hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [偽Proposal]如果當年輕鐵規劃時係咁樣會唔會理想D? ...
開啟左側

[偽Proposal]如果當年輕鐵規劃時係咁樣會唔會理想D?

樓主| K.C.R2007 發表於 2015-6-17 15:00 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2015-6-15 17:11 發表
如果當年規劃得好D, 輕鐵應該以而家所謂嘅中型系統面貌示人, 全封閉式, 無平交道,
規劃係介乎香港馬鐵同新加坡輕鐵之間嘅列車長度, 載客量, 站距同迴旋半徑

走線方面:
- 屯門兆康同碼頭之間分東西兩條線, 類似現 ...

不過我仲系傾向支持輕軌
輕軌始終有融入社區,車站可達到高嘅優點,令居民有親切感
對於大西北尼種有充足早期規劃嘅都市,我相信D居民情願接受車站同路軌就系屋企樓下嘅個種輕鐵
多過D起系地下或高架橋嘅中/重型鐵路系統
我細個時系屯門生活過幾年,點會唔知輕鐵帶比居民嘅感覺,同市區嘅地鐵/火車系唔一樣嘅

個人覺得輕鐵本身整體規劃系無問題
就系衰在列車設計,長到好似重鐵咁、笨重、迴旋半徑大,剎車距離長,導致行車效率大幅下降,且易生意外
宜家我偶然都有返大西北遊輕鐵河
睇見D輕鐵司機就住就住咁揸,開下剎下開下剎下,慌死會過站/撞死人/翻車咁,唔慢至奇有人話咁嘅速度連單車都不如
怪唔得D居民對輕鐵一D敬畏之心都無

相信輕鐵只要改良列車設計,採用外國常見的二/三節式列車,再加上精簡車站
一切問題都會好容易解決

pakhei123 發表於 2015-6-17 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-6-17 15:00 發表

不過我仲系傾向支持輕軌
對於大西北尼種有充足早期規劃嘅都市,我相信D居民情願接受車站同路軌就系屋企樓下嘅個種輕鐵
...
要解決一定要絕對路權
而且屯天發展應該部分樓宇預留月台發展
bjbus 發表於 2015-6-17 23:08 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2015-6-17 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2015-6-17 00:07 發表

青雲鳴琴一段路軌,其實我就咁樣理解:

如果由龍門站搭去石排站,龍門至青雲係落斜,鳴琴至石排係上斜,

中間最底點就係青雲、石排同建安三站既交匯處,

如果建安站架空,呢段可唔可以變成青雲至鳴琴、以至到建安都係平路路軌?

(可能我表達得唔係太好,希望大家明白我講咩)

龍門站往石排站,若以主水平基準來說,應該是整段路程實際上是輕微上斜至山景支線
出口附近然後開始落斜。而龍門站至青雲站之間的落斜路段,便是龍門站至石排站整段
路程的最低點了,而不是在青雲站與石排站之間。

而龍門站(最北端)相較鳴琴站(最南端)的主水平基準是低了約兩米。

若建安站改成架空,青雲站與鳴琴站一段亦必需改成架空。至於車站搬遷,青雲站或需
南移至興才街與IVE(TM)外巴士站之間,而鳴琴站則可原址架空或北移至山景邨通道。
以北。
leochill 發表於 2015-6-18 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-6-17 15:00 發表

不過我仲系傾向支持輕軌
...

本人細時都長期來往屯門同天水圍返學, 當時未有西鐵, 有時搭輕鐵, 有時會搭K2X,
同意你講輕鐵列車設計係問題嘅一部份, 相對於歐洲好多都市地面電車都落後,
但同時線路設計都係問題, 太多平交道, 尤其喺天水圍區內, 路面車輛又多,
不管畀唔畀輕鐵優先都好, 對路口處理能力都係一大壓力,
你睇天福路/天耀路呢個最繁忙嘅路口, 輕鐵成日都要等好耐先過到, 唔知當年因咩原因呢個路口唔架空左佢,
當然你可以當佢係一條歐洲嘅地面電車咁睇, 市區段深入人口中心,  市郊段獨立路段, 高速行駛,
但香港新市鎮密度咁高, 混合行駛令人感覺不如巴士好過 (除左用電好過用油外), 分隔行速先至更有利發揮鐵路嘅好處
 樓主| K.C.R2007 發表於 2015-6-19 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2015-6-18 10:29 發表

本人細時都長期來往屯門同天水圍返學, 當時未有西鐵, 有時搭輕鐵, 有時會搭K2X,
同意你講輕鐵列車設計係問題嘅一部份, 相對於歐洲好多都市地面電車都落後,
但同時線路設計都係問題, 太多平交道, 尤其喺天水圍區內 ...
輕鐵嘅賣點就在於親近社區同車站可達度高,當然代價就無可避免同人車共用路口
面對繁忙路口,仲有一個好土炮嘅解決方法就係等D開動左嘅車過曬後,
部輕鐵立即以高速爆發甘越過路口,盡量追翻D等待時間
當然前提系列車設計要改良同車站不可太密

我都同意你同上面pakhei123兄嘅睇法,絕對路權無疑系最理想
尼一點同輕鐵嘅概念無衝突,因為輕鐵本來就係由傳統路面電車進化而黎,屬於一種漸進式運輸系統
絕對路權無疑係輕鐵嘅最高境界
當然,如果真係要將香港輕鐵改良成100%人車分隔,我都唔會反對
只係高架橋同車站設計必須維持簡約(好似兆康至鳳地段個款),考慮用草坪美化路軌周圍等
盡力令條輕鐵同社區景觀融為一體

其實我就覺得鐵路嘅賣點主要在於環保同班次密、準時、有預算
至於速度就真係見仁見智,沒有絕對嘅定義
視乎你住係邊同想去邊
對於一個住得近車站或目的地唔駛轉車嘅乘客黎講,鐵路梗系快捷方便
但一個住得離車站遠或目的地要多重轉車嘅乘客,步行/轉車累積嘅時間加埋,
對於佢黎講,鐵路就似乎唔係想像中甘快捷方便,吸引力大減。

公共交通工具唔係一味“快"就得,車站可達度、乘坐舒適性、班次、目的地是否容易到達等因素
都會大大影響乘客嘅選擇
唯一可以做嘅,就係盡力係各方面取得平衡

樓主| K.C.R2007 發表於 2015-6-19 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-6-17 23:08 發表
建議參考廣州BRT,
在鄉村人少車站設立爬頭路軌,提供快速輕鐵服務

另外設立架空路段,連接藍地、富泰、嶺南及鳳地;
何福堂,華都花園、置樂花園、恆豐園、三聖;
及青山公路三聖出荃灣段(此段建議用時速100公里列車行走,三聖-黃 ...
如果要採用快速班次,前提係必須絕對路權
其實仲可以學部分日本同歐洲輕軌嘅做法
係鄉郊/少人地方採用絕對路權,到市區就回復返局部路權

其實只要夠資金同條件許可,可以進一步升級成完全人車分隔嘅輕軌捷運系統

dogdog002 發表於 2015-6-20 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2015-6-18 10:29 發表

你睇天福路/天耀路呢個最繁忙嘅路口, 輕鐵成日都要等好耐先過到, 唔知當年因咩原因呢個路口唔架空左佢

咁又好難既,西鐵又係上面,又要保持著通車

其實應該話成個交通設計上有問題

十個有九個輕鐵平交道都要總係會連著馬路十字路口

有唔少仲要係輕鐵十字再加埋馬路十字,再連埋行人過路

就算車唔多都要慢慢有排等馬路

本身應該就大部分設計成 只有馬路同輕鐵十字就好

其實輕鐵係最唔應該貼著馬路黎行,應該有咁分開得咁開,各有各路

好似樂湖至天瑞,起碼人流分散下又好,放便市民又好,電車輕鐵呢類零排放零噪音(理論上)應該係最接近居民先啱

點知天瑞又痴番埋一齊
S3BL343@66 發表於 2015-6-20 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2015-6-15 23:29 發表
其實而家已經好難假設咁多,不過就現有系統,我就覺得仍有改良空間:

1. 架空建安站
其實河田及屯門站都已全段架空,另一邊青雲同鳴琴站係一邊上山一邊落山,
建安站絕對有條件全段架空,騰出路面更多空間~
因遷就已有行人天橋,受 ...

其實可以善用寶田商場對出的行人路,由507總站延伸出去,再去紫田邨,反正果邊都將會發展

BTW 據聞寶田商場對出的行人路都屬於輕鐵預留空間
MMMMM 發表於 2015-6-21 19:05 | 顯示全部樓層

其實如果用電車一樣的底地台,或者BRT 會唔會好過而家成本高又虧本的情況?