hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

10598C 發表於 2018-2-22 10:54 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-22 02:56
你咁搞,淘大雙向都要減班,2A同2X由於班次不均,會出現同時或相隔不遠開車,樂華客亦未必肯比多1蚊坐所謂快 ...

淘大可以係彩頤居行返落去
2X到時候合拼落2P到,同2A獨立成線又得,聯合班次都得,反正屆時2A都會縮短至蘇屋,深水埗段流水由2P做

如果你所謂1蚊都唔肯比,香港咁多條特快線全部都可以取消,康翠出旺角架98C收到10.5,95只係收7.4,咁現實係點?個個出旺角9成人都走去搭貴嘅98C

2A出名兜到七彩先到長沙灣商貿區,而家2P唔單止飛走曬亞皆老街,仲一口氣直衝去荔枝角道,呢一蚊抵到爛添啦

更何況,自從2X開辦之後,一直有地區聲音表示樂華想要有條深水埗特快
lwb701 發表於 2018-2-22 11:02 | 顯示全部樓層

6D行啟業出彩虹道出好地地,變左流水客兜三彩
同埋樂華落黎,唔停巴總要人行上去彩頤居?
彩頤居行返落去,一次半次OK嘅。28B唔停巴總果陣迫住用囉。
不過住牛頭角邨果邊,點都係牛頭角道方便囉。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 11:33 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-21 18:47
樓主一句"重組一定有犧牲者"就想將反對聲音收聲
如果好似樓主咁既態度
我都可以日日生產大量重組建議

你有無咁既理由都產生大量無謂既建議嫁啦你自己數下你一個月搞幾多份出黎?!
咁勤力,你有糧出嫁?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 11:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-21 18:47
你打份plan出嚟無非都係想有日佢會變成現實,但事實係你個plan肯定唔會work囉
你有一個所謂“好plan”又 ...

第一:從來都係你話過唔到,你係有權力之人士嗎?
第二:退一步去講,我既重組係可以服務埋蘇屋至美孚既乘客,冇左服務個個建議唔係我的
第三:冇錯,我寧可原地踏步都唔想做千古罪人,有版你睇,2A,6D,9,甚至40,2X
            就係因為當初袋住先,結果而家比小眾騎刧,想改都係繼續搞d奇怪野出黎
第四:大把人係先要搭一程短途再轉鐵,點解你唔計埋個一程?
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 12:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-21 18:54
淘大可以係彩頤居行返落去
2X到時候合拼落2P到,同2A獨立成線又得,聯合班次都得,反正屆時2A都會縮短至 ...

第一: 一條8分鐘一班既路線加條30分鐘一班既路線一開二,
         當你最終砌到兩條12分鐘一班出黎,但兩條線出旺角方向完全唔同站,
         咁係咪即係變相減班啊?!我向淘大應該去邊面搭車啊?

第二:點樣我覺得1蚊都唔肯比?如果我係咁諗,我使咩整條X2A啊?
       一條2A走天涯對我重組用車安排仲有利啦.
       我話冇人搭係因為你個建議2X要經三彩而慢左,
      加上觀感同班次既不協調,除非下班2A要好耐先開,
      如果唔係根本就吸引唔到原2A既客,
      結果就係班次疏左,樂華2A客冇少到,淘大客都唔知去邊等車好

第三:麻煩你睇返我既建議,你所講既每一個想做既客源,我有邊一種係做唔到?
       我不單只做到,仲要向咁有限既資源裡面做左一條觀深線出黎,
       相反,你既建議同我既比班次差唔多,但就冇左條觀深,
        就算我唔用呢6部車做觀深,將資源放返向而家乘客身上亦都比你既建議好吧

AV296 發表於 2018-2-22 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層
296E跟12A行,旺角不停站,不經深水埗人流最多的地方(長沙灣道)
↦倒旺角、深水埗客給796C?
↦尚德客只能搭796C陪兜調景嶺、九龍城橋底、亞皆老街橋底(尤其是最後,非繁都塞到爆),為了省$0.4和觀繞,就要兜上面地方?就算行觀繞省掉小小時間,在上面的地方都嘥曬,仲要分分鐘比行觀塘道、但飛九龍城和亞街橋的296C慢,仲不是受害者?
唔好同我說尚德少客,現在問題是尚德去深旺成為受害者,好明顯樓主所謂“好plan“,還要整多個受害者
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 12:19 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2018-2-21 19:02
6D行啟業出彩虹道出好地地,變左流水客兜三彩
同埋樂華落黎,唔停巴總要人行上去彩頤居?
彩頤居行返落去 ...

6D幾時升格左做非流水線?講來講去就係啟業去彩虹道既問題,呢度已經答過
如果我將我建議既6E加停埋啟業,加多個$5.8既分段,咁係咪唔使再嘈?!

仲有,我冇話過唔停牛頭角總站WO,出美孚停係基本,即使回程停埋,亦唔比而家搭2A由長沙灣返樂華慢
牛頭角道及邨已經有6E覆蓋

樓主| AV385 發表於 2018-2-22 12:20 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-21 20:14
296E跟12A行,旺角不停站,不經深水埗人流最多的地方(長沙灣道)
↦倒旺角、深水埗客給796C?
↦尚德客只 ...

你望一望D開車時間,客流既方向先講野啦
AV296 發表於 2018-2-22 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 11:33
你有無咁既理由都產生大量無謂既建議嫁啦你自己數下你一個月搞幾多份出黎?!
咁勤力,你有糧出嫁?
...

而家講緊你個plan過不到之餘又整多好多受害者,想拿“必定會有D犧牲”就收檔,被人插仲唔改

齋看#1,都已經知道你個plan一定不行,被人插仲不改,學樓上師兄說,你想繼續活係你嘅幻想世界裡面我都阻止唔到你嘅
10598C 發表於 2018-2-22 12:23 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-22 11:40
第一:從來都係你話過唔到,你係有權力之人士嗎?
第二:退一步去講,我既重組係可以服務埋蘇屋至美孚既 ...

得,明顯你繼續固步自封,你繼續活係你自己世界裡面,我管唔到你

明明係你自己插嘴入嚟講野,而家又撇清自己個plan冇蘇屋去美孚問題,咁你一開始就唔好懶多事插嘴啦

你可以唔信,但永遠就因為呢啲細微位,成個plan就唔work,我係估唔到你寧願要一個唔work嘅廢物plan,都唔想要一個滿足各方嘅plan

你擺得上嚟呢度,就預左有人會講你嘅問題,如果你連呢啲聲音都唔想聽,你去錯地方