hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 派六千人人有份的話就來民怨爆煲
開啟左側

派六千人人有份的話就來民怨爆煲

S3BL100 發表於 2011-4-11 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2011-4-11 11:42 發表

咁又係呀, 50-60年代窮,
但肯捱肯搏, 可以準時放工返屋企黐膠花、租部衣車係屋企車衫。

而家點夠以前艱苦呢?
間間公司都有病, 8個人做10個人既野,
我真係未聽過有人(文職)可以準時收工。
就算冇野做, 老闆鐘意熱 ...

可能樓上認為,員工為老闆賣命,犧性家庭、健康,係天經地義呢……
fb.com/scientisthk2usa/
DW8306 發表於 2011-4-11 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-4-11 11:46 發表

可能樓上認為,員工為老闆賣命,犧性家庭、健康,係天經地義呢……

何止天經地義,仲要7 x 24 on call.仲要時刻自我增值.任勞任怨添
仲要貼錢打工,話晒公司俾機會你學野嘛

orange 發表於 2011-4-11 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2011-4-11 10:02 發表

你其他意見我贊同

但你真心認為依家香港人比50-60年代艱苦???

5/60年代窮極都可以山邊搭木屋,一日做幾份工未必有錢
但至少唔會餓死

今時今日連住都要講資格,人工多少少已經無得住公屋,
天台屋板間房套房籠屋賣少見少,唔講生活質素,點解連
住呢個基本需求而家仲難過以前
益童學校,全民教育
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-11 12:28 | 顯示全部樓層

好采,都有咁多板友認同我睇法
之前我都有反思過諗過究竟我有冇fantasise到以前的年代

有次去台灣旅行行過市中心d小販
我老媽子嘆左一口氣:
"以前個年代,人人都可以用勞力換生計,冇錢就學你呀婆當年dup架木頭車去街邊賣野養大全家.
呢個年代,"正正統統"ge工又太多人太少位, 想用一門手藝搵食又唔比.
以前冇錢住,就去山邊答間屋住,或者租人地個閣仔/天台.
家陣板間房貴到十年前唐樓咁, 公屋又未到你住, 天台屋/山邊屋又唔比住....你叫d窮人點算.
正正當當做個良民姐,
以前用自己勞力去捱,捱得辛苦就一定有你飯食.
家陣,係你想捱都唔比你捱,但飯又冇得食."
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
KR4210 發表於 2011-4-11 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2011-4-11 06:45 發表
好文。
生活有困難,應該係內地政府幫佢地,而唔係佢地湧落黎香港分政府還富於香港人民嘅六千。
就算真係困難到要香港政府幫,都應該用綜援一類嘅正確途徑去幫。
眼紅永久居民有錢拎就嘈生哂話點解無份,小心香港政府火滾起 ...

其實我都好眼紅澳門有錢派
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
Kaix 發表於 2011-4-11 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-4-11 11:46 發表

我冇咁講過呀

我唔認為今時今日生活比50-60年代艱苦, 就代表我支持員工為老闆賣命、支持OT冇補水、支持無良僱主、地產霸權??????

反對員工為老闆賣命、反對OT冇補水、反對無良僱主、反對地產霸權, 就一定要覺得今時今日生活比50-60年代艱苦??????

今時今日物質生活比以前好係客觀事實, 有冷氣、有internet、有iphone、大魚大肉、環境衛生、唔需要太多勞動,
你比我準時收工,但沒收我的冷氣、internet、iphone、電視, 居住徒置區衛生惡劣, 咸魚青菜, 豉油撈飯, 我就唔肯喇

樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-11 17:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-4-11 17:42 發表

我冇咁講過呀

我唔認為今時今日生活比50-60年代艱苦, 就代表我支持員工為老闆賣命、支持OT冇補水、支持無良僱主、地產霸權??????

反對員工為老闆賣命、反對OT冇補水、反對無良僱主、反對地產霸權, 就一定要覺得 ...

小弟覺得你捉錯用神

板友們focus的係社會環境上的艱苦-> 同政府factor有關,
唔係物質上艱苦->同政府factor冇關

政府管得好唔好,同我地有冇iphone,冷氣冇乜關係....
呢d野注定50年後係會出現,好左係必然(你講act of god,災難冇野好講)
如果物質上比50年前仲艱苦咁你就驚喇
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
Kaix 發表於 2011-4-11 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-11 08:17 發表
一句講晒...佢敢咩?
佢仲要幫呀爺閔屎親吻呀爺屎忽刷鞋

呀爺/政府當年係反對佢地有居港權,
葉劉仲表明150萬內地人會湧港, 香港會不勝負荷,
葉劉當年民望高企, 都係因為鐵腕反新移民

而泛民一向以人權為由支持佢地有居港權,
話葉劉誇大人數, 仲話應該毋須審批立即有居港權

你當年幾大?? 請認清事實!!!

重溫大陸人居港權之爭
http://www.youtube.com/watch?v=ZpyUp7hJ6ko

仲有, 昨天民主黨、社民連等團體聯署登廣告:新移民本是同根生
http://news.mingpao.com/20110411/gba1.htm

嗱嗱嗱, 我揭民主黨、社民連瘡疤, 唔好又屈我係民建聯/5毛呀
Kaix 發表於 2011-4-11 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-11 17:56 發表

小弟覺得你捉錯用神

板友們focus的係社會環境上的艱苦-> 同政府factor有關,
唔係物質上艱苦->同政府factor冇關

政府管得好唔好,同我地有冇iphone,冷氣冇乜關係....
呢d野注定50年後係會出現,好左係必然(你講act ...

當年家家戶戶咸魚青菜, 豉油撈飯的年代,
有錢買當年奢侈品先算喇,
話今日「冇啖好食」係歪曲事實

政府係管得唔好, 唔代表可以不顧客觀事實

kwyeung 發表於 2011-4-13 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-4-11 18:13 發表

當年家家戶戶咸魚青菜, 豉油撈飯的年代,
有錢買當年奢侈品先算喇,
話今日「冇啖好食」係歪曲事實

政府係管得唔好, 唔代表可以不顧客觀事實

有道理, 其實我覺得五六十年代既人已經好過份,
捱咸魚青菜仲唔識諗, 成日俾錢落涼茶舖嘆電視,
而家D人就更加天理不容

諗下民初年代既香港幾慘?
每日只有開飯、工作、返屋企坐、訓覺,
成年人最大消遣係做愛咋...
話五六十年代「冇啖好食」係歪曲事實