hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何「特快線」收費要較慢速路線為高? ...
開啟左側

[問題] 為何「特快線」收費要較慢速路線為高?

avianwind 發表於 2013-11-17 01:51 | 顯示全部樓層

其實會否是在講14 vs 14X的問題呢

究竟是因為收費高而令人寧願選較慢路線
還是有其它原因呢

原帖由 樂仔〞 於 2013-11-16 23:41 發表
603 獨營 , 601 聯營 , 九巴加多左 2 次價 , 已經唔可以直接比較啦 ...
要比 , 就應該比較 2008 時既價錢

正是
要比較都用個好少少的例子啦
eg. 302, 621, 641
但又好像不是全日線呢

Choi 發表於 2013-11-17 02:31 | 顯示全部樓層
為何樓主會問呢個問題?
收貴D唔啱樓主喜好嗎?
新造的人、如鷹展翅上騰。
busfunfun 發表於 2013-11-17 02:31 | 顯示全部樓層
如果樓主有讀過CE/DSE business或者econ
應該會知道定價係同demand有關
而cost只係其次

不過小欖果區小弟唔太熟
唔知有冇呢個課程
ronaldlau 發表於 2013-11-17 09:43 | 顯示全部樓層

例如城巴5×同其它西區錢一樣,$3.4同$4.4 一蚊的分別就係買其特快所節省的時間。
其實仲可以加價的,尤其小巴都收成十蚊的時候……
這道理也曾用於西鐵的訂價上!
asv2 發表於 2013-11-17 12:00 | 顯示全部樓層
邊際成本低既服務,
價格會參考服務係顧客心目中既價值
而唔係睇服務成本
groom1002 發表於 2013-11-17 13:14 | 顯示全部樓層
我覺得需求高低和乘客利益不是因素,是因為特快線服務範圍一定較少,因此定價需較流水線為高。
 樓主| lrt505 發表於 2013-11-17 13:21 | 顯示全部樓層

原帖由 groom1002 於 2013-11-17 13:14 發表
我覺得需求高低和乘客利益不是因素,是因為特快線服務範圍一定較少,因此定價需較流水線為高。

以215X為例,雖然服務範圍較少(只有藍田、觀塘及尖沙咀),但相較1A客量較高,也不乏流水客。

「服務範圍少而客量低」應該是當時特快線尚未普及時的說法,現時慢線已經愈來愈少。

至於「過海慢線」如601、619,付全費過海前下車的乘客比例較少,因此過海前的路段愈長,浪費的用車資源其實愈大。
輕鐵是西北的生命
053h4 發表於 2013-11-17 13:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
barking 發表於 2013-11-17 17:35 | 顯示全部樓層
假設有 A.B,C,D,E 五個站
路線1: 由A至E站站停 (由狗記經營)
路線1X: 由A不停站特快至E (由狗記經營)
路線2: 只穿梭D及E (由M經營)

假設情況如樓主所願, X特快線收平啲
亦即係:路線1全程收費5元。路線1X全程收費只需4元。路線2收費1元。
由A往D的乘客便,就乘搭路線1X至車站E,再在車站E轉乘路線2到達車站D,總共支出5元。
狗記收入只有4元,另外M公司收入1元。

好啦,依家狗記想從M公司賺埋果位乘客1元,要點樣定價?
唔駛我多講啦。
miklcct 發表於 2013-11-17 18:00 | 顯示全部樓層

舉一個例子:
有一特慢線,由堅尼地城去到北角,全程只收3.4,行車時間約80分鐘,而亦有兩端相若的特快線,全程收5.2,行車時間約40分鐘。因為收3.4的特慢線沿途都有人上落,由堅尼地城開出,在石塘咀已經不斷有人下車,直到皇后大道東及銅鑼灣仍有人登車上北角,估計一程可載250個全費客。而收5.2的特快線一程只載到約125個全費客,相當於一部雙層巴士的載客量。這樣的話,慢線行一單的時間快線可行一轉,大家相同時間都載250個客,於是快線的收入會比慢線高。

但這假設了快線雙向客滿,如果快線的客流是單向的話,會做成空回車,減少快線的收入。而由於流水甚少有方向性,故慢線仍可接載大量乘客。