hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2)  85C 開 線 通 告 與 秘 史  
開啟左側

[歷史資料]  85C 開 線 通 告 與 秘 史  

manlok 發表於 2011-11-21 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 DT716@71A 於 2011-11-21 07:38 發表
容生爆料,熱烈歡迎

85C 嘅問題,其實係返當年去睇,雖然係減過車行,d 班次仲整到好肉酸(相信實際等車係更肉酸),但九巴都照如期開辦呢條線,其實九巴係配合馬鞍山呢個「沙田延展發展區」有超過兩個屋苑落成而開辦,雖然,今日睇起黎 ...

呢個就係九巴定線既最大弱點,咩線都係順路就兜埋啦
結果一條阿公角街塞十幾條線入去,條條馬鞍山線都要兜濱景第一城
天水圍又係條條線都兜天南先出
大家齊齊塞,要改線又因為中途站流水客有無限量既組合
大量既得利益者缺乏替代路線
結果就係想改線就有70號式既改廿年都改唔到...
HR9710+KU1391 發表於 2011-11-22 00:46 | 顯示全部樓層
睇返馬鞍山早期路線,係跟返沙田區的對外路線(85系,86系,87系及89系)而決定目的地,往市中心一定要有,
然後觀塘的89C,跟住長沙灣的86C,跟住旺角(但因交通協調政策放寬而可以出到尖沙咀),之後開土瓜灣(因交通協調政策放寬而可以在紅磡碼頭為總站)
85C開線行獅子山隧道時不是跟85系一樣,行窩打老道,左轉浸會行聯合道咁行.
85C用雞車係咪用到差不多全冷前?定係特見?
DT716@71A 發表於 2011-11-22 01:29 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

89C cut 左新蒲崗同鑽石山,新蒲崗由85M 做,85C 就頂埋89C 個位
道理同兩條線岩岩轉行大老山一樣
jpoon 發表於 2011-11-22 04:45 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2011-11-22 00:46 發表
85C開線行獅子山隧道時不是跟85系一樣,行窩打老道,左轉浸會行聯合道咁行.

唔係, 係左轉龍翔道, 轉左經迴旋處去鳳舞街, 到東頭村道先到聯合道
ME9661 發表於 2011-11-22 11:30 | 顯示全部樓層
請問行3架車時既班次係怎樣
HR9710+KU1391 發表於 2011-11-22 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2011-11-22 11:30 發表
請問行3架車時既班次係怎樣

睇返行車時間54分鐘一單,咁我估計埋休息,即係一個鐘一單,2個鐘一轉,除返即係要40分鐘一班,如果食飯冇車攝,開少架車,咪即係一個鐘一班?
DIH 發表於 2011-11-22 14:03 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2011-11-22 13:09 發表

睇返行車時間54分鐘一單,咁我估計埋休息,即係一個鐘一單,2個鐘一轉,除返即係要40分鐘一班,如果食飯冇車攝,開少架車,咪即係一個鐘一班?

那些年,一個鐘一班都唔係奇事,85M開線時聽聞話得一架寶行添。
那些年,新市鎮未有鐵路,加上地鐵相比巴士貴唔少,明知等得耐都要等;
那些年,沒有手提電話,等到忟都要繼續等,唔可以中途縮沙;
那些年,沒有上網,不能查看路面情況及預計到站時間;
那些年,經濟未係咁好,唔係個個都會等唔切就搭的士;
那些年,A地去B地有架直達巴士你搭已經謝天謝地,即使要等到海枯石爛;
那些年,尤其是假日或新區,又真係等上30-40分鐘車都唔覺得耐,唔覺得佢應份要密車。

85C當年成為首批掛大白龍的路線,真係嚇我一跳,乜佢有咁多人搭咩?
有一段不短時間,85C係大老山最「雞」的路線,重視程度可想而知。
DT716@71A 發表於 2011-11-22 15:21 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

對 當年好多野都無 更遑論轉乘優惠
A地到B地 一票坐到底 有直車 係一件值得大聲叫嘅事 更何況 出紅磡嘅 竟然係馬鞍山幾個咁遍遠嘅新區
而唔係拉經大圍、市中心個架85 過去,即使路經嘅地方,較似樣嘅都係得第一城
好可能同九巴有更多經營概念有關
大圍、市中心呢d 旺區,如果睇行車時間,打埋85 延長埋都唔係火車+行路/轉Van 仔嘅對手
而85C 馬鞍山、小瀝源一帶,老九就貪佢駁腳要時間,而第一城乘客就係肯花呢個時間又有需要去土瓜灣的話,85C 就提供P2P, 點到點服務 所以第一個策略就係時間預估
第二點係提高乘客嘅登車消費
馬鞍山去大圍 點解我要俾九龍價,即使係最平嘅85C, 86C 都要 然後呢 沙田區往九龍城、土瓜灣,由於85C 有紅磡一段積高左個車程,比85, 85A, 85B 已經收多4 亳,九一年水平 上面提到:那些年,經濟未係咁好,唔係個個都會等唔切就搭的士
其實實況係一樣,不過態度我有唔同解讀,唔係經濟唔好 話唔定當年d 人梗加肯花錢 而係消費心態精打細算姐 打的呢d 咁無預算嘅行為 住第一城d 人或者會咁做 真正考驗d 消費量度同花錢信心嘅 應該係巴士vs.地鐵或巴士vs. van 仔上面 不過,沙田馬鞍山就老九大晒嘅 d 綠van 幾乎係少量市場有競爭空間 大家心態係點 都未必完全反映到

老實講 即使85C 再雞都好(的確 睇返d 舊相 1996 年係有雞掛,朝早出左隧道之後都係未爆)
老九都係照顧返馬鞍山開新區時 有一群來自原寨城嘅居民 聽講 87 年拆個時 有相當部分搬左去恆安邨 設計嘅出發點就係呢批居民有相當嘅生活基能去返九龍城、馬頭圍以至紅磡一帶
老實講 呢一帶工作基能都唔係話 十分熱絡呀 難怪89C 爆到頂 85C 係沿路(無論改路前後)都係有更密、更直接替代選擇
30-40 分鐘一班 差唔多啦 93K 都要4 個字以上啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
DIH + 1 感謝分享及分析, 我覺得這些才是秘史~ ...

查看全部評分

hkbw 發表於 2011-11-22 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2011-11-22 00:46 發表
85C用雞車係咪用到差不多全冷前?定係特見?

唔係wo~ 85C未搬過馬鞍山市中心做總站時都已經係雞車天下,
直到後來全冷之前先用過一陣老虎頭, 都唔係好耐的事..
殺雞焉用牛刀?!
HR9710+KU1391 發表於 2011-11-23 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 DT716@71A 於 2011-11-22 15:21 發表
對 當年好多野都無 更遑論轉乘優惠
A地到B地 一票坐到底 有直車 係一件值得大聲叫嘅事 更何況 出紅磡嘅 竟然係馬鞍山幾個咁遍遠嘅新區
而唔係拉經大圍、市中心個架85 過去,即使路經嘅地方,較似樣嘅都係得第一 ...

我想,有D不願等咁耐車,寧願搭85K再轉車.
咁城寨居民有可能在觀塘返工返學,令89C有需求.
如果講到照顧因市區搬入新市鎮例子,睇返網上資料,例子有70X
恒安耀安對外線之中,43X較遲開辦.

原帖由 hkbw 於 2011-11-22 17:11 發表

唔係wo~ 85C未搬過馬鞍山市中心做總站時都已經係雞車天下,
直到後來全冷之前先用過一陣老虎頭, 都唔係好耐的事..

咁85C在1997前的客量短雙層也足夠應付.
85C轉老虎頭,可能因為雞車大量退役,要抽調雞車取代返較早退役的雞,例如81K必須用短車.
順便問,85C有冇用過鴨車?