hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求796X改回日出康城為總站
開啟左側

西貢區議員要求796X改回日出康城為總站

yclam 發表於 2017-11-4 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-3 22:33
坑口唔係好多地方需要用轉乘?何出此言?
坑口去新界大部分地區,都需要出觀塘轉車
一來觀塘轉車本身快過 ...

如果要做坑觀特快,不如連同清半/康城搞。利用298E車隊,由康城經清半及坑口,經寶順路,將隧往牛頭角站(如296A般),此舉會否好點?
yclam 發表於 2017-11-4 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層
愚問:將軍澳隧道轉車站何時落成?
li1872903 發表於 2017-11-4 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2017-11-4 09:51
愚問:將軍澳隧道轉車站何時落成?

2019年年中
10598C 發表於 2017-11-4 10:55 | 顯示全部樓層

地鐵轉巴士真係好少
[/quote]

雖然係要比6.7出觀塘,但係始終都平過102兩蚊,102上得車嚟我搭地鐵都可能出到觀塘,仲未計102要塞車

同埋其實係牛頭角站行出創記之城轉車都係行條天橋,係可以接受嘅範圍,23M、13M啲轉乘客都係咁行,回程就仲方便添
JX9097 發表於 2017-11-4 10:56 | 顯示全部樓層
坑口出觀塘唔係冇客
只係有幾個原因令到佢出唔到世

1. 收費
296A開辦之時,正正就係九巴想用密車+轉乘去避免開直達線
當年地鐵仲未入將軍澳,坑口人可以坐298出藍田,98A亦都係焗坐
依家九巴政策就係開長途線,利用長途收費高呢個"優點"去cover轉乘
(即係唔想再畀你用一個幾毫去轉車)
睇下290,88呢類線可以清楚了解當下政策
若果依家開條坑口直出觀塘線,畀盡都係收你$6
扣完轉乘之後隨時都只係得個幾落袋
咁你話九巴會唔會開喇?

2. 競爭
102始終做咗咁多年,好深入民心
坑口去觀塘,唔係揀鐵就坐佢
當然,依家102服務質素明顯下降之下
呢個影響漸漸變細

3. 需求
以往將軍澳對外線仲未算發達
好多時都一定要靠觀塘做接駁
依家正如其他板友都有提出
坐290/798做轉乘都可以"解決"部份問題
(小弟由將軍澳去北區都係坐798<>277E/X
一個鐘已經入到去...實在係快)
所以需求亦都有向下趨勢

102依家服務真心垃圾
日間企喺景林站頭,見住7-8分鐘先至嚟一架爆嘅
隨時等你半個鐘都可以冇一個位
去到夜間,企喺牛頭角/觀塘根本上唔到車
(呢幾年牛頭角u-turn短途已經消失咗)
小弟都試過好多次見到批客等到唔耐煩喺油站夾的士返坑口

至於坑口夾其他地區直出觀塘
除咗康城/清半之外,清水灣都可以喺考慮之列
反正91都半死狀態,而且坑口亦可以畀大家集合
只係科大要諗諗點搞
一係就開91X, 科大直出彩虹/鑽石山, 收番91價錢

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 同意

查看全部評分

10598C 發表於 2017-11-4 11:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-11-4 10:56
坑口出觀塘唔係冇客
只係有幾個原因令到佢出唔到世

其實如果搞91做清水灣↔坑口↔觀塘,可以換103做清水灣↔科大↔鑽石山,再將91R改成鑽石山↔清水灣,經清水灣道,只停部分站(好似92特咁)

至於上繁彩虹入科大,可以用92兜,反正上繁唔多人入西貢。下繁就加密91P算啦
3ASV174 發表於 2017-11-4 11:31 | 顯示全部樓層

[/quote]

796A 就等於平價 102,同樣無轉乘,
796A 都唔得但 102 反而挨得住,即係唔關轉乘事。

798 兜寶林但慳返觀塘,
兜寶林最多等燈,但觀塘會塞車,而且 798 唔密車都好,有 102 存在坑口直出都無可能會係 10 分鐘一班。
至於去屯門,正常搭 290 都會黃大仙轉車,比去荃灣轉快至少 20 分鐘。

講真坑口直出真係極限非繁 20 分,
連 98D 特車都成日收到 15+ 分一班,呢條線開得成隨時繁時都只係俾 20 你。

至於我話入左地鐵既客唔會出返黎,
當然係指佢地已經全程搭鐵,坑口依家仲邊會有人搭鐵出觀塘轉巴士,要出觀塘轉巴士,都搭 102 啦。
如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2017-11-5 05:58 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-11-4 11:31

796A 就等於平價 102,同樣無轉乘,
796A 都唔得但 102 反而挨得住,即係唔關轉乘事。
) h6 X2 y/ x( Y7 ?+ v1 Q

調景嶺本身搭鐵去觀塘連車都唔使轉
天生已經比坑口難做好多

另外,轉乘絕對有關係
聞說一直以來彩明都有為數唔少人,為咗個轉乘行去尚德搭296A
始終296A又快又密又平
798 兜寶林但慳返觀塘,& [; S) `' ?& W  {
兜寶林最多等燈,但觀塘會塞車,而且 798 唔密車都好,有 102 存在坑口直出都無可能會係 10 分鐘一班。/ m7 R; V4 I( H
至於去屯門,正常搭 290 都會黃大仙轉車,比去荃灣轉快至少 20 分鐘。; i7 ^4 R5 N; |: [# U  e
[

其實就算塞觀塘道,要比起行觀繞用多超過10分鐘,唔係成日發生
用798轉車兜寶林,確實唔會快得過出觀塘轉
如果有轉乘優惠,我絕對會選擇出觀塘

290出黃大仙轉車更加係下選
本身290班次已經夠疏,仲要區內兜35分鐘先到黃大仙
加上沿途又多站又要上山,觀感真係輸曬
然後轉乘優惠仲要得$5.0,至少坑口真係唔多人咁神心用290轉

講真坑口直出真係極限非繁 20 分,
連 98D 特車都成日收到 15+ 分一班,呢條線開得成隨時繁時都只係俾 20 你。
3 ^; F+ r" ~+ p, @) X8 _
至於我話入左地鐵既客唔會出返黎,  }& X/ t7 j& Z* ]; I
當然係指佢地已經全程搭鐵,坑口依家仲邊會有人搭鐵出觀塘轉巴士,要出觀塘轉巴士,都搭 102 啦。# q/ Y( t  U" K& l/ A' q2 r1 N

出觀塘轉車需求係大過出尖沙咀約三倍
尚德條296D大部分時間開15,但隔離條296A都仍然支持到全日6-8分鐘一班
坑口條98D特同296D差唔多客量,坑口觀塘線開到10分鐘一班其實已經算開疏咗

另外,唔好以為開10分鐘一班要用好多車
坑口出牛頭角打圈,只要學296A咁落隧道,然後再飛多幾個站
就算塞埋將隧,都可以40-50分鐘行完一轉
開10分鐘一班,只係5架車就搞掂
唔似得條98A,下下用成七八十分鐘都行唔完一轉,倒15部車落去,班次仍然鬼咁垃圾

hadboy5 發表於 2017-11-5 12:49 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-5 05:58
調景嶺本身搭鐵去觀塘連車都唔使轉
天生已經比坑口難做好多

但係98A隧道版同行山版共存,九巴會不會願意先,除非開左後一定可以減到98A班咁就有可能,但開得九巴必定會夾埋寶琳做,唔會單獨開線,當然將隧轉車站開通後就難講
10598C 發表於 2017-11-5 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-11-5 12:49
但係98A隧道版同行山版共存,九巴會不會願意先,除非開左後一定可以減到98A班咁就有可能,但開得九巴必定 ...

要做隧道版坑觀嘅話就一定係將原本條98A縮短去寶林,然後再延長93A過去取代98A原本將北山上流水角色