hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用 ...
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用

ATE31 發表於 2013-6-6 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-6-6 18:25 發表

好事, 59A 及 66 一旦玩完/縮短服務時間,
唔該荃灣區要搵 30X/33A/40 提速時, 搵返條 30 或者開條新線頂左荃灣往來深水埔個 gap ~

當然我仲係傾向建議搵 30 ~ ...

好應該要搵線補 荃灣市<>深水埗依個位, 依家因為有多條線做緊依個功能(59A,66,30X,33A,40,234X(單向)),
所以在每條線而言, 依個路段的客量佔總客量的比例唔高, 但唔代表需求低
除左搵30補位外, 36A/38A都可能係理想選擇, 定線方面可以玩循環節省用車
而家最怕無區議員留意到依個服務真空的可能, 到實行時候已經太遲
kmb63x 發表於 2013-6-6 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kks 於 2013-6-6 15:22 發表
運記搞到好似為左催谷轉車站人流格硬改線,迫人為轉車而轉車咁
259D(豐景園﹣市中心)
出九龍方向平均影響11XX人,返屯門1500人
有呢班轉車客,再加埋61M/67M/68A沿線,被迫既人數難以估計

原帖由 ATR50 於 2013-6-6 22:01 發表
96*平日非繁及例假日係可以入轉車站的
但響早上繁忙時間則可免則免了

華都都睇住960/960P/960S飛站,去到轉車站-_-
好難強行改變人返工既模式,唔搭巴士就搭村巴

宜家早繁轉車站都唔算多人用,最多人排263...
Crotone 發表於 2013-6-6 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2013-6-6 12:49 發表

又黎? 講足十幾廿年
得罪都要講句, 呢個需求有幾大?
掉轉深水埗返荃灣又點算?

用條長途線個分段當流水線, 確實大材小用, 本末倒置
我反對59A 縮線兼轉兩味係另一理由
小弟某些地方回美樂屋企(例如又一城,浸大一帶竹園村)會去轉59A..
起碼唔使要屈番落旺角..
同埋59A會一定有位坐
One Door Closes Another Door Opens
S3BL343@66 發表於 2013-6-6 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2013-6-6 22:59 發表
我反對59A 縮線兼轉兩味係另一理由
小弟某些地方回美樂屋企(例如又一城,浸大一帶竹園村)會去轉59A..
起碼唔使要屈番落旺角..
同埋59A會一定有位坐

有幾多人會為左有位而坐59A丫 ?
將慳到既資源谷去 59X 好過啦 !
icecone 發表於 2013-6-6 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 HR2174 於 2013-6-6 16:44 發表
綜合上述意見同個人睇法

如果要 259D 唔經安定一帶
或者要綑綁式做到以下要求:
1) 加番第三程轉乘優惠
(轉駁腳線,唔再多講)

2) 62X 同 258D 入埋轉車站
(要人專登搭車去轉車站再等相對好耐先一班既長途線本身已經唔 ...

呢D問題一早講過
長轉長真係有咩理由唔得
仲有一日個轉車站未飽和都好應該加車
258D係好應該入
繁時線就可以唔入,因為如果出現飽和/頂閘都係繁時
樂仔〞 發表於 2013-6-7 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2013-6-6 23:23 發表

有幾多人會為左有位而坐59A丫 ?
將慳到既資源谷去 59X 好過啦 !

好多
尤其 59X 夜晚上唔到車既問題都幾嚴重 ....
而且去美樂既人真係要靠 59A ... 搭 59X 行過去都咪話唔遠
Snoopy@FB8617 發表於 2013-6-7 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2013-6-7 01:21 發表

好多
尤其 59X 夜晚上唔到車既問題都幾嚴重 ....
而且去美樂既人真係要靠 59A ... 搭 59X 行過去都咪話唔遠
轉車站開左就唔係咁講法...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
LF5502 發表於 2013-6-7 01:54 | 顯示全部樓層
因為長轉長都可以轉,
乘客可以見車上車的話,
會加重轉車站負荷,增加不必要的上落客時間,

更重要的係會打亂哂各線的客量,
反映唔到真實的需求,
例如如果 60M / 60X 可以任上,
兩線的客量會好飄忽.......

原帖由 icecone 於 2013-6-6 23:27 發表

呢D問題一早講過
長轉長真係有咩理由唔得
仲有一日個轉車站未飽和都好應該加車
258D係好應該入
繁時線就可以唔入,因為如果出現飽和/頂閘都係繁時 ...
jx6215 發表於 2013-6-7 06:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-6-7 01:37 發表
轉車站開左就唔係咁講法...
者係咁
當係係光輝圍大窩口千色店依D位 遇著59A收左檔但係58M條龍可以同265M/46X有得比果陣
你就知道59A有咩用
唔好同我講話咩行去搭59M
明明原站就有車可以坐到轉車站轉只不過你上唔到車咁解
(別提企 千色店既企位唔係你話要就有)
再者
以59A非繁既班次 我就唔信收左同保留有好大分別
至少客量比某北區想全日過海線好睇好多
Cut唔會對轉車站既服務有幫助 只會令人更討厭依個咁既死人站

認為59A係應該CUT車比59X既朋友仔 不如話我知點解旺角去屯門要美孚先可以上公路啊?
FBI2 發表於 2013-6-7 08:05 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2013-6-7 06:05 發表
者係咁
當係係光輝圍大窩口千色店依D位 遇著59A收左檔但係58M條龍可以同265M/46X有得比果陣
你就知道59A有咩用
唔好同我講話咩行去搭59M
明明原站就有車可以坐到轉車站轉只不過你上唔到車咁解
(別提企 千色店既企位 ...

繁時就講得通,非繁59A客量就真係麻麻,過左葵芳班班得十個八個.
當然,我個人唔太支持減59A減得太盡,維持現有路線但非繁減到30分鐘一班反而會較佳.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工