hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰] 上葵 - 西九重組
開啟左側

[世界大戰] 上葵 - 西九重組

巴士的膠 發表於 2017-8-28 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-27 16:01
6X慳資源可以咁做,又唔使好似當年個條咁快
荔枝角-尖東(循環線)
或者改少少

咁好多人覺得可以咁解決,呢堆線係咪奉旨放車比40P?

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1029104&extra=page%3D1&mobile=2

35A自行重組嘅有之

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1031514&extra=page%3D1&mobile=2

36A重組嘅亦有

以上我只係目錄第一頁見到嘅,所以我唔認同你話本版有共識要咁做

另外,既然主要服務對象重組到就可以開線,咁234B食哂234A同34M,再淨係用36AB食32,一樣可以比234C全日

所以你都係未解決到點解開236X係離經叛道,因為有236X而「搞到上葵無東九全日車」,而唔係36B同35A自己二拆三去成就成個上葵-油尖旺
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-28 11:18 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-28 07:11
35A長沙灣道客我諗宜家都係佔半車左右,計埋無咗32/36B都仲有31B分薄
如果跟你個方案會浪費咗剩餘運力,我就 ...
本身上葵唔太需要32,塞返過黎係無意思架喎http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/static/image/smiley/default/sweat.gif 亦損人不利己

而家上葵有齊 31B 32 35A 36B 疊上疊就係,
但如果 36B 變 36X,35A 拆兩條,而慢線改行下路的話,情況就會唔同

32 的功能就會幾似你心目中入埋旺角去大角咀的 35A,俾多個選擇俾街坊,
石籬幫手執雞

又講返 32 35A 點樣取捨

好得意既一樣野係,而家 32/36B 出九龍方向,比 36A 去到荔枝角站慢 5 分鐘,但回程打和;
調返轉,35A 因為回程上葵兜到傻,返到石蔭會慢過行下路

撇除兩條線只能有一條入旺角的因素(因為另一條要補欽州街西),
理論上應該 32 出巿區行下路,回程上路;35A 就相反,
不過咁做會搞到好奇怪,兩條來回走線唔對稱,乘客可能一頭霧水,好難適應

當然兩條線的情況有分別,如果 35A 改行下路,係幫人提速;
但 32 36A 合併後,係幫人降速

不過咁,諗返轉頭,32 36A 合併後行上路,35A 行下路,可能係最容易過到的方法,
我承認好可能比起我今次個建議,更容易過到地區一關

因為至少象石繼續有車出旺角,避開左因為上葵想有多條慢線出旺角,
而可能搞到 32 36A 合併後要用來補欽州街西,出唔到旺角的問題,
而且基本上石圍角到華員村一段都仲有得一程過 $6.8 出旺角

況且又完美地解決左你之前提到回程和宜合道兩個落客站的問題…

我先前提出 32 36A 合併後行下路出旺角,好大程度係因為我覺得效果會最好,
至少無拖慢梨木樹出長沙灣車程,而且行下路對象石更吸引。
但佢地而家本身都係行上路出去,係唔理想,但呢點可能要取捨,
回程更加係觀感問題多於一切

另外我都想維持返梨木樹一程過來往美孚,但我發覺似乎我同 GU9338 兄
都諗漏左一樣野,梨木樹往來美孚仲有成條 46X

美孚方向,兜荔景山但班次密幾條街,收費又一樣;
回程就屈人 $8.1,但回程仲可以饒宗頤上車

不得不承認,當日 GU9338 兄提出 35A 落下路,32 行上路,有其智慧

如果用我 #1 個方案作框架,真係可以考慮 32 行返上路,
去程大隴街後改停石俊樓出九龍,跟 36B 到上海街,再跟 32 入奧運站;
回程到彌敦道後,跟 36B 到欽州街,直接改行長沙灣道,加多一架車,10 部車做 12-15 分一班

而 35A 就減一車,改行下路,上午 10:00 前不停昌榮路同葵俊苑,
九龍段走線跟返我個建議入柏景灣

咁就應該得返梨木樹出長沙灣慢 5 分鐘,
總之好難做到十全十美,又係睇下點取捨,
至少唔係好似分身版友個方案,影響晒成個上葵咁多條村

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-28 11:37 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-28 09:09
咁好多人覺得可以咁解決,呢堆線係咪奉旨放車比40P?

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=v ...
所以你都係未解決到點解開236X係離經叛道,因為有236X而「搞到上葵無東九全日車」,而唔係36B同35A自己二拆三去成就成個上葵-油尖旺

d 先生,問題根本唔止係你走去開條全程行車時間同 35X 36X 差唔多的 236X 咁簡單

而係你搞到有三條線橫過亞皆老街以南,令到行車里數同行車時間都增加,
要用更多車

而家都係得 35A 36B 兩條越過亞皆老街,而你就因為堅持要用上葵資源
去服務一小撮長沙灣道往返尖東的乘客,而搞到有三條線落到咁遠

兩條變三條去咁遠,淨係呢點已經未必過到運吉一關

而且三條入面有一條慢線 35A,講就好聽,安蔭石蔭提速;
但實際上係得回程快左,去程行下路但唔飛橋,唔見得會同而家行上路有好大分別

九巴早幾年都講過,重組係要減行車時間去提高效率,但你就偏偏整多條行到咁遠,
就算我當 36X 236X 行車時間同西廊旺角尖咀線差唔多,
咁我同其他人的方案無一條長沙灣掃到美孚,最遠旺角止步,
相比之下你就要行晒長沙灣道彌敦道,淨係多出呢截,已經相當無效率地用多左車,因而減唔到車俾 40P

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
rusf101001 + 1 + 3 佢仲要quote錯post

查看全部評分

巴士的膠 發表於 2017-8-28 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-28 11:37
d 先生,問題根本唔止係你走去開條全程行車時間同 35X 36X 差唔多的 236X 咁簡單

而係你搞到有三條線 ...

D先生係邊位?

之前回文我都講過,有好幾點似乎你又無視左:

我無反對過開特快車出旺角,甚至前文都有提過35A可以葵芳直飛大角咀,但快到幾多同值唔值得去做,40P爆瀉就人盡皆知,但35/6X似乎唔太多人話出現載唔哂,甚至連回程都未有,所以我唔清楚需唔需要兩條旺角特快,你有無進一步嘅證據證明好有需要?

但依家的確有人由尖東上35A去非上葵地方,可能佢地未必有區議員代表,因為35A密而係選擇中最平,當年2+8P方案都處理到㗎,我再講一次,無人死攪35A,但35A都可以有好多改法

邊個話唔可以有三條線到亞皆老街以南?個重組只係35A同36B拆線,車又無用多到,多個冧把就唔可以?

而且你都係迴避左點解一定要放車比40P,40P全日當然成個上葵有得用,皆大歡喜,但如果234C全日,收費更貴,梨木樹,象石,灣景同深并都受惠

最重要係,主力放車出嚟係32、36AB一組,點解一定要放車比40P而唔係對佢哋更方便嘅234C?我諗無人要為隔離山頭著想咁偉大吧,234C仲可以宣傳比40更快(更貴)做觀荃
GW4866 發表於 2017-8-29 04:12 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-28 12:56
而且你都係迴避左點解一定要放車比40P,40P全日當然成個上葵有得用,皆大歡喜,但如果234C全日,收費更貴,梨木樹,象石,灣景同深并都受惠

最重要係,主力放車出嚟係32、36AB一組,點解一定要放車比40P而唔係對佢哋更方便嘅234C?我諗無人要為隔離山頭著想咁偉大吧,234C仲可以宣傳比40更快(更貴)做觀荃

宜家既32/36B無上葵份?

再重申一次,麗城同深井他日會有234D,點解仲要一條兜山既234C全日?
石圍角同梨木樹去九龍灣至觀塘係就係快過40P,不過佢唔停黃大仙至彩虹
服務範圍少始終吸引力無40P咁大
同埋更正一點,無論40P定234C都係唔入象山

上葵同梨木樹都少咗條線,用返一小部份資源黎做40P有咩問題?
沿線多區一直爭取40P全日,但你有無聽過爭取234C全日?
重組後上葵車就減咗,但點解全日東九車就無份用

如果話想回程收人貴d,將40P擺到去青機一樣做到同樣效果
仲做到上葵/梨木樹至青衣城屎忽流水

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
Haydn + 3 終於有人提234C唔停黃大仙

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
巴士的膠 發表於 2017-8-29 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-29 04:12
宜家既32/36B無上葵份?

再重申一次,麗城同深井他日會有234D,點解仲要一條兜山既234C全日?

36X都有上葵份

249X一樣無火炭、九龍城份85咪又係減班

234D得一對,線都未有呀大佬,仲要唔到九龍灣站、荃灣市中心,我建議嘅234C兩樣都經,而且40P唔全日都有其他方法,詳見另文

但如果40P全日,234D就唔夠車開全日,變相犧牲荃灣區有全日東九龍線嘅機會成全上葵
GW4866 發表於 2017-8-29 22:52 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-29 09:48
36X都有上葵份

249X一樣無火炭、九龍城份85咪又係減班

佢地只係減班,唔可以同重組少咗條線相題並論

仲有,234C係唔經/唔停荃灣市中心
而九龍灣我一直建議234C同234D對調呢段路走線

最後,40P全日關234D開唔開得成全日咩事? 後者係新資源喎
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-30 02:47 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-28 12:56
D先生係邊位?

之前回文我都講過,有好幾點似乎你又無視左:

如果你接受到 35A 葵芳直飛大角咀,點解接受唔到更快捷的直接行西廊出旺角?
而且咁都飛得既話,都已經飛起左你好想做的長沙灣道流水,
唔好再用呢點去撻人,最多加個轉乘已經搞掂

35X 未有回程?今年 RPP 建議開六點到十點係咩來?雖然定線同我的建議有唔少分別

點解唔可以兩條旺角特快?你自己望下你條 236X 先啦,
一條掃晒,結果咪搞到有分站乘客由有變無

一係就好似 RPP 條 936 咁兜,但兜成咁個款,就趕頭段梨木樹客

上面都講左,你拆到三條線橫過亞皆老街,結果係增加行車時間同用車數目。
既然可以用更少車做得晒全部野,
兼且令最多人快最多,點解唔揀一個用更少車的方案?
就算你話唔加車落 40P 都好,收起都好過你咁浪費資源,
不過係你咁浪費資源,封左人地 40P 全日的後門,
地區爭取左咁多年,唔反對先奇

你自己望下條 35A,下繁開 7-8,有幾多人旺角之前上車,
再對應返梨木樹人口,本來有幾多需求,因為 36B 兜路而趕左幾多走,
先好返來同我講有無需求
巴士的膠 發表於 2017-8-30 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-29 22:52
佢地只係減班,唔可以同重組少咗條線相題並論

仲有,234C係唔經/唔停荃灣市中心

所以呢點另開新文討論

我建議係234C浪翠開,加停荃灣市,我諗大家講緊類似嘅嘢
巴士的膠 發表於 2017-8-30 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-30 02:47
如果你接受到 35A 葵芳直飛大角咀,點解接受唔到更快捷的直接行西廊出旺角?
而且咁都飛得既話,都已經飛 ...

有分站由有變無其實只係行過少少,唔會好似你咁理直氣壯咁話唔駛補償比人

敢問你重組完可以點樣用7.7由尖東坐到旺角、長沙灣道甚至上葵

而且你有無試過彌敦道可以幾塞,基本上星期六日由旺角坐到尖東/紅磡講緊最少要30甚至45分鐘,尖沙咀特快絕對有意義囉,如果唔係點解有平車唔坐,中央郵局同佐敦一帶個個上貴車啦,只係套用番你果句「為左令40P全日而令上葵其他地方得唔到最好方案」,仲要係原有乘客

236X兜,咁接近同樣行法嘅936同40P都一樣