hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求796X改回日出康城為總站
開啟左側

西貢區議員要求796X改回日出康城為總站

最後熱狗 發表於 2017-11-6 20:10 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-11-6 00:09
日出康城經坑口上隧道,
行車時間就等於坑口坐 98A 出去,當坑口嫌 98A 慢,甚至嫌 798 經寶林後唔落觀塘都慢,咁點解又要日出康城經坑口出去?
講緊 98A 依家一單 30 分鐘,坑口北到厚德邨都要接近 10 分鐘。

兩個case其實好唔同, 你攞98A講我就用返98A做例子

第一, 坑口出觀塘除98A外, 有大量競爭對手, 好似地鐵同102/B(遠少少計埋103)等, 喺速度同班次密度都顯得比98A優勝, 咁居民既首選一定唔會係98A
加上坑口大部屋苑都係圍繞住個地鐵站, 巴士既優勢自然較弱
但係相反, 康城出觀塘除咗地鐵之外就冇其他可替代既公共交通, 而喺現時已入伙既期數除咗緻藍天之外全部都唔近地鐵, 所以若果出觀塘既巴士班次同行車時間合理, 甚至提供埋轉乘優惠, 咁自然有一定優勢, 兜埋坑口亦問題不大
點解?
你講得出用坑口上98A到將隧出口同康城經坑口出將隧出口比較, 我可以推斷你淨係坐過98A而未坐過298E
以我既經驗, 搭298E由領都去到坑口站既時間大約係5-7分鐘, 計埋延長到觀塘大咗既流量, 估計到頌明既時間唔會多過12分鐘, 將隧唔塞25分鐘內到觀塘唔係難事
睇返坑口燈位情況, 昭信路左轉銀澳路燈長綠, 剩返既兩支燈都係快轉燈, 我對大部分時間做到25分鐘由康城到達觀塘既數字頗為樂觀
再睇返你部98A已經多競爭對手, 仲要唔快, 居民當然唔buy

3ASV174 發表於 2017-11-6 21:14 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2017-11-6 20:10
3ASV174 發表於 2017-11-6 00:09日出康城經坑口上隧道,
行車時間就等於坑口坐 98A 出去,當坑口嫌 98A 慢 ...

個重點係坑口直出觀塘,都只係同 102 102B 相同既產品,
而今時今日開新線係咪咁易俾足轉乘你,大家都心中有數,就算 98A 加轉乘後一段長時間,隧道特車都係註明不設轉乘優惠。
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2017-11-7 08:30 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-11-6 21:14
個重點係坑口直出觀塘,都只係同 102 102B 相同既產品,
而今時今日開新線係咪咁易俾足轉乘你,大家都心 ...

依家九巴個策略好明顯就係做長途線轉乘(例如88,214...)咁樣即使做轉車客都好,起碼袋到幾蚊落袋
以往傳統短途轉乘線講緊都只係收$4/5左右
扣完轉乘之後根本冇肉食

所以即使坑口有直車出觀塘
相信個價位最少都收$6 (even狼死就收$7)
扣完轉乘都起碼有2蚊落袋,九巴先覺得有推動力去做
hadboy5 發表於 2017-11-7 13:20 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-11-7 08:30
依家九巴個策略好明顯就係做長途線轉乘(例如88,214...)咁樣即使做轉車客都好,起碼袋到幾蚊落袋
以往傳統 ...

當102收九蚊都大把坐時,收六蚊一定上到點解唔制,而且98A都係6.1啦,點解無咁吸引力
castanopsis 發表於 2017-11-9 11:21 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2017-11-6 20:10
3ASV174 發表於 2017-11-6 00:09日出康城經坑口上隧道,
行車時間就等於坑口坐 98A 出去,當坑口嫌 98A 慢 ...

無人否認過康城巴士本身有優勢
問題係,既然康城長遠而言(甚至宜家已經)夠客夾工業區獨立成線
點解要兜坑口?

兜坑口,出九龍未必太差
但入康城如果要做返298E坑口站>工業邨角色,就要喺厚德圈原地打轉

再者,就算站喺坑口角度
最有需要觀塘線既位,其實唔係港鐵站
而係街市/南豐/坑口北三個位
呢三個位出觀塘,102唔到,102B得15分鐘一班
偏偏298E拉出觀塘既方案,去程三個最需要觀塘線既站,一個都做唔到

我係衷心支持康城爭取觀塘線
一直覺得,康城比起坑口更值得搞觀塘道接駁
始終裡面290無798無102無,港鐵12分鐘一班,仲要大部分屋苑唔近港鐵站
如果為咗坑口搞到康城無得直出
樓上講的無錯,係同坑口為咗康翠搞到無得直出無分別
我作為坑口人挨咗咁多年,唔想見到康城觀塘線歷史重演
JX9097 發表於 2017-11-9 14:05 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-9 11:21
無人否認過康城巴士本身有優勢
問題係,既然康城長遠而言(甚至宜家已經)夠客夾工業區獨立成線
點解要兜 ...

所以某程度上坑口可以考慮同清水灣夾條觀塘線一.觀塘/牛頭角一樣可以畀大眾做集合點 (取代鑽石山)
二.103本身都唔算特別好客,碼頭一帶非繁更加係冇人上車
    將資源放番落去做密103M分分鐘仲有so
三.清水灣落嚟可以做到坑口北,南豐同厚德/頌明,甚至乎景林先出九龍
    務求將最退離地鐵站嘅一群放哂入去

九龍段為咗可以減少行車時間同令班次穩定
建議照跟296A走法同停站
再絕d,觀塘道西行完全唔放站,一出隧道就直去牛頭角站
大家轉車入新界就行條天橋過馬路,返轉頭先原站轉
10598C 發表於 2017-11-9 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-11-9 14:05
所以某程度上坑口可以考慮同清水灣夾條觀塘線一.觀塘/牛頭角一樣可以畀大眾做集合點 (取代鑽石山)
二.103 ...

其實而家296A西行都只係停一個站就掉頭,算係最好嘅停站同走線咁制,如果要過天橋吸引力就低左

相反我覺得牛頭角站可以飛走,反正大部分都有地鐵,即使清水灣都可以落坑口站,所以駁牛頭角站嘅需要並唔大

再者,九巴如果想搶人搭巴士轉車,一定係比最好嘅站位比人轉乘,然後駁鐵就求其到就算

所以反建議創記之城(轉車站+天橋去牛頭角站)之後掉頭直去觀塘市中心(轉車站+apm),再之後停游泳池,飛走警署直入將軍澳

清坑觀最好嘅地方係(根據C頭版友)直接將91改線,一架車都唔駛加就可以做12分鐘一班

我個人覺得,如果停少啲站同調整一下啲班次,有望上調至10分鐘一班
(譬如上繁部分班次淨系去觀塘游泳池就清客,跟住私入坑口(做短棍)/清水灣載客,當然呢啲仲有好多想像空間)
MCMoore 發表於 2017-11-9 17:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-9 16:50
其實而家296A西行都只係停一個站就掉頭,算係最好嘅停站同走線咁制,如果要過天橋吸引力就低左

相反我覺 ...

飛走牛頭角站,新加嘅89-296A BBI去邊轉?98A都話行迴旋處停返地鐵站個站
10598C 發表於 2017-11-9 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2017-11-9 17:37
飛走牛頭角站,新加嘅89-296A BBI去邊轉?98A都話行迴旋處停返地鐵站個站

而家89轉296A都係叫你玉蓮臺行出去牛頭角站,相對現時佢地只需要行多一條天橋
MCMoore 發表於 2017-11-9 19:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-11-9 19:10
而家89轉296A都係叫你玉蓮臺行出去牛頭角站,相對現時佢地只需要行多一條天橋 ...

牛頭角呢個站又唔係兜又唔關cut幾條行車線事
就算開康坑觀,觀塘跟296A係最好嘅行法,不過就要執下市中心個站位,擺後少少容易cut入隧道