hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

Lawliet 發表於 2014-4-21 18:13 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-4-21 12:12 發表

或者咁諗…

沙田觀塘個 pool,唔計 89D 因為多客而加車之外,
開 88X 同 83A,都有五架車從天而降。

如果唔開 88X,改開 89E 秦石經沙中、沙田圍路入大隧,直落觀塘道上藍田,又將 83A 併入 80X,
再加埋 89B 減四架車,89X 減三 ...

我想講既大部份下面位版友差唔多
另外
89B 減4架車
89X 減3架車
89   減3架車
第一城愉翠瀝源新田圍彩虹黃大仙成新苦主
唔好講非繁 繁時既班次都慘不忍睹
原帖由 cong 於 2014-4-21 17:06 發表

89/89B俾你咁CUT法,不如摺晒佢地開條黃大仙區去沙田做晒89/89B既位既線自生自滅好喇,反正你完全唔理黃大仙區,89/89B黃大仙獨市位你提都唔提下

RDP建議CUT 80X/89C非繁,其實帶出左個問題, 就係非繁觀塘沙田個餅唔 ...

無錯80X/89C轉非繁某程度係帶出沙觀唔夠客(89C唔太熟 可能有誤)
但衰D講句 開 20 / 25 什至 30分鐘 定點 班次
都好過硬要取消 (89X 89唔同情況  呢兩條係本身有客 你又改呢D時間就趕客)
開條擺火炭83X客量成疑既線 我寧願搞好水泉澳<>廣源 官塘線

89B問題係幾麻煩
沙觀線89B的確繁時非繁都接近最少客既線
但縮入九龍灣真係毒藥
試下上官繞特快去藍田* / 上四順 / 中秀 等等半山一帶都好過九龍灣
*藍田方向 四美街跟29M出太子道東
沙田方向 經栛調街番彩虹
入九龍灣上其實都得 不過又好似同直行官塘道差唔多時間 無左特快感覺
至少藍田半山區客量 吸引過九龍灣
LF6277 發表於 2014-4-21 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-4-21 18:13 發表

另外
89B 減4架車
89X 減3架車
89   減3架車

無錯80X/89C轉非繁某程度係帶出沙觀唔夠客(89C唔太熟 可能 ...

問題係
藍田/觀塘半山需要既係一條去沙田市中心既線
89B改做住宅區往來住宅區
客量成疑
89B 發表於 2014-4-21 19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-4-21 18:13 發表

另外
89B 減4架車
89X 減3架車
89   減3架車

無錯80X/89C轉非繁某程度係帶出沙觀唔夠客(89C唔太熟 可能 ...

80x唔夠客其實可以放棄秦石,乙明邨街後改上水泉澳總站,夠哂客做全日
秦石平日都甚少80x客,用條 81K 做八仔兼可三轉,象徵式秦石有大隧轉乘

另74A個case 係九記無心救條缐,
其實可開放禁區改行樂景街上大埔道開客源
(乘机可代73A唔入火炭,用同樣行車時間大改經科學園,恒安耀安頌安檳景返回第一城

又或且缩短至中大,日後延長至啟德新發展區
此终沙田黃大仙只有此缐直達九龍湾公貿區,
加埋富豪沙田圍新田圍三區唯一大埔缐,多數ban 硬
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
LF6277 發表於 2014-4-21 19:34 | 顯示全部樓層

89/89B俾你咁CUT法,不如摺晒佢地開條黃大仙區去沙田做晒89/89B既位既線自生自滅好喇,反正你完全唔理黃大仙區,89/89B黃大仙獨市位你提都唔提下

RDP建議CUT 80X/89C非繁,其實帶出左個問題, 就係非繁觀塘沙田個餅唔 ...

所以S3BL100兄既建議某程度係想做大觀塘沙田個餅
例如
火炭: 穗禾苑+工業區
石門: 碩門邨+工業區+BU CIE
水泉澳
藍田山上
同埋拆線係為左加快車程
加快車程就可以吸引乘客回流
當然我唔係話一定會成功

Lawliet 發表於 2014-4-21 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 LF6277 於 2014-4-21 19:10 發表

問題係
藍田/觀塘半山需要既係一條去沙田市中心既線
89B改做住宅區往來住宅區
客量成疑

無疑住宅<>住宅區吸引力未必高
但新客源都有
沙乙博秦新翠黃大仙<>藍田
但單就89B縮入九龍灣方案計
拉去藍田應該好過縮入去
或者89B沙田走線改跟170擺沙火..
速度計藍田之後就彩虹黃大仙
對比如89E 藍田官塘道彩虹 未必輸太多(而且89E 89B可以共存)
89E係可行 但要大減89 89X
反對聲音係點你同我都知喇

原帖由 89B 於 2014-4-21 19:22 發表

80x唔夠客其實可以放棄秦石,乙明邨街後改上水泉澳總站,夠哂客做全日
秦石平日都甚少80x客,用條 81K 做八仔兼可三轉,象徵式秦石有大隧轉乘

另74A個case 係九記無心救條缐,
其實可開放禁區改行樂景街上大埔道開客源
(乘 ...

咁改法 廣源一樣要留89D
83X 一條做曬 水泉澳 廣源 全日線
好過80X做埋
下繁官塘番沙田沙乙博水泉澳要一條線做曬 要加幾密
情況就正如你會唔會叫89D加班 下繁唔開83X特車一樣

89B現時幾架車 縮入九龍灣後 CUT 4架車
會係咩班次 同74A比 可能差不多
開線做趕客班次又點吸引客源(官塘道大把密線)
吸引唔到客源 又點可能加到班

cong 發表於 2014-4-21 20:23 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2014-4-21 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2014-4-21 20:23 發表

呢堆客除左水泉澳,都有現有轉乘,而且都係非繁少客,無助解決非繁困境,繁時夠客點拆都得,但非繁解決方法一係沙田兜多一個小區,一係九龍搭埋黃大仙,就算沙中線開,非繁搭多一區既行車時間加埋方便程度絕對唔會俾沙中線 ...
轉乘最主要問題係等車時間
石門就連架巴士都無
結果就係流失左去鐵路

兜多一個小區
以89C為例
落濱景增加左客源,增加班次
但係減少左既等車時間似乎cover唔到多左既行車時間

觀塘併黃大仙
要諗下個區去觀塘行大老山快定獅子山快
除左80既四美顯徑行獅子山有絕對優勢外
似乎其他區都無乜
舉個極端例子
點解唔將82X 83X 84M 89X合返做89A呢

S3BL100 發表於 2014-4-21 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2014-4-21 14:52 發表

246X九龍走線可以再商議(如同86A交換, 跟番286X走法), 但一咁改,用車數一定增加.

九記不是無車, 只是不停收埋D車同埋由得政府CUT佢車數罷了

新田圍個總站已經無位再開新線啦...同埋只做秦石新翠的青沙線唔夠客,  ...

問題係 246X 作為孤島青沙線,如果只係用來做接駁,大部份乘客被轉車,根本就唔合理。
想拆線唔加車根本就異想天開,如果真係唔想加車,咁唔拆好過拆…

如果真係要拆既,美田青沙線至少要同 286X 九龍段服務範圍一致,
甚至 246X/286X 九龍行法對調,顯徑用轉車換兜少一段路

而我覺得,比較理想的做法係 81 減車九龍方向不經大圍、286X 拉直但減車不減班
拆一條美田佐敦旺角線,九龍行法跟 287X,深水步被轉車但有車深入油尖旺,我覺得係合理。
我同 epsilon 兄各自在 F1 版都分別得出相同結論。

新田圍青沙線,用 281M 換,咪有位囉,反正 87B 加雙向分段,都可以做到 281M 的功能。
好同意呢條線只做秦石新翠唔會夠客,但我覺得可以做多少少大圍甚至入埋美田(不過唔入美松),食埋 82A 果份
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-4-21 23:02 | 顯示全部樓層

RDP建議CUT 80X/89C非繁,其實帶出左個問題, 就係非繁觀塘沙田個餅唔夠大,依家拆得太多線, 但你反而去建議再拆左條, 即係連89都搞死埋

另外,RDP寫89D重組後用32車應該係打錯,改快左班次仲疏左少少,最密5分鐘用27車,最密6分鐘似乎係想用23車.

我幾時有唔理黃大仙?我從來無諗過要改埋 89/89B 黃大仙至沙田之間走線。

非繁觀塘沙田個餅唔夠大,但係問題係有d有潛力既位根本未開發,
一係就拉疏班次俾多d人有直達線,一係就搞到有人被轉車,
但係班次可能只係講緊 8-10 vs 10-12,或者 12 vs 15,或者 15 vs 20 的分別,我諗我會揀前者…

另外,RDP 寫 89D 用 32 架車係無錯,附表一都係咁寫。
S3BL100 發表於 2014-4-21 23:21 | 顯示全部樓層

另外
89B 減4架車
89X 減3架車
89   減3架車

89B 減四架車,都仲可以做兩繁 15、非繁 20 分一班

89 減三架車,都仲可以做兩繁 8 分一班,比而家唔係差好多

根據 RDP 文件,89X 改去石門,減兩架車,繁忙時間最密都可以做到 6 分鐘一班,
而家做緊 6-9,估計減三架車改去沙田圍,最盡都係 7-10…

而且官方數據話 89X 沙田站出九龍乘客有 2400人,沙田站往返沙田區內有 1400 人,
分別 10-20% 同少於 10%,89X 縮線後根本無得唔減車。

89B問題係幾麻煩
沙觀線89B的確繁時非繁都接近最少客既線
但縮入九龍灣真係毒藥
試下上官繞特快去藍田* / 上四順 / 中秀 等等半山一帶都好過九龍灣
*藍田方向 四美街跟29M出太子道東
沙田方向 經栛調街番彩虹
入九龍灣上其實都得 不過又好似同直行官塘道差唔多時間 無左特快感覺
至少藍田半山區客量 吸引過九龍灣

89B 改去藍田會仲衰過入九龍灣,首先藍田屋邨往返沙田屋邨的需求真係好有限,
對比藍田幾條新界線情況,相信到時
每架車可能都係得 10 個客以下,非繁九龍灣再少客都好,都好過拉上藍田。

九龍灣假假地有 megabox 同九展,對比而家情況,九龍灣每班車食到 10 個客(包括沙田同黃大仙)已經無輸,假日就一定更多

其次 89B 改去藍田,飛走晒九龍灣觀塘,就意味住繁忙時間真係做少好多好多客。
呢點我相信你都唔會反對…

如果經九龍灣入藍田,一來無特快效果,二來九龍灣打後一段都係白行…