hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - ...
開啟左側

[Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - Seoul/Incheon

樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-15 06:43 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-1-14 09:52
我完全明白樓主心情,自己想坐機型臨尾無啦啦換走,肯定心有不忿,類似情況都曾經發生喺我身上

不過換個角 ...

我都知道今時今日要搭 B77E 都唔係咁易,如果兩程 B789 變成 B77E + B789 我無咩意見,亦唔會落一個語氣咁重的 title

估唔到大家 10 年前後搭過同一部 B77E,仲要係同一款 product,都算係緣份~
分別可能係當年頭枕上係一張即棄面紙,現已改成仿皮布墊
如果呢部機只係飛 regional 我覺得問題不大,Y class IFE 計 NH B763 ER 更舊,J class angled lie-flat 而家唔少 regional product 都係咁;而家 KE 長途應該派 77W(及 789 748 )飛長途居多,就算係第一代 77W 嘅配置都新過 77E

我呢個 trip 其實係 2023 年 8 月去嘅(只係一直未有時間寫 report);當時 KE ICN - HKG 只係 2 daily,呢班半夜出發、夜晚返港表定派 B789,另一組午機去早機返就寫 B737-900 ER / B737 MAX 8,無論機型定航班時間我都無誘因選另一班機; 用 A220 的 red-eye 應該係接近 autumn/winter 2023 先加,有機會我都想搭下 A220  系列呢... 不過當時 KE 香港線派機都好唔穩定,前後兩星期計,我呢班機真係派 B789 的日子,都唔知有無一半 :/

787 計我同閣下調返轉,分別搭過 JL 同 NH B787-8 各一次,789 同 78X 就從未試過;但截至今日,我都仲未對 787 系列失去興趣;而且(當時)無耐之前我先經歷完 QR 換走兩程 B788(上兩篇 report 都有提到),諗住搭 KE 會有 B789 搭,結果同樣無功而還;三個月內訂咗六程 B787 Dreamliners,最後只係搭到一程,心情點都會有影響

樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-15 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-1-14 10:56
個Econ艙其實算老而彌堅,個配色睇落都算ok,加埋3-3-3排列同本身唔細嘅mon,而家都算得體

係J同F就真係不 ...

凍冰冰嘅三文治,相信閣下喺英國都見識唔少 (?
今時今日好多航空公司的 mid haul 甚至 long haul 的 2nd meal 都只係得 cold continental breakfast/refreshment,我之前 cover 過嘅例子有 BA、LH 同 EK

KE 有長途機 J class 係用 Apex Suite,Y class 亦有更新的 IFE;不過要睇航線同彩數

United B744 真係好經典,我 2016 定 2017 年見 YouTube 上面啲  flight reports 真係大開眼界;完全無諗過到 2010 年代中期,仲會有主流航空公司的長途機隊,經濟艙會連 PTV 都無;印象中 CX 長途機隊仲係用 fixed-shell 座位時已經有 AVOD?
Fuk19805 發表於 2024-1-15 08:53 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-1-15 07:06
今時今日好多航空公司的 mid haul 甚至 long haul 的 2nd ...

CX 長途係2007 fixed shell開始用AVOD,但係2013年左右記得仲飛過再上一代product嘅A333去SIN,個mon大概就係而家華航俾人笑嗰隻正方形mon,扶手有遙控轉臺,之後已經係AVOD,所以因航一直都係朝著IFE大獎發展
另外睇某登嘅經歷,坐KE A220疑似因廚房太細,冇辦法好似大機咁逐樣嘢加熱,所以A220係冇得食bibimbap嘅,只有一盤過嘅主食另加前菜麵包等等;(喂人哋格硬嚟都要整盤熱嘅meal,因航去咗邊;唔反對航空公司cut cost,不過其實因航本身都已經整開萬年早餐,如果佢上啲早餐再加啲月光寶盒,派餐時俾客揀,個體驗會好好多囉)

IG: mhlam307_photospam
cruisesnet 發表於 2024-1-15 12:01 | 顯示全部樓層

疫情至今小弟搭過的航空公司中,KE 係唯一一間仍有實體機上雜誌及免稅品目錄

琴日坐CX都有, 不過兩本combine做一半 (姐係內容都少左)
cruisesnet 發表於 2024-1-15 12:02 | 顯示全部樓層
想問下sky capsule 使唔使同人share?
cruisesnet 發表於 2024-1-15 12:04 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-1-15 07:06
今時今日好多航空公司的 mid haul 甚至 long haul 的 2nd ...

當年坐UA 744去美國既都係勇士
sunhoo 發表於 2024-1-15 13:30 | 顯示全部樓層

講到IFE無游戲,小弟近排搭新航發覺新版IFE唔再内置游戲,乘客要用數碼設備連接wifi開browser先玩到佢D游戲。我就唔鍾意咁嘅設計,先唔講咁唔係個個都玩到,都有好多理由唔鍾意用自己電話來玩。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-15 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2024-1-15 12:02
想問下sky capsule 使唔使同人share?

不需要;一個 capsule 最多坐 4 個人(但會好迫),我當時兩個人已經可以坐一架,目測其他乘客都係一樣,一組人一車

就算一個人都可以自己一架,不過印象中一人同兩人價格相同,per capsule 收費

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-16 11:17 | 顯示全部樓層

回程

- during the trip -

話說旅程其中一天,喺釜山食海鮮,等嘢食途中我開手機睇訊息,發現兩封 Korean Air 寄出的電郵:一封係就去程航班的問卷,而另一封內容指回程航班的 seat reservation 已遭取消,請登入 manage booking 重新選位;有了去程的經驗,未入到 KE website 已經心知不妙;同上個日本 trip 選搭的 NH 不同,KE 旗下的 787 系列機款只有表定的 B787-9,轉換機型就必定不再由 787 執飛(唔可能出現上次 NH 由 787-9 改成 787-8 的裝況);換局話說,回程的 787 凍過水 :v
登入 manage booking 後,如我所料,回程的 B787-9 再度被調走,改由(極無癮的)B777-300 ER 執飛。

當晚我喺 Instagram 出咗一個 post,內容如下:

- in-town check-in and departure -

Korean Air 及另外數間韓籍航空公司可在首爾站市區預辦登機,只要持有同日 首爾站 > 仁川機場 AREX 直達車票,即可於首爾站領取登機證、託運寄艙行李及預辦出境清關手續。

AREX 直達車設有行李車卡,類似香港機場快線

Korean Air 使用仁川機場 Terminal 2,往機場鐵路車程比 T1 耐 8 分鐘

由於已在市區預辦出境,到 ICN 時可走 priority lane,節省排隊時間

(亦好好彩我地喺市區完成 check-in,當日往機場途中於上阻濟,起飛前約 40 分鐘先喺 ICN T2 鐵路站落車,到登機閘口時距離出發時間僅剩 ~15 分鐘;慶幸 Korean Air 係起飛前 10 分鐘才 close gate,如果換著一般做法,起飛前 20 分鐘關閘,我地好可能已被 deny boarding,當晚滯留 ICN... 建議無論如何,出機場一定要預留充足時間)

- KE 177 -
Route:Incheon International Airport (ICN) - Hong Kong Int'l Airport (HKG)
STD - STA: 19:45 - 22:30 (3 hours 45 mins)
ATD - ATA: 19:58 - 22:36
Seat:51J (window seat)

Aircraft: Boeing 777-300 ER
Reg. No.: HL8042

B77W 我都唔知搭過幾多次,呢度寫過 flight reports 嘅有 BA、EK、QR(ex-CX product),但近幾次搭 77W 經濟艙都係 3-4-3,而 KE 係一個例外。

Korean Air B777-300 ER (SkyTeam livery); 如果係呢部機執飛我應該會開心返少少,搭唔成 787 都比返部彩繪機我呀...

Jin Air B737-800

First impression: 座距比一般標準闊落唔少,據 KE 官網 77W economy class legroom 達 33-34’;同樣 legroom 唔少航空公司會將其劃爲 “economy delight / comfort 等”,需額外付費方能選劃

備品大致與去程相同:枕頭、毛毯、耳機,另比去程多出一支(無牌子的)樽裝水;其實搭 red-eye 一樣要補充水份,之後 review 返其實可以做得更 consistent

B777-300 safety card

以我所知 KE 77W 有多於一個 product,今晚執飛的機材明顯較新,economy class IFE 配備黑框高清螢幕(當時我播緊一集介紹韓國江原道某地的電視節目),畫質比去程的 77E 靚好多,並有 interactive flight map

部 77W 已裝配 touch screen,但亦有提供遙控;樂觀地諗,叫做多一件影相的 “道具”

離開 Seoul/ICN (= end of my first Korea trip)

夕陽尾聲

首爾南部,實際位置不詳

同去程的 B777-200 ER 相同,KE 所有 B777-300 ER 經濟艙仍維持 3-3-3 座位排列,每個座位及走廊皆比當今主流之 3-4-3 寬;座位顏色亦同去程一樣,前艙用寶藍色,後艙則為咖啡色(個人比較鍾意後者)

同行的朋友唔食牛肉及蝦蟹,經歷過去程兩個選擇分別為牛肉、海鮮的(慘痛)經歷,事前上 KE 網站查看回程航班 menu,發現兩個 option 都係牛肉...(呢方面航空公司設計菜單時,確有改善空間;通常兩個選擇主菜食材會有分別,chicken or beef、fish or pasta 甚或其中一個係 option 係 vegetarian,以照顧唔未嚴重到要 order 特別餐的 dietary requirements)
有見及此,佢 order 了無牛肉的印度餐,主菜為咖哩魚

我就食正常餐:韓式醬炒牛肉配白飯,碟內裝有香菜、菇菌絲供拌飯,前菜為醃蘿蔔絲,配有熱味噌湯(同樣係派餐時加入熱水,即場沖製),而第一甜品為草莓乳酪;飲品我要了菠蘿汁

回程餐點同樣高質,惟白飯與主菜一同加熱,狀態明顯比去程的獨立包裝米飯軟爛

小插曲:唔知睇到呢度會唔會有人發現,呢程機我少有地無 order 任何酒品;事情係咁的,我本身想要啤酒一罐,但該位空姐表示我未係成人,唔可以向我提供酒精飲品。不論以香港或韓國法律計,我嘅年齡都符合飲酒要求;但當時我自己狀態欠佳,加上坐窗口位同走廊相隔三個位,我當下無意識同空姐爭論,落機後一兩日我又有其他正經事務處理,最終不了了之;撰文時諗返,派餐後我無搵 purser / ISM 反映事件,落機後亦無作出投訴,未免太過仁慈?

如果係航空公司 policy,想減少酒類飲品消耗量,或者該程機 load 唔夠啤酒,所以派酒時加以阻攔,成件事係相當 cheap,有損航空公司形象;如果係該名空姐唔熟悉規例、亦未有作出核對,或因個人喜好唔不想派酒,此等表現實在有欠專業;無論如何,對我整個飛行體驗的滿意度,係有一定影響。

由於隨餐附有乳酪,我本身以爲份餐就係咁多;
出乎意料地餐後有派雪糕,一個韓國品牌的士多啤梨芝士味;味道清新可口,亦幫個晚餐加返分;餐後亦有 tea or coffee service,KE 係提供茶包選擇,再即場加入熱水沖泡,我就揀咗個綠茶

77W 洗手間備品與去程時相同;今程並非 overnight flight,但亦有提供牙糕牙刷組

台灣海峽上空

澎湖縣

準備降落前的 drinks service,取了橙汁

夏季 approach HKG 多由香港東面進場,先飛過烏溪沙、白石一帶

之後有飛過新界西北,但我唔覺意開了 night mode,效果不理想;下一張認到地方的相已經去到三聖、青山灣、屯門碼頭一帶

內河碼頭、龍鼓灘

全程航線

到閘口時,見到隔離部香港航空 A330-300 “新機”

呢部 KE B77W 為較新款座艙,business class 擁有 flat bed 及 direct aisle access,KE 稱之為 "Prestige Suite"

- comments -

不難留意到 KE 的餐飲服務十分優勝,機上供應傳統韓國菜式(而且整得好好食)絕對係一個 highlight(唔肯定如果將來我有機會食多幾次 KE bibimbap,會唔會有失去興趣的一天;不過點講都好,我確實食咗兩餐好食的飛機餐),部份細節如即場沖茶、派餐時逐盒味噌湯加熱水等,同樣值得一讚(不過 red-eye 派餐效率可以更快);B77W economy class legroom 甚至超越一般經濟艙的標準~ IFE 表現正常,B77E 上雖則係十多年前的產品,非高清螢幕但飛 rejional 的話亦無不妥,何況品質更差的航空公司大有人在,唔可能要求每部機都有最新 product;B77W 的座艙明顯地有跟上時代變化,ICN - HKG 搭到呢個 flagship product 都算係一個 bonus?

兩個月內分別搭咗日本(ANA)、韓國(Korean Air)兩間公認高質的航空公司,當然難免會有個比較:
由於搭 KE 遇上兩件掃興之事(訂咗兩程 B787 Dreamliners 但最後得個吉、回程空姐拒絕提供酒品的服務缺失),因此我搭 NH 時的滿足感係高一截;
客觀地講,兩間的飛機餐同樣出色、接近打平,不過 KE 的餐食更有特色;兩個 trip 都係一程舊機、一程新機,product wise 無大分別;而考慮到價格,KE 的性價比應該比 NH 高(當然,飛首爾係近過飛東京)。

後記:我理解航空公司責任只係運載乘客到目的地,可以因天氣、機材調度、客量等因素改變機種而不作另行通知,買機票時必定有相關條款,唔會 entertain(我亦從未打算提出)機型更動相關投訴;但預訂機票時,航空公司確實有列出執飛機型供乘客参考,就算唔係 "binding contract",至少係一個 “product description”;“掛新機、賣舊機” 呢個營商手法係合法,但作爲消費者,比錢後發現貨不對辦(而該產品訂明售出後恕不退換,無耐之下只可以硬食),觀感定會(大)打折扣;就例如入餐廳食飯,餐牌上有食物圖片,亦會注明 “圖片只供参考”,但碟飯上檯時同相片有明顯出入,擺盤方式甚至伴碟食材都較圖片差,相信都唔會係一個好嘅用餐體驗。

Past flight reports:
(2023/Jul) [畢業旅行:日系情懷] ANA Hong Kong - Tokyo Narita/Haneda
(2023/Jul) [夢幻破滅] Qatar Airways: London Gatwick - Doha - Hong Kong

(2023/Jan) [飛越絲路] Finnair A359: Hong Kong - Helsinki - London
(2022/Dec) [First LCC] HK Express HKG - Fukuoka: A321/A320neo
(2022/Dec) [北方雪國] Finnair A320 + A359: London Heathrow - Helsinki - Hong Kong

(2022/Sep) [Missed Connection] Lufthansa A320 neo: FRA - LHR
(2022/Sep) [都係逃不過 Delay] Lufthansa: A343 HKG - FRA
(2022/Jul) [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福的17小時
(2022/Jul) [典型歐洲航班] Lufthansa LHR - FRA

(2021/Aug) [under Covid] British Airways B77W: HKG - LHR

(2019/Nov) [首嘗 A380] Emirates: HKG - Dubai - Edinburgh

評分

參與人數 4aPower +12 HugeC +35 收起 理由
DIH + 5 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
Fuk19805 + 3 + 5 多謝分享

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-16 11:21 | 顯示全部樓層

行程相片精選 #9
回程飛行報告 #19

https://www.instagram.com/_yying.__/