hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 21-6-2018 95M早繁客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 21-6-2018 95M早繁客量報告

expertuser2004 發表於 2018-6-24 16:31 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2018-6-24 15:42
BBI根本就係可以加係93K度
要特快落觀塘5.8
可以用雙向分段解決

雙向分段要用八達通解決, 散子可解決嗎? 如不能解決特快落觀塘5.8 就會KO, 除非有其他解決方法
呢二個方法本人都會用, 整雙向分段除要改八達通系統, 也浪費時間等乘客上落車拍卡

BBI 預左會加落 93K 到, 除非第二程 FREE, 否則同搶$ 分別不大, 例子有 290 系轉乘 / 89 系轉 98A
更重點有 BBI 有機會要大幅加車

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2018-6-24 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-6-24 15:52
本人撐 95M, 但要澄清上面是借 GA 字頭版友, 提出 98A/93K vs 95M/93A 不對稱重組意見

因看到樓主是執著 ...

但無可否認地,98A時間上的確比迴旋處耽誤唔少,如果落觀塘道下通道,肯定快過95M

所以行將軍澳道根本唔係導致98A唔快嘅主因,樓主應該怪98A貴得嚟但唔行觀塘道下通道,導致98A某啲情況下慢過95M
10598C 發表於 2018-6-24 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-6-24 16:31
雙向分段要用八達通解決, 散子可解決嗎? 如不能解決特快落觀塘5.8 就會KO, 除非有其他解決方法
呢二個方法 ...

佢係想擺幾部八達通機係觀塘嗰兩個站,叫人落車拍八達通卡回贈囉...
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-24 16:55 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-24 16:38
佢係想擺幾部八達通機係觀塘嗰兩個站,叫人落車拍八達通卡回贈囉...

都係你條橋黎即係叫人搭95係聯合拍卡都得

咁搭93K係98A站落車拍卡一樣ok
~誰@359~ 發表於 2018-6-24 16:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-24 16:35
但無可否認地,98A時間上的確比迴旋處耽誤唔少,如果落觀塘道下通道,肯定快過95M

所以行將軍澳道根本 ...

一個地方有客既話就唔應該嫌佢慢 aka 阻住晒,而apm個站佔98A客量(同93K短途)一個相當比重,可以係過半
字大只顯得人自大
10598C 發表於 2018-6-24 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-24 16:55
都係你條橋黎即係叫人搭95係聯合拍卡都得

咁搭93K係98A站落車拍卡一樣ok

我處理嘅只係去聯合嘅一小撮人...學30X係醫院便利店拍八達通卡
同你叫全部搭98A、93K落觀塘嘅人係露天巴士站頭拍卡完全兩回事
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-24 17:02 | 顯示全部樓層

我重點係98A/93K一pair嚴重消耗將軍澳資源又唔會快過95M好多

98A去程直去創紀之城
回程唔停牛頭角地鐵
只停觀塘市中心
其實大家都贏

樓主| GA6072 發表於 2018-6-24 17:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-24 17:00
我處理嘅只係去聯合嘅一小撮人...學30X係醫院便利店拍八達通卡
同你叫全部搭98A、93K落觀塘嘅人係露天巴 ...

落聯合站可以係入球場返高雷入警署過康寧道都要入醫院拍卡先
聯合站唔係露天巴士站

重有地鐵優惠站都係唔係一小撮人用

3ASV174 發表於 2018-6-24 21:20 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-24 17:02
我重點係98A/93K一pair嚴重消耗將軍澳資源又唔會快過95M好多

98A去程直去創紀之城

根本一定要有既係 98A,
而唔係 93K 95M,你只係調轉黎講。

你要 93K 加雙向分段同 BBI,即係話 95M 根本取代唔到 98A,所以要用第二個名目做返晒 98A 做緊既野,
但另一方面 93K 只要做返 98A 功能,九龍段又可以改道改總站,即係話有 98A,93K 根本就唔需要存在。

真理果然係越辯越明,
雖然街坊街里,不過你真係太多虛構情節同埋吹水唔抹咀既地方,單係話俾散銀根本為拗而拗此 post 已完,
你鍾意搭 95M 你既事,不過居民用腳投晒票,無咁多眾人皆醉吧,你同將南坑口班直必話要轉車都唔上 290 但事實上人人都搭得好歡喜,有咩分別?

同埋提提你,觀塘去鰂魚涌港鐵收 $9.7 唔係 $8.8,不過你俾散銀,所以要 $10.5,即係你 95M 轉鐵係要 $15.4,
你用現金買張都會票,搭 17M 轉港鐵只需 $10.625 + $3.7 = $14.325,當然如果一日一蚊真重要過時間既話,買張八達通搭 98A 轉 613 罷啦,慳更多,按金兩個星期已經回本。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
expertuser2004 發表於 2018-6-24 21:53 | 顯示全部樓層

98A 就算迴旋處耽誤, 頂盡上埋客都是十分鐘內行完, 除非 95M 即時有車不駛等, 因為行隧道快左的時間不多於五分鐘, 十分鐘內到泳池站已是極限

所以不論任何情況下 98A 行將軍澳道, 不可能相比 95M 行秀茂坪道食燈遲大到慢, 同塞回旋處是二回事

地鐵優惠站也不是萬能, 通常要行好遠先有機器, 對 DISABLED 同老人家無用, 返工放工邊有人專登行去拍卡再去坐巴士?

對港鐵年年加價加到盡 D 機器錢都乞返黎.

人地 APM 有站落到半車人, 官塘站有時都有廿位乘客等車, 98A合93K 仲要飛埋站反對聲音仲大

98A 官塘五個站都是大站黎, 個個都起碼夠 1/3 車的客

又會不會好似格黎台 213M 經啟田一樣, 請面對政治現實, 只能改單向改不到雙向落下層, 最終要屈服於班次上, 最後失敗收場?
所以都維持現狀好.

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%