hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問題:西九龍高鐵站與九龍站之間的通道連接 ...
開啟左側

問題:西九龍高鐵站與九龍站之間的通道連接

cruisesnet 發表於 2023-6-23 10:04 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-6-21 21:36
大部份情況你係正確的。

但係..... 青衣及大嶼山的人來講﹐就真係九龍站係方便得多﹐一程東涌線唔駛轉車 ...

南昌轉一樣姐, 好過行十幾分鐘
sunhoo 發表於 2023-6-23 10:36 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-6-21 18:28
九龍站預留東九龍線空間並非東西走向

即係話,東九龍綫行佐敦道,過左八文樓扭向同東涌綫平行入九龍站?
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
kei_hk 發表於 2023-6-23 10:50 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2023-6-23 10:04
南昌轉一樣姐, 好過行十幾分鐘

南昌站步行時間就真係短少少﹐但係經驗就係9成唔會車接車﹐蝕等車時間。
最後所花的時間﹐唔會有明顯的著數。

九龍站(東涌線)行過去高鐵站﹐其實都算係好行﹐唔算太差。
其他人的選擇我就唔知﹐我就寧可一程車。

sunhoo 發表於 2023-6-23 10:58 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2023-6-21 20:39
西大堂冇得入閘搭東涌綫,一定要行去頭尾屈返過去東大堂先有得入閘,啲人自然堆晒喺東大堂
...

將搭機場快綫嘅行李客分流去西面大堂已經好好多,始終機場快綫在西大堂。現時圓方商場嘅導向指引,只講去九龍站,無分機場快綫定東涌綫。我就覺得,由佐敦道天橋同藝術廣場天橋入圓方嘅行李客唔多,唔分綫路全部指去同一面無問題;但係由高鐵天橋來又前往機場快綫嘅行李客就有唔少,針對呢堆人流,在montblanc對出設置指示機場快綫向左東涌綫向右,對緩解東大堂升降機擠塞會有幫助。
sunhoo 發表於 2023-6-23 11:36 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-6-21 22:05
師兄解釋相當到位。
甚至我自己最近都試過,跟一位法國人一起出差返大陸,返黎從西九龍站去機場(送法國 ...

我認同改善往來高鐵站同九龍站嘅步程,但唔知掘隧道會唔會太貴。整好穿過跨境巴士總站去九龍站嘅行人路可能已經足夠。
sunhoo 發表於 2023-6-23 12:04 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-6-22 00:13
你睇下西九高鐵站去西九巴總條路點行,就知佢個設計有幾甘便民

不妨咁講,西九巴總存在嘅價值,只係為符合香港規劃準則,佐敦一定要有巴士總站。
佐敦道碼頭無左之後,佐敦嘅巴士總站就只係擺車,極少人用來搭車。作為過渡嘅渡華路總站都係咁。
呢個高鐵站嘅設計,唔係想高鐵客用佢個巴總,係想高鐵客在佢個cul-de-sec搭巴士。
不過,位於cul-de-sec嘅巴士站就只適合擺總站綫,巴士綫中途兜入來就影響效率。
所幸高鐵客去搭佐敦道西行嘅巴士都未算太麻煩。東行就麻煩少少啦,行翻柯士甸站A出口隧道啦。
 樓主| hellomato 發表於 2023-6-23 21:58 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-6-23 11:36
我認同改善往來高鐵站同九龍站嘅步程,但唔知掘隧道會唔會太貴。整好穿過跨境巴士總站去九龍站嘅行人路可 ...

再仔細研究圓方G/F地圖後,你前面用跨境巴士總站連接九龍站和西九龍站的建議,似乎能更進一步——
1. 跨境巴士總站遷往機鐵穿梭巴士總站。
2. 原跨境巴士總站範圍封閉,改建為西九龍站小型衛星大堂,使用扶手電梯連接C出口地下通道。
3. 上述新建大堂設有3個新出口(原有連翔道C出口改為C1出口)
  - C2出口:圓方(原跨境巴士總站既有扶手電梯,直達商場一樓)
  - C3出口:新跨境巴士總站(=原機鐵穿梭巴士總站,經斑馬線)、九龍站(B出口)
  - C4出口:九龍站巴士總站
4. 西九龍站C出口加設目的地指示:九龍站(東涌線、機場快線),九龍站巴士總站,跨境巴士總站,圓方。
5. 九龍站B出口目的地指示改為:西九龍站(高速鐵路),九龍站巴士總站,跨境巴士總站,圓方。
6. 改善九龍站巴總行人通道路面環境,以及通風(出曬名嘅焗爐)
我是一部小小MMC~~~~
eternalflame 發表於 2023-6-24 05:58 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-6-23 10:36
即係話,東九龍綫行佐敦道,過左八文樓扭向同東涌綫平行入九龍站?

90年代初嘅東九龍線係由九龍角填海區駛入九龍站

tonyng 發表於 2023-6-24 23:06 | 顯示全部樓層

九龍站-九龍角填海區(KOP)-尖東(ETS)-紅磡

EKL/RDS-1

EKL/RDS-1
siupy 發表於 2023-6-25 12:01 | 顯示全部樓層

當年因為九龍角仲會填海
東九龍線係駁落九龍站