hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [夢幻破滅] Qatar Airways: London Gatwick - Doha - Ho ...
開啟左側

[飛行報告] [夢幻破滅] Qatar Airways: London Gatwick - Doha - Hong Kong

S3BL100 發表於 2023-7-31 21:55 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2023-7-31 14:04
我呢個旅程比較長途,出發前 3個月以上已經落實,所以某程度上係避無可避

鍾意 B787 系列係因為個人傾向 ...

787 個電子窗係幾好玩,但首先要機組人員畀你玩。如果佢地單方面閂晒所有電子窗就真係無癮

當然,我認同坐 77W 係幾無癮
fb.com/scientisthk2usa/
cruisesnet 發表於 2023-7-31 22:07 | 顯示全部樓層
yuenpo 發表於 2023-7-31 11:12
其實改機型,改航班時間,就算起飛前一日都有可能發生

本來訂左 UA 一張不停站的機票,但兩個月前成班機無 ...

極少公司同極少數特別航班會entertain轉機型引申既投訴
AVD1 發表於 2023-8-1 08:54 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2023-7-31 22:07
極少公司同極少數特別航班會entertain轉機型引申既投訴

緊係,普通乘客根本就唔會理你用咩機飛 (C919 呢啲就例外),
最重要就係我買經濟你比返個經濟位我,我買商務你比返個商務我就係咁。

只係我地呢班發好飛機嘅人先會咁注重機型姐
LJ7006 = MF5119 = AVD1
KV8948 發表於 2023-8-1 15:20 | 顯示全部樓層

我五月坐黎,HKG>DOH>PRG & VIE>DOH>HKG 兩次到兩次飛都係outer bay,DOH擴建緊,架巴士要兜大圈先落到隧道同埋Terminal塞一塞,全程同樓主一樣差唔多坐左二十分鐘

去程坐果架A7-BOC個AVOD同其他唔同,少好多戲同電視節目

我以為所有Ex CX 77W都係咁,回程果架又唔係,用返Normal QR既AVOD

TE8311_QTR 發表於 2023-8-1 15:45 | 顯示全部樓層
KV8948 發表於 2023-8-1 15:20
我五月坐黎,HKG>DOH>PRG & VIE>DOH>HKG 兩次到兩次飛都係outer bay,DOH擴建緊,架巴士要兜大圈先落到隧道 ...

A7-BOC果張係7D3初期投入服務時專飛DOH<>MLE, ZRH時裝既Regional adopted IFE,同正常ORYX ONE唔同

去到好近期先統一返畫面,但係Flight map仍係adopted version

我之前搭既A7-BOA, BOH都無QR聲稱既會員1小時免費wifi,唔肯定係咪其他7D3都無
mingfai31 發表於 2023-8-2 14:39 | 顯示全部樓層

以前小弟都有做過關於飛機維修既野..咁個客冇同crew講有咩野壞..咁其實都唔知有野壞左
成部機幾百張凳係唔會同你全部都測試

另外TUI個3部737中間個部應該都係NG
留意番737NG新加裝既下winglet係比MAX既下winglet細
KV8948 發表於 2023-8-2 22:45 | 顯示全部樓層

TE8311_QTR 發表於 2023-8-1 15:45
A7-BOC果張係7D3初期投入服務時專飛DOHMLE, ZRH時裝既Regional adopted IFE,同正常ORYX ONE唔同

去到好 ...

但係兩款flight map都唔係787同A350最新果款地圖
Regional

Normal

今次 VIE>DOH 788
三年前
DOH>LHR 351
LHR>DOH 359

另外,岩岩搵返啲相出黎出文先睇到我三年前坐既359 351同樓主坐既359張櫈唔同款,我坐果款冇細mon
題外話,QR唔係度度都有呢個Boarding既目的地地標畫面,我坐過咁多次得QR主場多哈同倫敦有,冇就一律顯示多哈既地標

TE8311_QTR 發表於 2023-8-3 02:16 | 顯示全部樓層
KV8948 發表於 2023-8-2 22:45
但係兩款flight map都唔係787同A350最新果款地圖
Regional
的確,DOH出發航班只有LHR會show條tower bridge做background。唔知有無遇過鎖IFE呢樣野,上年6月先有,未播safety video前只show seat number

現時QR用緊4款唔同既IFE
320及以前788: Thales i5000 (灰色case 16:9)
359 (A7-ALA 至 R), 388 (A7-APA 至 H): 舊版Thales Advent (Econ 4:3)
359 (A7-ALS 至 Z, ME 至 K), 351, 388 (A7-API, J), 788翻新後: 新版Thales Advent (Econ 16:9)
早期777 (A7-BAA 至 Z, BA至I, EA 至 D): Panasonic Ex2 (灰色case, 部份已换高清mon)
後期777 (A7-BEE 至 X): Panasonic Ex2 (黑case, 高清mon)
789: Panasonic Ex3
7D3 (ex CX) (A7-BOA至D, H, I): 似係Panasonic Ex3 (CX好似講過轉3-4-3時换左software?)
7D1 (ex VA) (A7-BOE至G): 同7D3一樣,似係Panasonic Ex3

樓主| Waiyin12 發表於 2023-8-3 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2023-8-2 14:39
以前小弟都有做過關於飛機維修既野..咁個客冇同crew講有咩野壞..咁其實都唔知有野壞左
成部機幾百張凳係唔 ...

當時部 A359 唔係我一個位的問題,講緊我前後左右好多張櫈 recline 都唔能夠正常運作
Cloud9Resonance 發表於 2023-8-19 05:07 | 顯示全部樓層

TE8311_QTR 發表於 2023-7-30 22:27
幫襯左QR 7年既小弟表示: 近2年QR既表現插哂水,但收既錢係疫情前既1.5倍

近2年搭左4次,每次都有投訴信送 ...

中東小薯仔表示睇住公司由當年真係代表5 star 到依家嘅情況其實都好懷疑人生
由想當年餐後派Godiva 朱古力到依家齋派biscoff,到請番來嘅同事嘅表現,其實係真係表現插水
講多個秘密比大家知:其實敝公司好多歐洲port 都係食回頭餐,除左MAN同埋LHR,應該係除非唔係