hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 21-6-2018 95M早繁客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 21-6-2018 95M早繁客量報告

樓主| GA6072 發表於 2018-6-24 14:54 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-24 13:58
咁唔怪之得你話98A貴啦,人人出觀塘轉車都搭98A比八達通,用優惠平過95M三蚊,唯獨你自己比散紙,特登唔 ...

咁過海只係其中個別次數既目的地
大部分時間都只係落觀塘

OK
expertuser2004 發表於 2018-6-24 15:05 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2018-6-21 16:57
寶達啲人點解唔去等特班13M?行嘅路同98A一樣,價錢又平過佢,又實有位坐,行上斜路搭95M又冇轉乘。 ...

13M 特班正去地鐵口, 去不到 APM, 創紀之城, 牛頭角三個站
架車到地鐵口就會私牌走, 不會上客

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2018-6-24 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-24 14:54
咁過海只係其中個別次數既目的地
大部分時間都只係落觀塘

咁我都希望你可以認清一個事實,唔好成日話98A係白粉線,實情係98A係康翠對外主要路線,“窮人”轉乘要靠佢,290貴好多

仲有,從來98A都係衰在觀塘道迴旋處,唔好將呢個問題推落去將軍澳道

而且,其實山上人同大部分山下人一樣,
佢地憎行山,即使繁忙時間隧道塞車,可能同行山打和,佢地都係鍾意行隧道;
康翠人鍾意將軍澳道,唔鍾意行山路落觀塘,即使行將軍澳道嘅98A有機會慢啲
expertuser2004 發表於 2018-6-24 15:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-22 00:05
一般情況下,秀茂坪道的確係最慢,起碼曉光街都快過秀茂坪道,你喜歡可以參考下九巴app

同埋98A根本慢在 ...

我會建議你放工時間去碼頭坐 93A 試下快不快, 保證一定知死字點寫
除左開源道倒塞, 是找不到任何理由證明 98A 非繁慢過 93A/95M, 我試過官塘市中心 95M 上車單層沒位坐罰企, 咁點?

更何況秀茂坪道依家有埋 89A, 89C + 12, 106 四條專線亙通 [聯合 - 寶達], 根本完全沒人係秀茂坪道等 95M

唔考慮你個重組
係因為93K同98A 90%重疊
1. 摺一條另一條無任何補償兼沒BBI
2. 無助解決大量通勤客源
殺左98A,尖咀化左93K
3. 直接加價兼減班
係可以做返原98A班次重有5-8部車甩出黎
4. 剩左的車去向不明

5. 最後就是 98A / 93K 一定沒可能減到 $4.9 分段特快, 即做不到 95M / 93A 客, 重組要分開做, 難度更高

10598C 發表於 2018-6-24 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-6-24 15:10
我會建議你放工時間去碼頭坐 93A 試下快不快, 保證一定知死字點寫
除左開源道倒塞, 是找不到任何理由證明 ...

你似乎覆錯人,撐95M並非本人,而係GA字頭版友
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-24 15:42 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-6-24 15:10
除左開源道倒塞, 是找不到任何理由證明 ...

BBI根本就係可以加係93K度
要特快落觀塘5.8
可以用雙向分段解決
只有散紙98A客呢個point,至可以一炮bam哂小弟既93K代98A呢個建議
10598C 發表於 2018-6-24 15:45 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2018-6-24 15:42
BBI根本就係可以加係93K度
要特快落觀塘5.8
可以用雙向分段解決

九巴一來未必會整一條頭重腳輕嘅線,二來就係唔會做大平線倒自己米,仲未計安裝八達通機係巴士站同保養嘅開支
expertuser2004 發表於 2018-6-24 15:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-24 15:19
你似乎覆錯人,撐95M並非本人,而係GA字頭版友

本人撐 95M, 但要澄清上面是借 GA 字頭版友, 提出 98A/93K vs 95M/93A 不對稱重組意見

因看到樓主是執著 98A "塞觀塘道迴旋處" 呢點, 其實我想說就算飛隧道去泳池站, 最耐都不超過八分鐘

樓主| GA6072 發表於 2018-6-24 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-24 15:45
九巴一來未必會整一條頭重腳輕嘅線,二來就係唔會做大平線倒自己米,仲未計安裝八達通機係巴士站同保養嘅 ...

係觀塘<>尖沙咀唔會少過觀塘<>山上

所以唔會頭重尾輕
10598C 發表於 2018-6-24 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2018-6-24 16:11
係觀塘尖沙咀唔會少過觀塘山上

所以唔會頭重尾輕

先唔計同215X爭客,淨低兩點都一樣KO你93K取代98A嘅計劃囉