hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記為耀安人搞到今朝全馬鞍山陪兜?
開啟左側

[突發!] 九記為耀安人搞到今朝全馬鞍山陪兜?

gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:09 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2017-10-10 08:12
稽查唔熟路, 不如唔好做...

好心啦...稽查熟路應該係基本....

紙上談兵更係得
臨時改道.. 只要九記沒落Order飛走耀安
事發時載客中既車都應該兜番入去(有2蚊客被飛站一樣要食投訴)

只有意外當時未編定開既班次 方有可能作出臨時飛站的安排
(這樣亦同各站長幾時收到通知 在通知前開出班次應依照正常停站方式行走)
hkbw 發表於 2017-10-10 12:26 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:09
紙上談兵更係得
臨時改道.. 只要九記沒落Order飛走耀安
事發時載客中既車都應該兜番入去(有2蚊客被飛站 ...

固步自封...最好好似琴日咁, 擠晒所有車, 一於塞爆佢就最好, 係咪?

有D野, 似乎真係不設下限....

琴日單野, 應該下次會掟上區議會嘈返轉...改路改到咁...下次西沙路+馬鞍山路COMBO的話, 係咪應該行西貢, 穿返大老山去富安先再走返轉頭?!
殺雞焉用牛刀?!
gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:40 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-10-10 12:26
固步自封...最好好似琴日咁, 擠晒所有車, 一於塞爆佢就最好, 係咪?

有D野, 似乎真係不設下限....

以你既能力
你唔做馬鞍山區"總"稽查真係好可惜
望下你個方案
馬市特就踢去耀安起載..
正線就直出  望落就好理想架

你有沒諗過 89D/89P丫??
89P經彩虹 啟業??????
咁大個漏洞都睇唔到

我就真係唔知邊個沒下限啦
eternalflame 發表於 2017-10-10 12:57 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2017-10-10 02:09
安排路線都要考慮原本搭車嘅人會唔會有需要中途落
如果 40X 85M 都有人要耀安落,咁你叫人點搞?
唔好齋諗 ...

所以之前嘛講過係改道前車站放稽查,問左無就改道

eternalflame 發表於 2017-10-10 12:59 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:40
以你既能力
望下你個方案

又唔好話佢,呢個係我提出嘅
想減少個影響已經講左放稽查,問左乘客無需要係受影響車站落車就改道囉

cbobo042 發表於 2017-10-10 14:43 | 顯示全部樓層
咁做都係想盡能力減少對乘客嘅影響,畢竟一頭一尾意外咁突發,好難一時間調配額外車輛同人手
hkbw 發表於 2017-10-10 16:33 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:40
以你既能力
望下你個方案

依你既講法, 所有長途長命線好似70咁都應該全部開返晒...
站站停, 區區停, 保證你所謂既短途客有車搭..何況而家俾$2蚊個D既車程由政府補貼....

那個鐘數計區內客搭區外線..1%都比多.....為拗而拗.....
殺雞焉用牛刀?!
lalashining 發表於 2017-10-10 17:17 | 顯示全部樓層
九巴個contingency plan真係要改改去
而家佢真係會為埋返晒啲站而不計時間
有點不合時宜
樂仔〞 發表於 2017-10-10 20:01 | 顯示全部樓層
lalashining 發表於 2017-10-10 17:17
九巴個contingency plan真係要改改去
而家佢真係會為埋返晒啲站而不計時間
有點不合時宜 ...

如果學新巴城巴嗰套直接飛站,我反而鄧耀安恆安班人可憐,車嘅影都見唔到,無端端無哂車又無人通知但班車去到對站咪一樣係過哂鐘

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
gu9434@24 + 1 馬市優先

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2017-10-11 05:34 | 顯示全部樓層

cbobo042 發表於 2017-10-10 14:43
咁做都係想盡能力減少對乘客嘅影響,畢竟一頭一尾意外咁突發,好難一時間調配額外車輛同人手 ...

整條恆康街很長很多個站咩?咁都有藉口話唔夠人手引導沿線乘客行去馬市/西沙路頌安邨巴士站上車?
更何況實際上都係要乘客過恆康街對面方向上車。