hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵有D咩車站係設計失誤?
開啟左側

港鐵有D咩車站係設計失誤?

天空之神 發表於 2023-5-23 17:10 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-5-23 15:16
不如諗下點解香港站月台得呢個闊度,成個月台都係人水洩不通咁都未完全塞滿一部車
而駁通北港島綫嘅延誤年 ...

北港島線遲遲唔起先顯得香港站細姐呢個

最失敗係南晶?屯碼去烏溪沙/屯門方向反轉,咪至少有一邊唔使落地底
又可以唔使土瓜灣起交叉
.
eternalflame 發表於 2023-5-23 17:30 | 顯示全部樓層
樓主又黎三幅被

6/4/2022
新建成鐵路車站應否加入更多便民元素?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2138047-1-1.html

6/9/2021
點解全球咁多地鐵都唔會有大量扶手電梯來往大堂同月台?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2121216-1-1.html

4/8/2021
一人幾個港鐵可以更加人性化既建議
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2118406-1-1.html

27/6/2021
點解車站設計唔做下公眾諮詢?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2115431-1-1.html

評分

參與人數 3aPower +4 HugeC +30 收起 理由
sancouve + 1 + 10 英雄所見略同
DR2458 + 1 + 10 大師級作品
aaron + 2 + 10 好有心去計樓主前後出過幾多次內容相近文章.

查看全部評分

EX-TL 發表於 2023-5-23 19:58 | 顯示全部樓層
觀塘站

由整座建築設計至內部細節, 通通唔掂!

架空座落在繁忙的觀塘道和開源道交界, 以致未能改建任何鐵路和道路建設, 連接大堂與地面只有樓梯, 完全沒有扶手電梯, 商貿區要完全依賴apm才有升降機.

大堂需處理乘車和橫過迴旋處的人流, 多個方向人流在車站控制室形成樽頸和容易發生碰撞.

店舖位置在最近一次大遷移後, 令行人通道變得曲折.

市中心重建令美沙酮診所依附於地鐵站外側, 比週邊任何寫字樓 商場 住宅 交通設施都要便利, 亦衍生出治安和衛生問題, 導致市民對C3出口避之則吉.

整座建築使用近50年, 仍未有重建時間表, 反而未來會加裝升降機等設施, 加重車站負擔.

月台設計彎曲, 部份位置與列車有較大的空隙和高低差.

大堂空調不足, 加上戶外候車, 及利用樓梯進出車站, 夏天汗流浹背, 酷熱難耐.

設施陳舊, 感覺差劣, 這就是觀塘站.
JR5204@26M 發表於 2023-5-23 20:10 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-5-23 19:58
觀塘站

由整座建築設計至內部細節, 通通唔掂!

【01獨家】市建局擴闊觀塘站方案首曝光 港鐵反對掀暗戰 (hk01.com)
市建局係16年送埋塊地比港鐵,但港鐵死都唔肯擴建觀塘站

立法會十八題:港鐵觀塘線及將軍澳線 (info.gov.hk)
至於擴建港鐵觀塘站月台的建議,根據港鐵公司的評估,現有港鐵觀塘站月台的容量足以應付未來的預測載客量,而擴闊月台的建議會影響現有車站的運作,為行車服務及安全帶來風險。
21年港鐵好有自信地話無野,等睇成個觀塘市中心重建完成後,觀塘站肯定陸沉

rickywk 發表於 2023-5-23 21:20 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-5-23 15:16
不如諗下點解香港站月台得呢個闊度,成個月台都係人水洩不通咁都未完全塞滿一部車
而駁通北港島綫嘅延誤年 ...

仲話要直通運轉,真係無眼睇
梓淵 發表於 2023-5-24 00:53 | 顯示全部樓層

土瓜灣站作為新新車站的確係好差..

已經唔只一次長封一兩星期連接下層月台既電梯做維修
每次只要其一條一維修, 就會得返一條下行電梯, 上行電梯要行到去車頭要經L2再轉
結果要長期企嗰人喺度教人去由車尾行去車頭
一係就要一大班人等車尾唯一既一部LIFT

另外AB出口嗰邊連出入閘機都唔夠 繁忙時間排長龍
而家直頭要出動到臨時八達通機, 搵幾個職員企喺度

成日慳埋慳埋啲錢, 結果人手又要多左, 搭客又不便

Kelvin15190 發表於 2023-5-24 02:20 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-23 17:10
北港島線遲遲唔起先顯得香港站細姐呢個

最失敗係南晶?屯碼去烏溪沙/屯門方向反轉,咪至少有一邊唔使落地 ...

仲要飛埋土瓜灣先可以唔起交叉。的確,交差設計都有份造成屯馬綫東九龍段成全綫樽頸位,太多急彎。
teddybus 發表於 2023-5-24 05:14 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-5-23 17:30
樓主又黎三幅被

6/4/2022

樓主都loop咗幾年嘞
港鐵仲未請佢做顧問咩?
請埋架前過檔躉嘛
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
chikng2227 發表於 2023-5-24 09:15 | 顯示全部樓層
西灣河站,兩個出入口同一個出入口無分別。咁大個站,咁長的月台,出入口卻基本上只有一個。

月台仲要分兩層,但是之前的太古站和之後的筲箕灣站都係同層月台。
kei_hk 發表於 2023-5-24 10:02 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2023-5-24 02:20
仲要飛埋土瓜灣先可以唔起交叉。的確,交差設計都有份造成屯馬綫東九龍段成全綫樽頸位,太多急彎。 ...

其實南昌站唔見得轉乘問題係設計失誤﹐只係發生了一些設計時無預計的事情。

如果唔係有 "兩鐵合併" 這件事﹐大家今天仲係係落番大堂﹐做一次過閘機/出閘再入閘﹐才做到轉車。

在興建當日﹐邊有人估到會有 "兩鐵合併" ?
如果有預計﹐那些年就應該在美孚至南昌一段﹐已經做左反轉2邊行車方向 (唔係用渡軌方法)。
同一時間﹐前九鐵及前地鐵的月台﹐亦唔應該有水平高度差異。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
groom1002 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分