hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2)  85C 開 線 通 告 與 秘 史  
開啟左側

[歷史資料]  85C 開 線 通 告 與 秘 史  

樓主| n281 發表於 2011-11-19 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2011-11-18 23:58 發表
其實係咩原因令到85C可以一年後大幅減班再一年後大幅加班的?

1。行車時間唔夠
2。根本 紅磡/土瓜灣/九龍仔<>小瀝源/馬鞍山 需求很低
3。九十年代初期,市區普遍行車速度比現時慢
4。八十年代中末期,九巴過份擴張網絡,低需求路線,根本無開辦需要

85C 既命運
點都好過 71X

一個極好既例子
86B在1988年5月23日開辦
86C在1988年4月12日開辦

當時小弟讀中四都質疑
來往沙田及九龍西
在兩個月內投入十幾架車
究竟有無需求

Gary_B 發表於 2011-11-19 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2011-11-18 23:58 發表
其實係咩原因令到85C可以一年後大幅減班再一年後大幅加班的?

1.  無客

2.  改行大老山隧道 做埋黃大仙客

記得開線時有平頂寶行

HR9710+KU1391 發表於 2011-11-19 00:27 | 顯示全部樓層
85C幾時由珍寶轉雞,跟住轉3軸車?
89C蝕得勁,因為89D? 觀塘九龍灣往返馬鞍山錦泰一帶需求低?
 樓主| n281 發表於 2011-11-19 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-11-18 22:31 發表

當年只係服務恆安耀安富安同濱景一帶,出九龍主力有幾密的81C,
去火車站有車海的85K,去紅磡試問有得幾多客?
89D出現,成了一條特快線,雖然初頭只做繁忙時間,
但定線唔搶走哂89C客就奇。

可能就係九巴自己經常估計錯誤,運輸署巴士發展科都係坐係辦公室求其搵顧問計條數,
所以九巴路線設計根本追唔上時代節奏。現時咁多規範就唔使講添。

合情合理既觀察角度
各板友應該學野

我唔能夠加佢分
 樓主| n281 發表於 2011-11-19 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2011-11-19 00:27 發表
85C幾時由珍寶轉雞,跟住轉3軸車?
89C蝕得勁,因為89D? 觀塘九龍灣往返馬鞍山錦泰一帶需求低?

1。89C在未經錦泰一帶前,根本乘客被89D搶晒

2。因大隧通風較差,89C係好早期全冷路線  
  而當年空調車係較新車,引發車輛折舊問題
  所以令 51,70,89C 列入當年蝕本三甲原因
Quanta 發表於 2011-11-19 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2011-11-19 00:47 發表

1。89C在未經錦泰一帶前,根本乘客被89D搶晒

2。因大隧通風較差,89C係好早期全冷路線  
  而當年空調車係較新車,引發車輛折舊問題
  所以令 51,70,89C 列入當年蝕本三甲原因  ...

但折舊唔係行十四年直線攤銷咩?
新車同十年車應該都係折舊咁多
AVW28 發表於 2011-11-19 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2011-11-19 00:12 發表

1.  無客

2.  改行大老山隧道 做埋黃大仙客

記得開線時有平頂寶行

但後來黃大仙+新蒲崗客比85M食埋呢!

而89C果度,佢唔係靠石門班客頂住,其實執左好耐。除左頭先講既89D之外,有89X(人地停到正第一城d商場門口,係人都唔想行出來搭啦);仲有大家冇乜點留意既替代,如85M和286M,它們雖然唔係直出觀塘,但比89C更快到老隧,乘客可以搭該兩條特快M線孖寶去老隧轉其他觀塘線/轉MTR;之後仲有一個隱形既,係聽濤雅苑去鑽石山既村巴。

當然,係馬鞍山區既,一係d人唔想迫89D[繁時耀安上到車90%機會要企,富安上到既機會係低過30%],一係就樓下就腳(如富安花園[一個停外圍,一個停總站,停外圍既仲要繁時唔包上到車]、錦泰以及新入伙既欣安[呢條村行出耀安太遠,最少要10-15分鐘]),其中欣安個站都有小部分恆安人回流[返馬鞍山方向更明顯]。
LL3850
aPower 發表於 2011-11-19 12:29 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2011-11-19 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 aPower 於 2011-11-19 12:29 發表

甘冷馬車價應該唔會平過熱狗掛
自從落左新單層後,74A經常「名列前矛」應是同一道理
但係單層車價又平過雙層喎!咁又點計?
av335 發表於 2011-11-19 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2011-11-19 12:25 發表

但後來黃大仙+新蒲崗客比85M食埋呢!

而89C果度,佢唔係靠石門班客頂住,其實執左好耐。除左頭先講既89D之外,有89X(人地停到正第一城d商場門口,係人都唔想行出來搭啦);仲有大家冇乜點留意既替代,如85M和286M,它們雖然唔係直出 ...

89D係富安早上都有60%機會上到, 89P係8:00-8:25基本係0%
89C特快加班之後多左人坐, 尾車而家富安都上唔晒 ==

試過幾次, 平日晚上10點左右係九龍灣地鐵站等89D, 架車頂閘飛站
89C到站時都接近坐滿