hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (TVB新聞透視)搭車大控訴
開啟左側

[報刊新聞] (TVB新聞透視)搭車大控訴

99MAN 發表於 2023-5-4 14:25 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-4-29 22:05
唔誇張無話題
10-12分一班仲要調景嶺轉車
已經講到唔方便少D出街

其實簡簡單單拉觀塘線入康城已經解決到個問題
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
Lost 發表於 2023-5-5 01:47 | 顯示全部樓層

真係有趣
今時今日香港政府都叫「唔強硬」
已經係有咩唔滿意都唔理你,所有政策照推嘅地步,連一條巴士線要取消都係強行通過嘅地步

李家超政府唔強硬,真係笑大人個口

係咪要即場處決先叫強硬,哈哈

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

kay 發表於 2023-5-5 07:07 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2023-5-4 14:25
其實簡簡單單拉觀塘線入康城已經解決到個問題

睇返條片呢個方案都應該IMPOSSIBLE
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2023-5-5 07:13 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-4-30 14:00
呢個方案博 ban 都得啦, 頂盡 1+1,如果你話人口老化咁屯門南延線都唔使起啦
始終區域基數大, 人口老化極 ...

當時諗住康城先係正線坑寶係副線

而家康城做唔密
巴士又係咁倒車落去呢個區去搶
神奇神奇
.
tx96 發表於 2023-5-5 09:09 | 顯示全部樓層
觀塘線延長可直入康城唔經將軍澳站咪有位興建。
LN9267 發表於 2023-5-5 09:52 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-5-5 07:07
睇返條片呢個方案都應該IMPOSSIBLE

其實這裏鐵路版也討論不少,現在大台説了,某程度也解答了不少大衆的疑惑。

MTR興建鐵路多數喜歡只預留少許空間發展,不像KCR喜歡預留很多空間發展,造就今天的局面。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
James116 + 5 多謝分享

查看全部評分

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
cfshk2008 發表於 2023-5-5 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-5 07:13
當時諗住康城先係正線坑寶係副線

而家康城做唔密

我估未來的方向係會調返轉 寶琳坑口要12分鐘一班 非繁車只到調景嶺
GW5878 發表於 2023-5-5 12:19 | 顯示全部樓層
cfshk2008 發表於 2023-5-5 11:09
我估未來的方向係會調返轉 寶琳坑口要12分鐘一班 非繁車只到調景嶺

邊有可能, 而家下繁係調景嶺&北角站所見,
「兩班寶林車剛走果個moment」月台等車既人, 都未夠「康城車剛走果個moment」月台等車既人多
即「等康城車既人」x2 都仲未夠「等寶林車既人」多,

就咁睇現時處境, 而家要改1+1都有阻力
開埋 137 咪最多1+1
teddybus 發表於 2023-5-5 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層
cfshk2008 發表於 2023-5-5 11:09

如果真有呢日,咁坑寶就真係需要各有直出巴士嘞

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
James116 + 1 + 1 給你一個like

查看全部評分

天空之神 發表於 2023-5-5 15:02 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2023-5-5 09:52
其實這裏鐵路版也討論不少,現在大台説了,某程度也解答了不少大衆的疑惑。

MTR興建鐵路多數喜歡只預留 ...

西鐵果炸預留位一早落哂簿公開哂

港口貨運,北環,屯門南線
九龍南線,洪水橋站

但係屯馬線用既烏溪沙延長,顯徑站,
紅磡站地底都無預留

同北港島線,東涌線延線一樣根本就設計果陣無規劃
更何況將軍澳線果段呢

當日已經講左夢幻之城係車廠
點會容許觀塘線入去,
最多咪將線 100% 入夢幻之城
然後攬炒觀塘線入寶林 1:1 調景嶺 / 黃埔 1:1 何文田
.