hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 泛民議員支持從速落實興建香港與內地跨境交通基建 ...
開啟左側

泛民議員支持從速落實興建香港與內地跨境交通基建

kychung 發表於 2010-1-10 21:50 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

南粵急行 rail.kychung.com
waichiu 發表於 2010-1-10 23:12 | 顯示全部樓層
非常同意
施永青:人家要建整個網絡,我們只需負責建一條連接線,就可以享受整個網絡效應,這筆
帳無論怎樣算,香港都有著數。我真不明白,反對派是怎樣計數的。
http://www.am730.com.hk/col_cview/photo/
a_drew 發表於 2010-1-10 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 waichiu 於 2010-1-10 23:12 發表
非常同意
施永青:人家要建整個網絡,我們只需負責建一條連接線,就可以享受整個網絡效應,這筆
帳無論怎樣算,香港都有著數。我真不明白,反對派是怎樣計數的。
http://www.am730.com.hk/col_cview/photo/
2010/201001/20100108.jpg ...

因為佢地好多都唔返or返唔到大陸咪唔知囉
DIH 發表於 2010-1-10 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2010-1-10 23:38 發表

因為佢地好多都唔返or返唔到大陸咪唔知囉

可以返到大陸的就因為佢地係一班唔識「計數」的「文史哲專家」。
3ASV196 發表於 2010-1-11 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 waichiu 於 2010-1-10 23:12 發表
非常同意
2010/201001/20100108.jpg ...

reli i nice newspaper article, 成日都講網絡, 但好多人仍然用只去廣州睇.....
講極都唔明咁...
3ASV196.KE7270
da54 發表於 2010-1-11 14:20 | 顯示全部樓層
當年余若薇就此議案的發言節錄:
主席,我發言是想清楚說明公民黨對原議案的立場。主席,我們絕對同意中港應融合,也同意交通要暢順,但卻不同意政府應拖慢工作進度。然而,我們看見這項議案要討論的中心只是從速檢討及加快興建跨境交通基建,但卻沒提及一些必須考慮的因素。不過,我相信今天支持這項議案或修正案的同事,其實也接納應有一些先決考慮因素,我們認為也應清楚說明,不要令人感到總之跨境基建便是好事, 總之要快快上馬, 我們並不是這個意思。

當年環境運輸及工務局局長廖秀冬就此議案的發言節錄:
但鐵路是一項重大的投資,所以我們亦必須詳細考慮。......我們必須明白區域快線原本的設想,是由香港直達廣州的一條區域快線,希望在一個小時內到達廣州,便利從商人士在兩地的工作,發展到現在,想法是希望這一條快線可以連接全國重點城市,是點對點的一條路線。其中要考慮的當然是有關口岸的設置問題
053h4 發表於 2010-1-11 14:35 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2010-1-11 14:59 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-11 14:35 發表

有關口岸設置問題, 廣深港本線的所有車站巳經預留左通關設施
例子有, 深圳方面有報導, 未來深圳會增加前海, 深圳南, 深圳北, 蓮塘等口岸

而港鐵早前亦巳經講過, 近期係無方法保証西九實行一地兩檢
但會先預留有 ...

紅字口岸與高鐵無關。

無法實行一地兩檢,就無法發揮前局長所講的「連接全國重點城市,是點對點的一條路線」概念。
唔係話做唔到,而係可能對呢 d 重點城市每日得一班車,因為列車要進行封閉式管理時,
叫呢 d 車站都要整出入境設施係缺乏成本效益...

所以,如果無一地兩檢,我無辦法唔係好似 3ASV196 兄所講的「短視」一樣,將呢條鐵路
當作淨係去到廣州的一條短途接駁性高鐵。
053h4 發表於 2010-1-11 15:07 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2010-1-11 15:29 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-11 15:07 發表

或者咁講啦, "成本"同"效益"問題, 真係睇你點睇啦
我相信你都有去過褔田口岸, 落馬洲支線管制站
同十年前比, 最大分別係多左好多自動查驗, 過關的設施
在處理一樣的人流, 編制上巳經大幅減少

呢D都係成本同效益的 ...

唔只係口岸問題,而係封閉式管理的列車,無得好似普通列車咁
沿途同時上落客(即使係重聯都最少有八卡車唔可以),
成本效益就會低,結果就導致班次稀疏,亦發揮唔到高鐵應有便利。

我覺得政府既然咁大膽要用六百幾億問題起高鐵,點解唔認真研究下
行一地兩檢呢?