hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 中九龍幹線計劃於2015年動工
開啟左側

中九龍幹線計劃於2015年動工

HF3204@243M 發表於 2012-12-11 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-12-11 11:04 發表
(實際上加橋擴闊係與中九龍幹線係無關的﹐是2項獨立的工程。中九龍幹線要折停車場﹐如我無估錯係影響到停車場的地基問題)

如果係咁既話,將條隧道拉落啲又如何?
原帖由 avianwind 於 2012-12-11 00:36 發表
西九文化區一帶建議道路改善工程
http://www.districtcouncils.gov.hk/ytm/../YTM_TTC_2012_22_TC.PDF
附圖中早已安排好油麻地出口
亦計劃加闊少許廣東道

兩線轉三線,而且只係佐敦至中港城一段加闊
仲要食埋東九同大老山鑽石山去尖咀既車流
似乎作用不大
原帖由 bobbycheng 於 2012-12-11 19:29 發表

不過黃大仙區用唔到中九龍幹線
3幹亦都冇出口直接去大埔道同青山上路
用番龍翔道始終會方便d
我驚中九龍幹線到時會係另一條雞肋
好似尖山隧道咁根本分流唔到好多車 ...

條路應該會比青沙好啲
新東/黃大仙/鑽石山可以經大老山/啟德交滙處南下
呢度車流應該會比青沙多

我擔心既問題係
條隧道對東九作用有限
唔計上落斜/隧道收費問題
去新西最多分到龍翔道少量車流
去太子旺角油麻地既又唔會特登走出海皮入番去?
剩番既東九來往西九海皮/長沙灣美孚會剩番幾多車流?

所以我會認為條路作用有限,如果中間冇出入口既話
尤其是最主要既紅隧問題都仲係冇解決到

bobbycheng 發表於 2012-12-11 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-12-11 21:30 發表
條路應該會比青沙好啲
新東/黃大仙/鑽石山可以經大老山/啟德交滙處南下
呢度車流應該會比青沙多

我擔心既問題係
條隧道對東九作用有限
唔計上落斜/隧道收費問題
去新西最多分到龍翔道少量車流
去太子旺角油麻地既又唔會特登走出海皮入番去?
剩番既東九來往西九海皮/長沙灣美孚會剩番幾多車流?

所以我會認為條路作用有限,如果中間冇出入口既話
尤其是最主要既紅隧問題都仲係冇解決到
我覺得條定線其實係有d兩頭唔到岸
佢想分流龍翔道車流
但地圖往落去又有d U形
比人兜路既感覺
佢想分流東九龍走廊,太子道西等車流
但出口又偏西
入番旺角,尖沙咀要行多左路
kei_hk 發表於 2012-12-11 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-12-11 08:37 PM 發表
擴建加橋時, AA會會如何處理?
文件好似無提到橋底既問題

另外, 油麻地停車場拆缷後會否重建?
重建的話又是否只會像愉景新城般只建到平台層而不能像現時油麻也停車場般不影響整座樓的結構?

如我無估計錯誤﹐橋底的AA車會﹐很大機會係向政府租地的。
正路去估﹐私人地唔會輕易比人侵佔上空掛。

如果係租地﹐政府最簡單的處理方法便是等租約完結﹐如果等唔到的﹐便提早完租約。

而停車埸拆卸後﹐按現時公佈係會原址會重建一座建築物﹐安置原本位於停車埸的圖書館。
而現時公佈﹐亦只是用"建築物"去形容﹐沒有具體講這座"建築物"有沒有特別用途﹐如停車場。
REF: http://ckr-hyd.hk/tc5/feature.php?page=3#!prettyPhoto

kei_hk 發表於 2012-12-11 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-12-11 07:04 PM 發表

岩岩睇到一段新聞:
http://news.sina.com.hk/news/20121206/-2-2841104/1.html

當中有一句:
[路政署]明年中將向立法會申請撥款,陸續重置油麻地警署、油麻地多層停車場、油麻地公共圖書館和玉器市場。
睇黎都係拆多 (指停車場), 政府合署又好似冇提 ~

停車場按現時計劃﹐一定係拆的。
詳情可看 : http://ckr-hyd.hk/tc5/feature.php?page=3#!prettyPhoto
入面已講在油麻地一帶有什麼建築物會受影響﹐而要拆卸或暫時搬遷﹐以及工程完成後的安排。

入面真係無提過政府合署(即郵局)會受影響﹐所以係不需要拆卸的。

要拆停車場﹐是因為中九龍幹線的隧道會在加士居道天橋甘肅街段的地基下建造﹐要加固/重建此部份天橋﹐令到接唔到停車場的一段橋面﹐所以便因為要改動橋面而要拆停車場才做到。
REF: http://ckr-hyd.hk/tc5/feature.php?page=4

PS. 網頁提及「第二段隧道由上海街開始,經彌敦道、京士柏、何文田至馬頭圍,全長約2.76公里。隧道將在距離地面約30至140米的岩層建造。由於隧道與樓宇地基保持相當距離,因此建造隧道對沿線樓宇的結構安全不會構成影響。
暗示停車場要拆﹐唔係地基問題而要拆。
REF: http://ckr-hyd.hk/tc5/feature.php?page=5

jpoon 發表於 2012-12-11 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2012-12-11 19:29 發表
不過黃大仙區用唔到中九龍幹線
3幹亦都冇出口直接去大埔道同青山上路
用番龍翔道始終會方便d
我驚中九龍幹線到時會係另一條雞肋
好似尖山隧道咁根本分流唔到好多車

請問黃大仙區、大埔道同青山上路(青山公路/蝴蝶谷道)又有幾多車行龍翔道/呈祥道呢?
剩係將彩虹交匯處既車分流已經有好大改善啦,同八號幹線又點同呢
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2012-12-11 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-12-11 21:30 發表

如果係咁既話,將條隧道拉落啲又如何?

果陣聽過中九龍幹線諮詢會,佢剩係講避油麻地警署而撳低條路,已經會將斜度變成9.5,即係要將條路改成時速70
同埋彌敦道以西好似係填海地,再挖會唔會影響到地基/樓宇呢?
http://jpoon9394.blogspot.com/
siupy 發表於 2012-12-12 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2012-12-11 21:55 發表
我覺得條定線其實係有d兩頭唔到岸
佢想分流龍翔道車流
但地圖往落去又有d U形
比人兜路既感覺
佢想分流東九龍走廊,太子道西等車流
但出口又偏西
入番旺角,尖沙咀要行多左路 ...

中九龍幹線主要作用都係分流龍呈祥道車輛
因為2016年東隧專營權界滿
到時一定係紅隧加價東隧減價
往東隧車輛一定會增多
雖然經中九龍幹線往東隧好似行多左路
但轉彎位同上落斜都少一點
又不用入觀塘市中心
紅隧少左車,東西九龍走廊/公主道問題自然解決
不過最怕到時觀塘繞道負荷不了
因為現時車流主要來自舊機隧/大老山
第時要加埋中九龍幹線
bobbycheng 發表於 2012-12-12 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-12-11 23:38 發表

請問黃大仙區、大埔道同青山上路(青山公路/蝴蝶谷道)又有幾多車行龍翔道/呈祥道呢?
剩係將彩虹交匯處既車分流已經有好大改善啦,同八號幹線又點同呢 ...
咁你又講得啱
至少行中九龍幹線唔洗好似龍翔道上斜咁多

如果到時真係分流到就好lu
起碼唔洗龍翔道有意外又癱瘓曬d交通
bobbycheng 發表於 2012-12-12 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 siupy 於 2012-12-12 11:31 發表

往東隧車輛一定會增多
又不用入觀塘市中心
紅隧少 ...
東隧車流就算增多應該都係因為西九/新界西去港島東的車流
但呢類車流應該唔會好多吧
(西九/新界西去中環-銅鑼灣始終都係用紅/西隧方便)
kei_hk 發表於 2012-12-12 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2012-12-12 11:31 AM 發表

往東隧車輛一定會增多
又不用入觀塘市中心
紅隧少 ...

我只係看得好簡單﹐只係分流一下現時東九龍去西九龍的車流﹐唔係太需要去想過海的車流。

一直以來﹐由油尖一帶去東九龍(觀塘﹐九龍灣一帶)﹐多數都會用加士居道及漆咸道北﹐接啟德隧道。
而現時的問題﹐便是加士居道及漆咸道北﹐會同現時紅隧出口影響﹐令到原本唔使塞﹐都因為紅隧影響而塞車。

日後﹐油尖地區的車去東九龍﹐便可以避開這個塞車黑點。

而政府都計劃把觀塘一帶打造成商貿區﹐這便會同傳統油尖商貿區的交通需求增加﹐新路是有需要的。

而連帶東九商貿區去機場﹐都會有一條全新的道路﹐可分流多數人會用的龍翔道。
東九去旺角/太子/深水埗至美孚﹐以至新界西﹐可衡量整體時間﹐去行新路以分流現有其他道路。
** 現時龍翔道都唔係全天都好暢順﹐過幾年獅隧大番新﹐預計塞車問題便會爆出來。

至於紅隧的車流﹐本身的地理位置實在太好﹐如果係去港島的重要商貿區(灣仔,銅鑼灣-中環)﹐港島南區(經香港仔隧道)﹐另外2條隧道真係唔夠優勢﹐除非紅隧會大幅加價。但紅隧現時是政府管理的﹐係可以隨時加價﹐但一加價便會引申另一問題﹐便是加價對市民的影響﹐所以都好難作大幅加價。