hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰] 上葵 - 西九重組
開啟左側

[世界大戰] 上葵 - 西九重組

樓主| S3BL100 發表於 2017-8-25 23:37 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2017-8-25 20:14
其實我自己都好矛盾 ,
要重組效益最大化既話 , 31B 的確應該拉上安蔭取代 35A , 而且可以解決上葵坑位緊張 ...

其實我前面好似唔知邊度有提過,
最後分開左 31B 35A 去做上葵深水步,除左收費同埋 31B 本身無必要改之外,
仲有以下幾個原因:

1. 去程青山道 vs 長沙灣道,31B 要撤離青山道未必咁容易
2. 35X 行左西廊,35A 要去到南昌街口先可以右轉,否則去程做唔返楓樹街一帶
3. 得返三條慢線 (31B/32/35A) 而 32 因為象石而要出到旺角,
但同時 31B 西九段好難改,富昌邨又要有車,所以都係要分開 31B 35A 去做

當然,第三點,或者可以好似上面 GW4866 兄的提議,
32 來回兜富昌解決,但定線真係唔理想

我估上葵變 $8.8 應該會易過 42A 連加兩級,
一來上葵現成有條 $7.7 的 35A,而 32 覆蓋少、36B 太慢,
35A 佔有率應該最高,對 35A 乘客而言只係加一級

二來 42A 班次同用量都多唔少,佢地可能寧願要車海班次美孚掃落佐敦;
上葵好在本身有 31B 36A 兩條深水步止步(但佢地亦係局限想像空間的因素),
如果上葵好似青南 42A 一條掃晒,都會有呢個問題出現

而今次我係加左一堆 31B 32 轉乘,俾人可以 $6.8 出佐敦甚至尖沙咀

另一個出路,可能係有 35X 36X 框架下,
跟你上次個建議,35A 行下路,而 32 行上路走(去程停石俊樓),
到時石蔭往來長沙灣仲會快左,上葵又繼續有 $6.8 出旺角(不過真係唔想拉落佐敦),
仲可以更全面地補 36A 流水,我都會收貨。
不過到時無解決過 32 趕象石客的其中一個主要原因,
而且梨木樹出美孚要轉車、出長沙灣車程拖慢,
似乎唔係太理想,講到尾又係點樣取捨⋯

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-25 23:49 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-25 13:28
我無削減過無鐵路地區服務喎

象山石圍角?

你為左維持長沙灣道尖咀全日線,代價係象石無車出旺角,
梨木樹出深水步大幅減到唔夠載,已經係無理削減服務

你問點解兩條旺角特快都唔做尖咀特快,
首先你淨係睇九龍點行而唔睇上葵入面點行?

梨木樹要兜晒成個上葵先出尖沙咀,已經唔見得快過兜少半個上葵直出旺角掃落尖沙咀

而且,跟 40P 兜的話,去程你點同石籬總站的乘客交代?

其次,無論邊區都係,旺角基本盤都多過尖沙咀好多,
尖沙咀當然都有客,但經埋旺角都唔會明顯拖慢車程的前提下,點解唔做埋旺角?

GW4866 發表於 2017-8-26 07:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-25 11:19
你提到 68X,問題係 68X/268X 同 35A 情況根本有唔同

首先 268X 回程彌敦道左轉亞皆老街上西廊,68X 有 ...

已經唔係只係"三變一"問題咁簡單,事實上上葵來往旺角客流係好大,
單靠一條線係搞唔掂應付唔黎,35X/36X又要載埋旺角後既客
除非兩線再進一步加密班次
同埋就算35X行大埔道我都唔諗住停站,咁同行長沙灣道差別更加少

拎35A去做富昌我覺得有少少浪費咗有限既資源,深水埗打後載空多,
明明可以利用剩餘路段既資源做更多客,令到客量更平均
一係你就縮短佢拎多出既車去做35X,不過咁收唔返$7.7係真既...
新32唔做富昌做返旺角都得,搵31B去做富昌已經係好大既讓步
對大角咀既車程影響只係輕微,兜一兜只係用多約五分鐘

你話對象石唔公平,咁比條36B(X)特班佢地係有著數架喎
整體係比宜家得條廢32有用好多
而梨木樹三變一出深水埗,但其中兩條線既客量大家都有目共睹
得返新32加密後已足以應付,縮深水埗更加唔會受旺角擠塞影響

我亦唔係要留返哂堆線,唔係既我都唔會一直支持重組

>>>站在長沙灣回程角度,35A 唔做旺角好過做
我既版本係旺角只係做豪華戲院同弼街,會塞車既都只係旺角道(塞都係直去果邊多)
唔會影響長沙灣上車機率,而且仲有條31B做輔助

最尾,我唔係話要人地抖少十分鐘
咁特班可以比多d時間行架嘛,模式亦類似290/A
車方面最多都係出多一部車,但新32只到深水埗可以慳返一兩部車喎
至於聯合班次,主要係梨木樹/石圍角呢邊要夾開車時間
由九龍開出係無影響,去梨木樹時間車程都係一樣,只需將個別班次延長

或者我過幾日再開個新post整理下全個方案可能易傾d
如終我個想法有d細節位唔同或會影響成件事
打開門,行出去,去遠啲!
巴士的膠 發表於 2017-8-26 08:24 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-25 23:49
你為左維持長沙灣道尖咀全日線,代價係象石無車出旺角,
梨木樹出深水步大幅減到唔夠載,已經係無理削減 ...

吓? 32唔出旺角唔係我第一個提出吧? 得我提出叫做無理削減服務咁搞笑?
用8X/19模式拉部份36X班次上去個概念唔錯, 開車到梨木樹加個定時點基本上對梨木樹係0影響
一句"我覺得係唔理想"就講完咁乜都你覺得無計架喎

梨木樹現時早繁出深水埗:
32 20分班
36A 15分班
36B 12分班

睇落一個鐘有12班車係好多, 但32, 36B要做旺角甚至佐敦, 36A一直客量平平, 真正去深長荔有幾多人, 要幾多班車?
新32早繁飛葵涌道天橋直出係夠做10分鐘班(用7架車計, 正如36A用5車雙總站可以15分班, 用7架車行循環可以10分鐘班唔過份)
睇落係就係無左一半班次, 但觀乎其他版友甚至閣下, 梨木樹出深水埗都係咁上下班次吧? 講緊新32飛橋去深長荔係超特快, 深水埗站位亦比大埔道落既線靚

旺角掃到落尖咀咪就係多左一堆半空車喺尖咀陪塞囉, 而且尖東開要塞尖東同彌敦道, 佐敦開淨係塞佐敦道, 尖東開經加士居道淨係塞女拔, 點計到旺角班次都會比較穩定
同時亦釋放道路空間比其他區都可以有尖咀線
我都多次提及高鐵站將來會有不少既客流, 渡船街落橋係食到正, 相對旺角兩線掃到尖東成個上葵去高鐵站竟然係變左真空(都係啱啱先發現)

梨木樹出尖沙咀係新服務, 而觀乎梨木樹去旺角所有線都係要"兜"上葵, 40P係梨木樹亦備受歡迎, 我又唔覺得話唯獨236X咁行會趕客咁神奇, 有無更詳細既解釋可以指教下?
而相較兜石蔭安蔭兩條邨, 旺角交通更加唔穩定, 我相信兜旺角負面影響更加大
巴士的膠 發表於 2017-8-26 08:30 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-26 07:50
已經唔係只係"三變一"問題咁簡單,事實上上葵來往旺角客流係好大,
單靠一條線係搞唔掂應付唔黎,35X/36X又 ...

其實係咪是必要兜富昌我都有問題, 除左話有52X個前科外, 我又唔係咁覺得佢哋需要梨木樹線
可能輪到33A/37果啲重組, 甚至借果邊有新樓入伙, 比條33P? 或者好似我新32咁比佢哋去葵芳加荃灣更加實用
始終富昌去葵芳未等到36A坐鐵可能已經到左

8X/19模式下, 喺梨木樹加個定時點等客等到夠鐘先開車就得, 對梨木樹打後既客係無影響
rusf101001 發表於 2017-8-26 10:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-25 23:37
其實我前面好似唔知邊度有提過,
最後分開左 31B 35A 去做上葵深水步,除左收費同埋 31B 本身無必要改之外 ...
1. 去程青山道 vs 長沙灣道,31B 要撤離青山道未必咁容易
石籬去唔到青山道問題冇咁大
我塞86A轉乘但驚比人坐到沙田又廢事短途車仲要落車拍卡

反而青山道返唔到大角咀會大d
我自己就想塞條2F轉35A北河街轉車再右轉南昌街返大角咀
本來就應該塞小巴做

2. 35X 行左西廊,35A 要去到南昌街口先可以右轉,否則去程做唔返楓樹街一帶
如果全日行大埔道肯減返到$7.7就有d想象空間
2010年既36B真係多謝晒

3. 得返三條慢線 (31B/32/35A) 而 32 因為象石而要出到旺角,
但同時 31B 西九段好難改,富昌邨又要有車,所以都係要分開 31B 35A 去做
我盡d得一條半,35A+兩味31B
不過總算郁少少36A叫搞掂
青山道返去搭小巴la

936收皮935全日
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-26 13:49 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-26 08:24
吓? 32唔出旺角唔係我第一個提出吧? 得我提出叫做無理削減服務咁搞笑?
用8X/19模式拉部份36X班次上去個概 ...

問題係你係要為左配合維持有條上葵碌晒成條長沙灣道落尖東既全日線
先至搞到象石無旺角車,呢個已經係好大問題,根本就連出發點都有問題

你講到梨木樹出深水步,一小時 12 班車減到 3 班好似好少事(你建議過得返 32 20-25 分一班)
但問題係 32 36A 客量再差都好,32 假假地最高載客率都超過七成,
然後 36B 因為太兜,過左旺角後剩餘客量分分鐘得返兩成

你連會唔會搞到有人上唔到車,都唔去計,簡直係不負責任

新32早繁飛葵涌道天橋直出係夠做10分鐘班(用7架車計, 正如36A用5車雙總站可以15分班, 用7架車行循環可以10分鐘班唔過份)

36A 而家非繁一單連休根本係俾緊 50 分鐘行,
我就唔知你點計到可以 5 部車做 15 分一班

32 飛葵涌道,但石圍角去梨木樹至少都 5 分鐘,
就算俾你飛橋,出到美孚又係同 36A 差唔多時間,
連行車時間都唔去認真估算,就夾硬減人車,
最後做唔到你聲稱可以做到的班次,形同開空頭支票,又係不負責任

旺角掃到落尖咀咪就係多左一堆半空車喺尖咀陪塞囉, 而且尖東開要塞尖東同彌敦道, 佐敦開淨係塞佐敦道, 尖東開經加士居道淨係塞女拔, 點計到旺角班次都會比較穩定

如果旺角掃到尖咀就一堆半空車的話,咁你條新 35A 美孚掃到尖咀呢?
唔係多成堆七八成吉既車?你唔係自打咀巴?
然後你又走去支持成條 42A 拉去尖沙咀咁得意?

梨木樹出尖沙咀係新服務, 而觀乎梨木樹去旺角所有線都係要"兜"上葵, 40P係梨木樹亦備受歡迎, 我又唔覺得話唯獨236X咁行會趕客咁神奇, 有無更詳細既解釋可以指教下?
而相較兜石蔭安蔭兩條邨, 旺角交通更加唔穩定, 我相信兜旺角負面影響更加大

梨木樹角度,兜晒成個上葵直出尖咀,唔快得過兜一條邨然後直出旺角掃落尖咀,
佢地點解要接受一個令自己條邨受惠人數無咁多的方案?

更大問題係,石籬大隴街成條尖咀線無左,你會點補償?點交代?
我上面問完,你未答

40P 唔趕客,因為依然係最快出東九方法,36M 轉地鐵,地鐵要轉多次車。
但梨木樹出油尖旺,36M 轉地鐵,地鐵一程直達,你肯定兜晒成個上葵一定唔會趕客?
就算唔趕都好,本來可以食到的旺角客都俾你趕左喇

我都多次提及高鐵站將來會有不少既客流, 渡船街落橋係食到正, 相對旺角兩線掃到尖東成個上葵去高鐵站竟然係變左真空(都係啱啱先發現)

你幾時「多次提及高鐵站將來會有不少既客流」?呢篇主題入面得一次咁多

當然,如果計埋以前你用其他 account 出既文,你就真係提過好多次既
又渡船街又高鐵站,完全係 d 生風格

一齊回顧下舊文

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 1&page=2#pid2701629
「但將來更有需求既高鐵站只有971」

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 7&page=3#pid2623167
「12併8A對尖東來往高鐵站同12沿線去黃埔,尖東都有用」

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 9&page=5#pid2670498
「我撘開果條81C呢就唔娙旺角, 高鐵站, 佐敦, 太子, 深水埗東既, 唔知你撘開果條又點呢?」
(跟住你即刻俾人鬧,「唔似得你高鐵站先係佐敦,
仲要佐敦最旺竟然係渡船街?」)

樓主| S3BL100 發表於 2017-8-26 14:07 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-26 07:50
單靠一條線係搞唔掂應付唔黎,35X/36X又 ...

咁其實我上面都計過,35X 在 35A 客量打兩次八折後
(無左石蔭客,然後扣除半個深水步再加其餘長沙灣道),
開 10-12 分一班係夠載的,至少改線初期唔會有問題

36X 就更加,本身梨木樹同石蔭,36B 35A 各自佔有率都差過石籬同安蔭

無錯上葵往來旺角客流好大,但你估我好似上面新版友,
唔先做下粗略計算就貿然減人 70% 班次咩

同埋應唔應付得來,從來係先睇班次數目而唔係路線數目,
真係唔夠載的話,最理想係應該直接加 35X 班而唔係求其塞多條線去疏導

去深水步又 31B 又 35A,當然我係有其他原因先要咁做,
但到時 35X 要加班的話,一定係先抽 31B 車

而且又咁講,36X 都做到上葵的,當然安蔭同石籬都唔係停正,
但唔可以話完全做唔到上葵

你話對象石唔公平,咁比條36B(X)特班佢地係有著數架喎
整體係比宜家得條廢32有用好多

咁事實係安蔭石蔭兩條旺角線,而象石搞到一條都無,係有問題

而早幾年 RPP 31B+32 方案,象石亦有好大反對,原因之一就係無車出旺角

當然,假如今日再夾埋其他甜頭,尤其是 40P 全日,我唔敢寫包單一定過唔到,
但我相信至低限度,32 非繁班次要明顯多過而家,而且要行下路,再加上深水步站位改善,
先吸引過一條去到旺角邊皮但深水步站位趕客、然後仲要行上路趕客的 32

如果純粹由過唔過到的角度出發,一係就好似 #71 我回 GU9338 兄,
32 行返上路出旺角去奧運站,35A 改行下路去深水步,
咁上路依然有慢線出旺角、兩條線出深水步 (31B/32)。
只係象石繼續要兜上路先出西九龍,唔藉重組機會去針對呢個趕客因素作出改正,
純粹係有車就算,就真係欠理想,我亦唔認為一定好過改行下路但縮落深水步

而且仲拖慢梨木樹往來深水步車程

樓主| S3BL100 發表於 2017-8-26 14:11 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-8-26 10:04
石籬去唔到青山道問題冇咁大
我塞86A轉乘但驚比人坐到沙田又廢事短途車仲要落車拍卡

2F 轉 35A,除左轉車外,另一個問題係

西九龍中心無車返落大角咀

當然 35A 因為要做多少少深水步,先要去到南昌街先至可以轉右

所以都係要兩條線做
rusf101001 發表於 2017-8-26 17:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-26 14:11
2F 轉 35A,除左轉車外,另一個問題係

西九龍中心無車返落大角咀

西九行去九江街/北河街自己搞掂la
936收皮935全日