hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [民主黨北區議員工作隊粉嶺北支線鐵路研究] ...
開啟左側

[民主黨北區議員工作隊粉嶺北支線鐵路研究]

SSBT 發表於 2010-1-21 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010-1-21 22:28 發表

在可見將來, 北環綫極其量只服務古洞新市鎮及荃灣/西九龍往返邊境口岸
對於北區客運的主流模式, 北環綫無乜幫助

作為一個北區居民,
我覺得對你哩個建議絕對支持
但係問題係政府肯唔肯放咁大筆錢落去起呢?
仲要起條咁長既隧道, 消防方面解唔解決到?
淨係服務北區同邊境,
其他區會唔會嘈?

我反而覺得起北環線會更好
始終咁樣要洗既錢唔會咁多
不過要解決轉車既問題 ..
西鐵可唔可以做到屯門:落馬洲(經北環線) 2:1 班次呢?
咁樣就會方便去新界/九龍西好多 ..
=0=
053h4 發表於 2010-1-22 00:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-1-22 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-22 00:05 發表

而家西鐵繁忙時間3分鐘一班, 7卡都差唔多飽和
未來客進進一步增長, 繁忙時間好難做到2:1的班次

我之前的奇想是(都提過架喇),東鐵綫列車到達落馬洲後,掉頭,經北環綫至錦上路做終站。
無需大費周章興建純粹轉車用的洲頭站(對於周邊會否有大規模發展,實在很懷疑),
如果話落馬洲係禁區全車留在車上有問題,
咁而家港鐵都容許搭錯車的乘客搭回頭車啦,法律問題不難解決。
只要能乘搭東鐵綫,那麼只需轉一次車(錦上路或紅磡)就可以到西鐵綫,261甚至276P都可以收檔。
有呢個idea真係因為有次同lab由中大去元朗,被276P的人流「感動」了

而且,將北環綫歸入東鐵綫而不是西鐵綫,進可攻退可守,多客咪北環/羅湖1:1囉,唔係好多客咪1:2囉。
前提當然係東鐵綫訊號upgrade同埋增購列車、有其他方法減少東鐵羅湖過境人流,東鐵九卡一定入到錦上路。
以我所知,興建北環綫的話,錦上路站都會擴建,變成火炭式三軌格局,
北環綫停中間,所以運作上係獨立、歸西鐵、歸東鐵,都冇乜分別。

有了廣深港高鐵,北環綫的過境角色會減少,與其又成為一單懸案,不如起埋佢畀本地客用。
拿,我而家唔係起畀大商家呀,唔係叫你返大陸呀,
大埔上水去元朗屯門,轉一次車就到,唔知幾多萬人受惠,唔係咁都反對呀?

這有點鐵路迷自私考量:MLR「扯盡」行架空北環綫,在錦上路與西鐵同台演出,唔知係咩感覺。

053h4 發表於 2010-1-22 11:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-1-22 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-22 11:46 發表

東鐵羅湖人流, 估計係深圳發展(包括交通重心東移/北移)後先會出現
最快都要2012年後

北環線點設計, 我就建議元朗做總站, 咁會搶到更多新界西的乘客 ...

有以下幾點要考慮(排名不分先後):

1. 北環綫無論去錦上路定元朗,路程都差不多,所以關於路程的造價及收地影響不會差太遠
2. 北環綫終站在錦上路或元朗,對新界西居民的吸引力有沒有分別、有何分別
3. 錦上路站已經有預留位,元朗站沒有
4. 元朗站在沒有預留位的情況下,能否擴建
5. 北環綫客源定位是過境為主,還是本地為主
6. 北環綫服務上是獨立成綫、直通西鐵(向九龍or向屯門)還是直通東鐵

只要這些問題有個答案,北環綫去元朗定係錦上路,我個人並無特別喜好。

對新界西往新界北的乘客而言,北環綫終站在錦上路,比起在元朗,車程大約會多5-10分鐘。
這5-10分鐘的差異,與擴建元朗站所牽涉的封路、收地、景觀、人流問題、造價改變,熟重熟輕,我就不知道了。
至於10年後會唔會有人話,錦上路站有兩條預留路軌同埋一大塊站前空地「浪費公帑」,我都預計唔到。

我的估算是,假如有人要由上水往元朗廣場(以我自己的喜好,及不計車資只計時間):
1. 北環綫獨立,錦上路終站 276P 
2. 北環綫獨立,元朗終站  276P 或 東鐵綫-北環綫-元朗站-輕鐵
3. 北環綫歸西,錦上路直通 276P
4. 北環綫歸西,元朗直通  東鐵綫-北環綫西鐵綫直通-朗屏站-步行
5. 北環綫歸東,錦上路終站 東鐵綫北環綫直通-西鐵綫-朗屏站-步行
6. 北環綫歸東,元朗終站  東鐵綫北環綫直通-西鐵綫-朗屏站-步行 或 東鐵綫北環綫直通-元朗站-輕鐵

我唔係新界西,又唔係新界北,旨在拋磚引玉,睇下各位有咩高見喇。

053h4 發表於 2010-1-22 14:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
thomasluke231 發表於 2010-1-22 18:37 | 顯示全部樓層

其實我都有一個想法: 北環綫同高鐵羅湖支綫一齊起, 羅湖做起點, 響古洞設轉綫站, 到錦田附近與高鐵分離, 然後就到元朗匯合西鐵綫, 到洪水橋直駁港深機埸綫。

路綫: 羅湖>>古洞>>(計劃中途站)>>元朗>>朗屏>>天水圍>>洪水橋>>機埸

至於古洞&計劃中途站因為高鐵列車較闊, 所以會有通過綫,。
barking 發表於 2010-1-22 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2010-1-21 23:50 發表

作為一個北區居民,
我覺得對你哩個建議絕對支持
但係問題係政府肯唔肯放咁大筆錢落去起呢?
仲要起條咁長既隧道, 消防方面解唔解決到?
淨係服務北區同邊境,
其他區會唔會嘈?

大帽山隧道, 石圍角-林村, 全長10公里, 比高鐵短
而且都唔止服務北區, 對於西九葵青都有相同的好處
其他區會唔會嘈?
要起的話都無得嘈, 如果有人嘈, 到時警方可從各警區抽調一批刑偵探員,協助調查,包括翻看錄影片段,以搜集證據,展開拘捕行動,並交律政司研究檢控有關示威者。

我反而覺得起北環線會更好
始終咁樣要洗既錢唔會咁多
不過要解決轉車既問題 ..
西鐵可唔可以做到屯門:落馬洲(經北環線) 2:1 班次呢?
咁樣就會方便去新界/九龍西好多 ..

北環線梗要起啦
不過北環線不能解決到粉嶺北/坪輋新市鎮的交通需求
依家上火巴士站已經針插不入, 站內人流量已飽和
難道他日粉嶺北/坪輋新市鎮又開幾條K巴接駁去上火?
就算北環綫/東鐵綫車廂唔爆, 個站都一定亂到七彩

DIH 發表於 2010-1-22 23:40 | 顯示全部樓層
#36:
落馬洲用小半徑以避免進入深圳,係可以,但係定線就會穿過好多魚塘、濕地,
唔好話環保人士反對,我作為「biologist」都一定反對。
而且這樣定線會有很大部分在禁區內,法律問題、救援安排、緊急逃生設施,都會棘手好多。
所以我的建議是停完落馬洲後reverse,基本上硬件就係從已知計劃中減去洲頭站,開支勁少。

講清楚少少,我這個計劃的北環綫,雙線路段係右上左落,東鐵綫在原計劃洲頭站以南建兩組波口就搞掂。
與其說是甚麼新構思,不如說是將舊方案所有無謂計劃刪除,減到無可再減。
落馬洲車唔需要太密,否則前車入站後,後車阻住個波口,前車想離站時走唔到,一係就後車要在隧道排隊;
節省的行車時間應該足以justify不太密的班次,最密大約5分鐘一班。
你的建議可以不用擔心班次,但就會有上面提到的禁區發展及魚塘濕地問題。

#38:
粉嶺北及坪輋,規模都不會很大,本身是否能夠支持一條重鐵都成疑問。
我認同需要有一條溝通新界東西的快速鐵路,但這是很長遠的事。
其實南段最好就粉嶺南-穿山-經石蔭-美孚以北駁入西鐵綫,
不過,嘩!咁長一條隧道,等班80後都80歲先啦

終於可以「重回正軌」,繼續做我的電車男,繼續發我的春秋大夢,舒服好多~

053h4 發表於 2010-1-22 23:49 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽