hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰] 上葵 - 西九重組
開啟左側

[世界大戰] 上葵 - 西九重組

樓主| S3BL100 發表於 2017-8-22 15:53 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-22 13:29
咁非繁40P擺梨木樹,36X全日擺石圍角都得,咁佢哋咪可以繁時有東九車,全日有旺角車囉,石圍角得一條坑, ...

咪玩啦,36X 非繁仲密過 40P,你又話石圍角無位,咁係咪要象石無車落深水步/長沙灣先?

你又話一係新 32 全日 20-25 分一班,大佬,
梨木樹三條都去到深水步的九龍線,最密的一條非繁 15 分一班,上繁仲有兩條做緊 15 分一班以上,
重組後得返一條仲要全日開 20-25,會唔會過份左?你唔走去計下會唔會有人上唔到車?

你話人損人利己,實際上你就為左長沙灣可以攬住條 35A 去尖東
而要無鐵路、交通配套更差的上葵梨木樹象石做找數對象,
簡直就係主次不分,騎劫他區資源,要多數人遷就少數,你何嘗唔係損緊人?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-22 16:02 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-8-22 15:18
嗱~我就無爬晒全部文既…

35X/36X同時全日+32/36A合併,方向無乜問題,

如果咁改,慢線部分你基本上已經同 GU9338 兄個方案無分別

不過係因為 32 而家趕象石客的原因之一係經梨木樹出之後仲要爬山走,
所以我幾想 32 食 36A 後可以行下路

反而兩條快線,如果淨係睇梨木樹,36X 行下路係合理,
不過到時 36X 做緊的人口應該得 35X 的一半(我唔覺得葵涌道沿線居民有幾多會搭佢),
而 35X 又因為上葵走線唔改得,安蔭出去、石蔭來回依然要兜晒成個上葵,我覺得未必理想

當然分開做亦係好處之一,講到尾大家做左唔同的取捨

巴士的膠 發表於 2017-8-22 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-22 15:53
咪玩啦,36X 非繁仲密過 40P,你又話石圍角無位,咁係咪要象石無車落深水步/長沙灣先?

你又話一係新 32 ...

主乜嘢次不分,本來就無特快巴士全日,依家變左有特快巴士係提升左,咁自己區搞番掂佢好應該吖,而且36X仲係特快往深水埗,唔係得32去到

講番你個方案,上葵憑乜再次無理掠奪其他區資源先,36A本身服務到填海區去葵興芳,35A做緊深長荔-尖東,兩者同40P風馬牛不相及之餘,36A更加係總站區,唔處理深水埗嘅問題深水埗一樣可以拉倒,唔好忘記36A仲係深長荔唯一一條去到光輝圍嘅線
kmb71k 發表於 2017-8-22 20:15 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-22 17:45
唔好忘記36A仲係深長荔唯一一條去到光輝圍嘅線

33A係咩嚟?
以上回應,是否可行?是否合適?
rusf101001 發表於 2017-8-22 20:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-22 12:38
首先 31B 本身有大角咀流水客唔郁得,
其次 35A 真係要代 36A 做深水步流水,既然唔會搞到有人出油尖旺由有變無

所以我留36A
35A食31B

缺點就全部飛晒出長沙灣道
936收皮935全日
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-22 23:31 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-22 17:45
主乜嘢次不分,本來就無特快巴士全日,依家變左有特快巴士係提升左,咁自己區搞番掂佢好應該吖,而且36X ...

乜野「上葵憑乜再次無理掠奪其他區資源先」?
原來 35A 係深水步區的資源,唔係上葵資源?

36A 就話姐,不過我已經塞返條重組後的 35A 去做填海區喎

我條 36X 去乜野深水步?原來你重組完人地區既巴士線之後,
可以唔理人地上唔上到車,叫人自己搞掂就算,簡直不負責任

我好肯定你亂搞上葵,受影響人數對比起 35A 的九龍流水係倍數計囉。
不如你解釋下點解長沙灣道比起上葵更有需要先算啦

GW4866 發表於 2017-8-23 02:36 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-22 12:38
梨木樹重組完有一快一慢落旺角,好大程度係因為條慢線石圍角象山獨巿,
佢唔落旺角就會令到象石無車落 ...

就算永遠替代唔拉返出黎都好,
始終替代既36A係行下葵而唔係上葵,搵返新32都應該呀
要做返葵涌<>富昌邨咪所以話要搵返32做最好
班客富昌來往葵涌道/梨木樹無理由變咗去上葵架
佢要補位應該要自己做返實在無理由要拉條隔離區唔關事既

亦唔見得區議員會比你35A唔做旺角(雖說石籬石蔭各邊有35X或36X,但三變一都係講唔通)走去拎去補36A位
而且實際上得一條線出旺角未必頂到咁大客量,搵多一條做係好d
35A係可以縮短擺大角咀,不過擺得大角咀就應該兜旺角

另外話說我自己個方案係每小時拉1-2班36B(X)上象石去做旺角
而新32係去返深旺道唔出旺角
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-23 11:47 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-23 02:36
就算永遠替代唔拉返出黎都好,
始終替代既36A係行下葵而唔係上葵,搵返新32都應該呀
要做返葵涌富昌邨咪所 ...

又咁講,如果係葵涌道沿線,南昌/富昌邨班客
可能晨早就走左去搭東涌線轉荃灣線,快過 36A 唔少

當然補償係需要,始終 36A 係果頭唯一向西走去荃葵的巴士線,
但係咪一定要做返葵涌道,我覺得有好大討論空間

行上路,其實一樣做到大連排,亦做到和宜合道一帶的工廠區,
對深水步填海區其實係一換一

當然,如果真係要補到足,做返葵涌道的話,
32 36A 合併後來回兜富昌都係一條出路,但我覺得唔理想

一來幾乎會倒走晒欽州街以東的乘客,象石行下路但加兜富昌村,
分分鐘慢過而家行上路出旺角;
其次如果 32 咁兜,然後 35A 又入返旺角的話,因為行車時間增加,
兩條線應該都做唔返我心目中的班次,而我目標係要減五部車俾 40P

有時候,為左要達到目的,有D位係要取捨,
你望下上面有人對 35A 改快反應咁大,已經知道有D野要讓下步
(但我反對因為遷就其他區而唔將 35A 改快,呢D唔叫做平衡各方利益)

而 35A 變 35X 後,唔做石蔭,客量打八折;
然後放棄深水步區(雖然回程經大埔道),又可以打八折。
打完兩次八折後,6-8 分一班減到 10-12 分一班,應該係夠做的,
之後客量上升可以再加返班

而你將 36X 用對面開 8X/19 模式拉去石圍角,我亦覺得係唔理想,
一條基本班次 15 分一班的線,根本唔適合咁玩

32 係某D條件下,我同意可以考慮唔做旺角,
但象石真係要有好大甜頭,可以話都應該要做返

同埋我另一個 package 有諗過 33A 拆兩條,一條深水步葵涌邨循環

如果真係咁拆的話,33A 補返 36A 流水已經搞掂。
但問題係 33A/41 重組似乎係唯一有誘因拆 33A 的方法,
仲要因為上幾次已經減左唔少車,就算呢個方向血諗都好,
今時今日應該都要同時由 6F 7B 18 之類的巴士線
逐架逐架減,先砌到條跑西廊、往來荃灣至九龍城碼頭的 33X 出來

而且上葵已經五條線要重組,我唔想不必要地拖多其他區落水

巴士的膠 發表於 2017-8-23 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-22 23:31
乜野「上葵憑乜再次無理掠奪其他區資源先」?
原來 35A 係深水步區的資源,唔係上葵資源?

亂搞得過令人由有變無?仲要厚顏到要人自生自減?邊似得成日開口埋口乜嘢XX線係YY區嘅資源,講到他區受影響嘅人低人一等咁

講番個重組,如果只係班次不足,慳左果五架車朝早可以幫手清客,開象石->梨木樹->葵涌道天橋->深長荔,之後先返40P,下繁同樣可以抽236/36X車幫深水埗手,減少少反向班次啫

總好過重組完令人由有變無咁自私吖
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-23 13:47 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-23 12:06
亂搞得過令人由有變無?仲要厚顏到要人自生自減?邊似得成日開口埋口乜嘢XX線係YY區嘅資源,講到他區受影 ...

你何嘗唔係搞到人由有變無、自生自滅?仲要係上葵/梨木樹/象石一班無鐵路的乘客

因為長沙灣道而唔俾 35A 改快,甚至因此而要上葵服務倒退,
呢種論調我都係第一次見。
如果計乘客比例,分分鐘就同黃泥頭廣源阻住 89D 拉直一樣

而那邊廂,黃泥頭廣源因此而點樣俾人口誅筆伐,大家有眼見

跟手你話減俾 40P 果五部車上下繁唔好做 40P,
我問返你轉頭,40P 而家幾點開到幾點?夠唔夠時間俾而家頭車接到緊接而家尾車後的班次?
上下繁唔加車,真係搞得掂?定係諗住部分時段真空?
就算之後再拉埋 38 42C 等線重組,都係咁話

P.S. 新板友 (??),歡迎你回來