hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

Lawliet 發表於 2014-4-21 06:53 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-4-21 02:01 發表

80X 拉上水泉澳,多三萬人,但秦石交俾 89E,少左一萬人,
加上 89E 仲可以分走一部分沙角邨(回程)同沙田圍乘客(站位就腳好多),我相信現有班次可以足夠應付。

而我係 based on RDP 盤數去計的,RDP 83A 只係得三架車,但係遲早一定 ...

先問少少89E資料先
因為睇番上一頁個POST
89E 秦石 - 巿中心 - 大隧 - 觀塘 - 藍田,不停彩虹

1. 班次係點
2. 係雙向總站(可能我混淆左88X 以為官繞循環)?

另外 89E 以cover89X為名 打正旗號搶89客為實
不論係原有89X/89沙中<>九龍灣官塘客都搶曬
係咪重有條件食埋沙角 沙田圍客?(繁時計 89 89X都好爆下)
89E後 沙中亦會出現 89B 80X情況
同樣地方 89 要兜黃大仙 89E重可以飛埋彩虹
又想玩多條九龍灣版89?

至於加車問題 你分拆後既83X 89X 80X 根本班次做唔番原有服務
我當83A 3架車當頂到80X
第一城條89X都咬死你

草地滾球場計...去碩門近過去沙田圍掛?
就算差唔多距離 你都重要比RDP CUT多一架車

再睇番原本 麗豪花園燈位計 去 沙田火車站同沙田圍比 距離又係差唔多
用呢個比較 更加覺CUT 3架車要想接線多過救線

感覺83X為改而改 水泉澳客量點睇都吸引過火炭濱景(非繁計)
要拉直89C 跟方案改89X去碩門其實唔差
唯一問題係富豪轉車
或者89X唔CUT車擺沙田圍(其實沙中沙田圍我覺距離差唔多) 兜一兜碩門番原線
又可以82X<>觀塘線(83X/89X/80X免費@佬隧)
總好過 83X + 89X 頹線方案
感覺第一城愉翠變大輸家 (80X拉上山都話有3架車可以加呃下人 佢地車程不變 反而少左3架車)
S3BL100 發表於 2014-4-21 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-4-21 06:53 發表

先問少少89E資料先
因為睇番上一頁個POST

1. 班次係點
2. 係雙向總站(可能我混淆左88X 以為官繞循環)?

另外 89E 以cover89X為名 打正旗號搶89客為實
不論係原有89X/89沙中九龍灣官塘客都搶曬
係咪重有條件食埋沙 ...

或者咁諗…

沙田觀塘個 pool,唔計 89D 因為多客而加車之外,
開 88X 同 83A,都有五架車從天而降。

如果唔開 88X,改開 89E 秦石經沙中、沙田圍路入大隧,直落觀塘道上藍田,又將 83A 併入 80X,
再加埋 89B 減四架車,89X 減三架,89 減三架(開 89E,89 無理由唔減車),
咁就有 15 架車可以用。

83X 改去火炭加三架,80X 上水泉澳加三架(其實我覺得未必有需要加三架咁多,
因為 89E 會食左部分舊 80X 乘客),咁都有 9 架車拎俾 89E,
做到 12/15 分鐘一班,對沙田巿中心都好過 83X/88X 組合。

而我又覺得 89 同 89B 情況有少少唔同,89B 真係同 80 80X 疊晒,
不過 89 仲有瀝源禾輋同新田圍獨巿,而且觀塘行牛頭角道,
要將條線由觀塘道搬走就好易,如果要將條線由牛頭角道搬走就未必咁易啦,
所以 89 都只能減班減車…
fb.com/scientisthk2usa/
leslie 發表於 2014-4-21 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-21 01:53 發表

你篇文,HF3204 兄早已經晌 #1164 quote 左,而我亦已經晌 #1167 就重點回應,唔知兄台有無睇到?

其實當初搵 86B 變 286X 根本無錯,一來以當時格局,無其他巴士線適合改入美田做孤島客,
如果 86B 來回入美田,但係照行大埔道,就 ...

1)無(真係無)
2)根本一早就應該直接開線比四美, 依家286X一樣不入美城美松, 拆246X出來, 沙田段路線上看反而使呢兩個小區中的小區得到直接服務.(不過建議中的246X班次我都覺得好過份, 我覺得10-12分鐘/班就差唔多)
3)如果你說我只FOCUS在美田, 我會說你忘記新田圍及富豪花園了, 我看的是更大的區域.有咩理由可以攪到2個地區因要改青沙,由有服務到變成用20分鐘一班的車再轉另一班20分鐘一班的車?一個唔好彩送兩次車尾, 等車都等30-40分鐘, 真係原本行車時間都夠出九龍有突
4)4年(今天最新消息可能是5年)後, 沙中線開, 顯徑肯定大量CUT線, 跟本要重執, 呢家只可以說, 是青沙中途方案. 如果87B改青沙, 286X到時已可以CUT得, 到時246X才會是真全日
5)81/86B的確可大埔道石硤尾北九龍裁判法院轉(九龍方向)/美林(沙田方向)轉, 因為呢個位先有有人下車, 有空位俾人上車. (不過算了, 反正都無可能恢復86B, 呢句是呻下JEI, 同埋唔該大家要有CONCEPT, 轉車唔一定要有一個大型轉車站的, 大埔道等果3條線MA...)

放假前的早上07:45, 上了286X MARK了行車時間:
07:45 顯徑開
07:57 積輝街
08:08 入隧道
08:10 收費站
08:12 出隧道
08:17 南昌村
08:24 營盤街
08:33 長沙灣廣場
08:36 美孚

顯徑到營盤街(即昔日86B大埔道後第一個站), 用了39分鐘, 86B年代,25-30分鐘正常到左走埋
顯徑到美孚, 用了51分鐘, 86B年代, 40-45分鐘正常都到...

當日已經是假期前, 客少停站時間短左, 如果未來停埋轉車站仲咁多條線排隊, 保守估計要加多2分鐘

特快???快左去邊?我無啦啦俾多咗$0.3 WOH...因為你一個一半的四美, 顯徑-大圍所有人都受害...

自286X出現後, 我家下坐87B出深水埗(南昌街, 黃金一帶)多了, 反正省車費又快
----

不過, 篇文的建議, 依家是回不了頭, 特別是87B改線, 因為已有87A改的287X, 否則旺角上澤安班友都唔肯過你...

L. Chan - 我們堅持才有希望!
Snoopy@FB8617 發表於 2014-4-21 13:09 | 顯示全部樓層

回復 1213# 的帖子

都係果句
如果顯徑到大圍一段係受害既
可解客量仲有上升既空間?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leslie 發表於 2014-4-21 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-4-21 13:09 發表
都係果句
如果顯徑到大圍一段係受害既
可解客量仲有上升既空間?

上面已經有人講左,上升是美田果班來的.

攪清楚,我不是說四美不是不應該有直車出九龍, 而是整個沙田各屋村整體去看
Snoopy@FB8617 發表於 2014-4-21 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2014-4-21 13:23 發表

攪清楚,我不是說四美不是不應該有直車出九龍, 而是整個沙田各屋村整體去看
邊個話?
請睇#1210
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2014-4-21 13:59 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2014-4-21 13:23 發表

記得有板友提過,就算只計顯徑同隆亨,86B 變 286X 後客量都有所增加…

我好同意應該整體去睇,但係正正因為整體去睇地區規劃,
更顯得改 86B 87A 而唔係 86A 87B 先係正確。
前者有美田、後者有水泉澳。

沙田咁多條村,唔係條條村的先天條件同配套都一樣,
比較差的有美田、新田圍、水泉澳,優先照顧呢幾條村,理順對外交通,好合理。

而當中水泉澳人口又係新田圍的三倍,新田圍後面假假地仲有幾條獅隧線經過,
所以留 87B 但改 87A 深入油尖旺心臟地帶的方向,本身係無錯。

個別屋村唔近鐵路,途經巴士線數目又少,我覺得好難話睇「整體」
追求所謂「公平」,因為呢幾條村本身先天就已經唔係 level playing field,
因此巴士線規劃,向呢類孤島微微傾斜,根本不為過。

至於你話當初應該開條新線俾美田,而唔係搞 86B,咁我又問你,車從何來?
唔通當日嘈話美田應該獨立開新線,唔好搞 86B,就會有一堆車從天而降?

就算你話 81/86B 轉車,第一 86B 入埋美田就會同而家行車時間差唔多,
第二係唔入美田的話,81/86B 四美覆蓋完全一樣,咁整個轉車計劃來做咩?
第三,青沙唔止係去長沙灣深水步同旺角至佐敦,如果網絡執得靚,仲可以去到其他地方,
81/86B 轉乘就做唔到呢樣野,大型轉車站始終更適合做轉乘。

大家可以插九巴同運吉唔肯加車,問題係有 constraint 晌度,
一係就跟 constraint 玩,一係就為左完全唔影響現有乘客,就拎佢地做擋箭牌,永世唔好同孤島開線,
但後者又係咪講得通?

新田圍 87B 無得改,想開青沙線的話,我覺得可以經長沙灣去葵芳,來回可以經美田食埋條 82A,
畢竟得一個新田圍又未必夠客,而且新田圍而家無城隧線。

新田圍同富豪花園無車上青沙,同埋富豪花園變左重組大輸家,根本同 86B/87A 重組係兩件事,
最多只可以鬧九巴 planning dept 班人只係識得地圖上面亂畫線交功課,
唔見得會因為當日唔係拎 86B/87A 行青沙,就會令到新田圍富豪處境同今日有分別。

至於 286X 拆線,其實講左咁耐,似乎大家共識都係拆線方向正確,
但美田換 246X,被兜路、九龍服務範圍大幅縮減、被轉車,就係超錯,
呢D問題就算 246X 加到 10 分鐘一班都解決唔到。
我實在唔明師兄點解仲提倡用一條九龍區停得兩三個站的 246X 做美田帝線…
fb.com/scientisthk2usa/
leslie 發表於 2014-4-21 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-21 13:59 發表

記得有板友提過,就算只計顯徑同隆亨,86B 變 286X 後客量都有所增加…

我好同意應該整體去睇,但係正正因為整體去睇地區規劃,
更顯得改 86B 87A 而唔係 86A 87B 先係正確。
前者有美田、後者有水泉澳。

沙田咁多條村,唔 ...

246X九龍走線可以再商議(如同86A交換, 跟番286X走法), 但一咁改,用車數一定增加.

九記不是無車, 只是不停收埋D車同埋由得政府CUT佢車數罷了

新田圍個總站已經無位再開新線啦...同埋只做秦石新翠的青沙線唔夠客, 又是此路不通.

至於獅隧公路個站, 行過去都幾遠同幾辛苦, 只是為求要"快"同沒選擇之下先行過去罷了

87A定287X上水泉澳, 路線上是合理, 問題在於九記借機劏客, 原本的乘客由87A的$6.5變成$7.7, 差成$1.2, 就算以博康版287X $6.8計都多$0.9, 呢種你九記用同樣資源做更多客但要其他人無啦啦俾多左錢又是否合理? 除非一落博康即分段收$6.8,但九記有無咁好死? 別忘了287X是循環線...九龍回來一直收$6.8, 佢會覺得唔見左$108/一班車(以120人一車坐滿計)
KZ9314@YCC 發表於 2014-4-21 16:28 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2014-4-21 14:52 發表

246X九龍走線可以再商議(如同86A交換, 跟番286X走法), 但一咁改,用車數一定增加.

九記不是無車, 只是不停收埋D車同埋由得政府CUT佢車數罷了

新田圍個總站已經無位再開新線啦...同埋只做秦石新翠的青沙線唔夠客,  ...

246X響九龍既服務範圍一定係愈大愈好, 更加應該要做全青沙網絡中九龍服務範圍最大既一條線先合理
一黎四美區長期依賴接駁至火車站既交通
二黎(亦係最重要一點) 如果246X出到九龍都係做接駁既話, 咁做咩要開佢? D人去曬坐小巴出大圍再出九龍咪仲快仲平
cong 發表於 2014-4-21 17:06 | 顯示全部樓層