hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路巴士轉乘站工程刊憲
開啟左側

[問題] 屯門公路巴士轉乘站工程刊憲

~誰@359~ 發表於 2009-1-18 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 2009-1-18 21:12 發表

唔睇睇城隧轉車站?hkitalk.net+ _# r4 w! U4 _3 s
每區一線,路線重疊少(沙田市中心呢d大站又o係近隧道就當然多兩條線經啦),巴士,鐵路,生活& \7 h8 ?9 T" c: G: ~- T) R* y$ v
每條線各有服務地區,乘客o係轉車站轉車前往所需目的地。

咁我地就應該將城隧轉車站同屯公轉車站開果陣既情況做一個比較
先至會睇到屯公轉車站起唔起到佢既好處同作用…
字大只顯得人自大
 樓主| brian 發表於 2009-1-18 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-18 23:08 發表

咁我地就應該將城隧轉車站同屯公轉車站開果陣既情況做一個比較
先至會睇到屯公轉車站起唔起到佢既好處同作用…

我覺得既然已經有城隧轉車站呢個成功例子,
應該汲取經驗,取其成功之處,應用到屯公轉車站,
唔洗再浪費資源重覆一個轉車站慢慢進步的過程…

~誰@359~ 發表於 2009-1-18 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2009-1-18 23:41 發表

我覺得既然已經有城隧轉車站呢個成功例子,
應該汲取經驗,取其成功之處,應用到屯公轉車站,
唔洗再浪費資源重覆一個轉車站慢慢進步的過程… ...

城隧成功之處,在於佢真係解決到當時城隧路線既困境
果陣時48同48A變左四五條X線,但係條條都開得疏
所以先至透過轉車,group返d資源用得好d令乘客受惠
但係落返屯公轉車站既情況,佢地本身既路線網絡已經發展得好好
已經冇左48同48A爆線之後既問題
即使你話258D、259D等等開得疏,但現今乘客就係情願點到點都唔想轉車
結果轉車站只會淪為巴士公司同運吉陰線既理由
起唔到d乜野好既作用…
字大只顯得人自大
石頭 發表於 2009-1-19 00:49 | 顯示全部樓層

轉車站起好後,應有以下改動:

59A取消長沙灣分段收費,改由葵芳起$8.2分段取代
61M改到屯門市中心做總站
66取消,加密57M,59A,66M,66P,260C之班次
263M取消,加密68A之班次

59X改行八幹不經美孚(屆時八幹青衣至昂船洲段應已建成)
259B全日,繞經安友、屯門市中心總站,252B,257B,260B,261B,259C,267S取消
60X改到維港灣/何文田做總站
63X改為繁時線,以天水圍站及欽洲街為總站,車費下調至$12.5,虎地分段$11.3
58X、260X簡化良田區行車路線

62X全日,改到兆康(南)做總站,經富泰、屯公、屯門市中心總站往油塘,
259D全日經安友,加密班次/早繁往油塘變相拆線(參考935往港島方向之模式)

A33取消,E33P加班

962X取消,派車改往962系/其他路線
053h4 發表於 2009-1-19 00:59 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2009-1-19 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-1-19 00:49 發表
轉車站起好後,有以下改動:

59A取消長沙灣分段收費,改由葵芳起$8.2分段取代
61M改到屯門市中心做總站
66取消,加密57M,59A,66M,66P,260C之班次
263M取消,加密68A之班次

59X改行八幹不經美孚(屆時八幹青衣至昂船洲段應已建成)
...

我睇哂成篇文啦,
完全未有提及巴士路線改動之問題

想問 E 篇文究竟係你想像 (即建議) 還是真有其事 ?
因一個 "應" 字令我有點兒混亂

如果係建議的話,
66 我始終認為可以做番繁時, 始終轉車站可以比其他線互轉,
如現時繁時之 59A 已經滿, 咁 66 始終可以留番起度

而 260X 有可能分分鐘會更多人坐 (因轉車) - E 點係有板友提醒過我的 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| brian 發表於 2009-1-19 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-1-19 00:59 發表

城隧轉車站無錯係成功的例子
不過, 只係因為佢地各自唔可以開一條點對點的路線

大西北的客源, 有足夠的客源維持出市區的班次
所以, 乘客係唔需要轉車 ...

我都知客源係足夠開點到點路線,
但而家問題係轉車站真係要設立,
如果路線唔作出相應改動,乘客依舊唔轉車都去到目的地,
好似大欖隧道咁,即係浪費o左個轉車站,起唔到轉車站的作用,
造成路線重疊,但又要停一停轉車站…

如果唔想路線改動、唔想轉車,不如唔好起…
照舊點到點算數…

天空之神 發表於 2009-1-19 02:33 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

59x 應該冇路落 8 幹
(青馬橋先有路落去 , 其他車請走 3 幹)

屯門可以搭車去油麻地仲比貴左....
仲要唔知有冇位上果隻

259B 此等路線嚴重浪費尖咀 quota (碌足哂先落)
簡單 d 講就高不成低不就
搶又搶唔到村巴客 , 但又要常規咁開

962X 可以考慮 962 化(延長至銅鑼灣及 7 天全日服務)
962B 考慮加密班次
乘機推 962 上路
.
dicksonboy 發表於 2009-1-19 02:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-1-17 08:32 發表

下? 咁都得?

屯門X線, 無錯係多, 但絕大部分都係有需求.
58x, 59x, 60x, 67x 呢d唔駛我多講,
即使係63x, 繁忙時間都頂閘頂到媽媽聲,

屯門巴士服務一直都係處於求過於供的情況,
閣下咁樣講野法, 始乎有d唔公道. ...

同意,線多客多,唔覺得有乜問題
如果講重叠,隧道車點都應該被整先
Idiotism is idiots being idiotic
天空之神 發表於 2009-1-19 02:37 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 19/1/2009 02:29 發表

我都知客源係足夠開點到點路線,
但而家問題係轉車站真係要設立,
如果路線唔作出相應改動,乘客依舊唔轉車都去到目的地,
好似大欖隧道咁,即係浪費o左個轉車站,起唔到轉車站的作用,
造成路線重疊,但又要停一停轉車站…

如果唔 ...

咁又唔係既
協同效應問題

61X,62X,258D,259D,260X,263,960 有佢地獨特之處(非一村一線類)
拎佢地做轉乘的話 , 對整體競爭力都有所上升

尤其係屯門北區一向公車交通網絡差 , 呢個轉車站絕對有用
又例如去屯碼去九龍城/沙田/尖咀 , 可以搭 59M 轉 61x/263/260x
相信對新增路線壓力減少之餘 , 又可以善用現有資源
(*可能因為咁少左人用 M 車轉城隧線既優惠也不定)

.