軍澳延長段 / 觀塘線變環線)重新組合,而大致定線跟當年差別不大——

1. 已經起好嘅包括:東涌線延線(將軍澳到藍田) + 觀塘線過海 = 將軍澳線;以及第四條過海鐵路 = 東鐵線過海。
2. 當年已經有“交匯”嘅concept,不過係東涌線+觀塘線(+港島線)交匯,交匯點在天后 or 會展。(逐漸變成如今的NIL proposal)
3. 紅磡及馬頭角去藍田沿維港鐵路,可以稱得上啟德單軌(已擱置)嘅雛形;近日地區人士建議BYD雲巴引進香港,有機會“復活”這段鐵路。

天空之神 發表於 2023-5-9 21:32 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-5-9 10:24
呢個咪就係TCL-K咯
當然個assumption仲係:TCL-K跟普通版K嘅exterior size一模一樣。

TCL-K 無 將線 K 春咁好既市區效能

尤其係加減速方面

肯定既係會搵中車啤批車出黎架啦

尤其批願景平到出哂水果陣
.
hellomato 發表於 2023-5-9 23:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-9 21:32
TCL-K 無 將線 K 春咁好既市區效能

尤其係加減速方面

83樓提到,TKL-K早年行觀塘線時鎖過加速,因為要遷就主流M-Train(直到批車全部搬去將軍澳線,先至解限)
我有啲懷疑TCL-K會唔會係同樣情況,i.e. 為咗遷就 CAF-Train 而鎖加速;實際上係做到同TKL-K一樣嘅加速(解鎖後)。
同埋將來嘅新車,如無意外都應該係國產嘅啦。

天空之神 發表於 2023-5-9 23:59 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-5-9 23:52
83樓提到,TKL-K早年行觀塘線時鎖過加速,因為要遷就主流M-Train(直到批車全部搬去將軍澳線,先至解限) ...

點解你會期望一架行 LAR 同行 TKL 既性能同電機係一樣?

不過,我仍然相信中車做得起呢款車出黎少擔心
.
hellomato 發表於 2023-5-10 09:50 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-9 23:59
點解你會期望一架行 LAR 同行 TKL 既性能同電機係一樣?

不過,我仍然相信中車做得起呢款車出黎少擔心

兩款車嘅電機梗係唔同啦,LAR嘅極速比市區線高了足足60km/h,但係跟加速無關——兩邊嘅setting應該係獨立嘅。
不過為咗降低overall production cost,極速較快嘅列車,通常會將加速度降低。
假如TCL-K電機嘅加速rating,天生就低過普通K嘅話,咁就無得講。

我一啲都唔擔心中車砌唔到東將直通嘅車,以而家嘅技術水平而論;唯一嘅驚港鐵縮數(一分錢一分貨的道理
至於點解東鐵新車會俾咗韓國Rotem砌——可能只是當年中車無東鐵線要求嘅size;但係而家係有嘅。
(之後會寫篇文,介紹國產地鐵列車嘅catalog,係有幾隻指定尺寸標準,然後嘗試match返港鐵各線列車嘅對應規格)
sunhoo 發表於 2023-5-10 14:54 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-5-10 09:50
兩款車嘅電機梗係唔同啦,LAR嘅極速比市區線高了足足60km/h,但係跟加速無關——兩邊嘅setting應該係獨立 ...

我唔認同地鐵車輛國標嘅存在會影響中國車廠接海外果D唔跟國標嘅生意。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡