hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (TVB新聞透視)搭車大控訴
開啟左側

[報刊新聞] (TVB新聞透視)搭車大控訴

noname617 發表於 2023-5-5 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層

cfshk2008 發表於 2023-5-5 11:09
我估未來的方向係會調返轉 寶琳坑口要12分鐘一班 非繁車只到調景嶺

過到現時將軍澳綫開荒牛班用家先講啦!個帶係造就將軍澳綫!呢架居然叫我讓路!當初慳皮唔係寶琳坑口人問題!康城你自己願意搬入黎先!你知個環境先搬入黎喎!我地當初無地鐵時係捱將軍澳隧道,果時你都唔知係18區邊區住啦!
cruisesnet 發表於 2023-5-5 17:25 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-5-5 07:07
睇返條片呢個方案都應該IMPOSSIBLE

無話唔得, 離遠起個新月台比觀塘線再屈入康城....
錢既問題
nokia 發表於 2023-5-5 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層
根本運輸處都係唔會優化路線,交通燈又唔順,做成塞車,衝燈。跟住又加裝衝燈相機,根本就唔應該一轉紅燈即影,如果可以隔5秒,已經可以減少交通意外事件。 長遠應該協調多啲鐵路站,例如免費轉換鐵路,加建停車場,加大違泊罰款,$320行咗幾多年? 先可以保持路路暢通,經濟順暢
noname617 發表於 2023-5-6 12:04 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2023-5-5 19:26
根本運輸處都係唔會優化路線,交通燈又唔順,做成塞車,衝燈。跟住又加裝衝燈相機,根本就唔應該一轉紅燈即 ...

加建停車場要幾多先夠!直接限制市民每天可以出行的車同擁有的登記車輛數目好過啦!地少人多,個個都買部車,邊有位放啊!
ggcurrydon 發表於 2023-6-29 17:48 | 顯示全部樓層
helloabc 發表於 2023-4-30 18:56
關於將軍澳綫加班,當局已經有全盤計劃,大家可以放心

https://www.inmediahk.net/node/運輸/三鐵三路首場 ...

根據2021人口普查寶琳+坑口 大約有十八萬人,將來康城加137區發展後有超過二十萬人。
而家將軍澳線繁忙時間係每小時18班車往寶琳,9班車往康城。
港鐵提升信號系統後可增加大約10%載客量。

咁係咪即係將軍澳綫繁忙時間每小時班次27班提升至29.7班?
佢又要唔影響現時將軍澳綫坑口同寶琳班次,咁其實咪即係康城站繁忙時間每小時班次由9班提升至11班?
20萬人一個鐘先11班車??

sunhoo 發表於 2023-6-29 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ggcurrydon 發表於 2023-6-29 17:48
根據2021人口普查寶琳+坑口 大約有十八萬人,將來康城加137區發展後有超過二十萬人。 而家將軍澳線繁忙時 ...

康城+137區出市區,行6幹吸引過搭將軍澳線。可以合理預計呢度出市區嘅人,搭鐵嘅比率低過坑口寶林出市區搭鐵嘅比率。
kay 發表於 2023-6-29 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-6-29 20:03
康城+137區出市區,行6幹吸引過搭將軍澳線。可以合理預計呢度出市區嘅人,搭鐵嘅比率低過坑口寶林出市區 ...

但國山push緊4分一班全日出港島
亦係部份鐵派終極訴求
cx838 發表於 2023-6-29 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層
坑寶通勤人口,現在和康城近打和。日後應該做07年說過的1+1班次
KE7066 發表於 2023-6-29 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2023-5-5 19:26
根本運輸處都係唔會優化路線,交通燈又唔順,做成塞車,衝燈。跟住又加裝衝燈相機,根本就唔應該一轉紅燈即 ...

搞咁多嘢即係當黃燈廢嘅?調返轉有成五秒先識閃咁即係另一邊放綠燈啲車出緊都唔識閃
好大問題下喎
helloabc 發表於 2023-6-29 23:35 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-6-29 20:15
但國山push緊4分一班全日出港島
亦係部份鐵派終極訴求

(居民拍攝於港鐵康城站)

依家究竟係寶琳同坑口迫啲定係康城迫啲?? 將軍澳仲使上車??

居民:早上8時15分左右。這個站的安排很差, 大部分的人都係近車尾樓梯進入月台。請研究下, 如何可以改善。返工繁忙時間班次可唔可以再加密啲呢

方議員:非常理解及心痛如此擠廹情況,我們亦一直有向港鐵反映。亦建議興建垂直升降機、扶手梯作分流。現在繁忙時段是6 分鐘。因為將軍澳綫先天性Y型設計,現在推至2十1,2班寶林坑口、1班康城。方議員促港鉄加快提升訊號系統,善用康城雙月台出車,加密將軍澳過海班次至全日4分鐘-班,豈碼現階段、繁忙時段4分鐘-班

Source
https://www.facebook.com/photo?f ... 608606&locale=zh_HK