hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

OTIS401 發表於 2014-4-22 00:09 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2014-4-21 19:22 發表

另74A個case 係九記無心救條缐,
其實可開放禁區改行樂景街上大埔道開客源
(乘机可代73A唔入火炭,用同樣行車時間大改經科學園,恒安耀安頌安檳景返回第一城

又或且缩短至中大,日後延長至啟德新發展區
此终沙田黃大仙只有此缐直達九龍湾公貿區,
加埋富豪沙田圍新田圍三區唯一大埔缐,多數ban 硬

個人覺得74A趕客原因不在於走線
見過唔少次繁忙時間新蒲崗上車已經要企(不過非繁載空氣又係事實)
而是班次亂七八糟,根本就唔到時間去等車,條線點好法都只係趕客
老九根本就係有心去整死條線,點解唔提議定點班次而係直接cut左佢?

BTW,運頭塘會有咩補償方案?

epsilon 發表於 2014-4-22 00:50 | 顯示全部樓層
89B唔係必須由觀塘縮走,畢竟新翠車公廟秦石,甚至乙明都需要佢,
而沙田出觀塘嘅發展路向有:(1) 沙田市中心←→觀塘特快及上藍田,
(2) 80X避開重疊路線令非繁時都夠客,(3) 水泉澳←→觀塘路線,
(4) 89C要拉直/食咗89D部分客源,否則只能做繁時線。

為達成上述目標,我會建議:
(1) 80X不經沙角街、沙瀝公路,改經大涌橋路、大老山公路,
將會做到乙明邊皮、沙田圍邊皮、富豪、濱景/石門,
然後畀89X拉直做特快、89C唔做濱景/石門、第一城邊皮。
減5部車。

(2) 80X原本乙明邨街特快車延長到秦石開出,獨立編號80S,
等秦石至沙田圍上繁繼續有特快車出九龍東。
維持開6班,唔計落80X車隊入面。

(3) 89X不經大涌橋路、第一城、威爾斯及愉翠,改經沙田圍路、
沙角街、逸泰街掉頭、沙角街、沙瀝公路上大老山,代替80X
做沙角/博康上大老山特快。唔經彩虹,九龍總站延長上平田。
減5架車。

(4) 新增89A線,水泉澳←→觀塘站,經多石落山然後入威爾斯,
銀城街逆走做第一城,入返愉翠苑再上大老山,代替89X。
用14架車,其中上繁出九龍方向/下繁返沙田方向再一拆二,
正線多石落山之後唔入威爾斯同第一城,只經愉翠苑,
短途線89S 圓洲角←→觀塘站,經第一城後直上大老山。

(5) 89C不經大涌橋路、小瀝源路,改經黃泥頭,
但每日兩繁都唔上黃泥頭,即係正線拉直,上繁特快車不變,
非繁時代替89D做黃泥頭,同埋全取富安、亞公角,保持一定客量,
唔使縮做兩繁。因應兩繁拉直,減2架車。
83X不變,配合89C。

(6) 89D全日不經亞公角街、黃泥頭,變成真正特快線。
輔助線89P保留經亞公角街,但輕微減班。
因應89P需求減少,減1架車。

總計:用多7架車,相對RDP要用多11架車,可以慳4架。
S3BL100 發表於 2014-4-22 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2014-4-22 00:50 發表
89B唔係必須由觀塘縮走,畢竟新翠車公廟秦石,甚至乙明都需要佢,
而沙田出觀塘嘅發展路向有:(1) 沙田市中心←→觀塘特快及上藍田,
(2) 80X避開重疊路線令非繁時都夠客,(3) 水泉澳←→觀塘路線,
(4) 89C要拉直/食咗89D部分客源, ...

齋睇 89B,的確無必要由觀塘縮走。
但係而家大方向似乎係要控制觀塘道巴士流量,唔縮 89B
就會製造出 83X/88X 呢類怪獸,及/或令到沙田其他有潛力小區擺唔到新線落觀塘,
所以似乎真係無辦法,都係要縮 89B 減車俾其他路線。

原帖由 epsilon 於 2014-4-22 00:50 發表

總計:用多7架車,相對RDP要用多11架車,可以慳4架。

睇整體規劃計,你的建議除左令到條 80X 留晌秦石乙明唔知做咩
同埋 89A 非繁對水泉澳似乎兜左少少之外,整體都算合理。

不過要留意一樣野,RDP 用多果 10 架車,有其中五架係加落 89D 度,
而 89C 亦係拉直變兩味但無減車,因為 89C/89D 兩繁客量實在太驚人…

我本來都曾經諗過藉 89C/D 拉直減車,但見到兩線客量,都收返呢個諗法。

換言之,唔計 89C/D,RDP 沙田觀塘線其實只係加左五架車,兩架落 88X,三架落 83A。
所以我傾向淨係用呢五架車去諗,89/89B/89X 似乎真係無得唔減車。
fb.com/scientisthk2usa/
epsilon 發表於 2014-4-22 02:21 | 顯示全部樓層

實際上88X仍然係高峰時間行高峰路段,得83X上繁避開咗觀塘道東行。
其餘沙田←→觀塘線都係高峰時間行高峰路段,繼續塞多啲車入去觀塘道。

觀塘道東行上繁會少咗83X現有嘅5架同89X撥過去83X嘅2架車,
但多咗83A嘅3架(年尾再加1架)、88X嘅2架、89D嘅5架,實際上有3至4架增長。

觀塘道西行下繁會少咗89X嘅2架車,但多咗83A嘅3架(年尾再加1架)、
83X嘅2架、88X嘅2架、89D嘅5架,實際上更係大幅增長10至11架。

wawawa 發表於 2014-4-22 11:54 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2014-4-22 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-21 22:56 發表

問題係 246X 作為孤島青沙線,如果只係用來做接駁,大部份乘客被轉車,根本就唔合理。
想拆線唔加車根本就異想天開,如果真係唔想加車,咁唔拆好過拆…

如果真係要拆既,美田青沙線至少要同 286X 九龍段服務範圍一致,
甚至 246 ...
用條46P黎換246X特快青沙葵涌線又如何?一黎286X又唔洗減車,二黎現有46P資源都夠做,條線經曬四美大圍葵芳葵興一帶日後更大條道理可以抽46X水。美田美林依舊可以行去美楓樓搭46X上城隧,如果因為行遠左搭車而嘈既更可以283<->46X BBI 搞掂
cong 發表於 2014-4-22 21:01 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2014-4-22 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2014-4-22 21:01 發表

咁點解加車縮程結果係減班既?會唔會係連環出錯造成既美麗誤會?

27車最密5分鐘即係一轉俾135分鐘,如果係23車最密6分鐘一轉俾138分鐘,呢個數字合理得多,同埋唔好忘記,89C繁時冇減車,89D條數唔會包89C堆車 ...

我睇完都覺得出奇,89D+89P
兩條線繁時撤出亞公角街,

照道理係應該減車,因為車程快咗、客源少咗,

不過你話要減5架就一定係太多。

以下繁計算,富安一個站佔至少一成客量,
減2至3架已經係上限。

上繁兩線加埋平均每班車喺富安上得三至五個人,最盡只減得1架。
Lawliet 發表於 2014-4-23 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2014-4-21 20:23 發表
但係如果夾硬留線開30分鐘一班,有鐵既地方班客會全數倒晒

係既86A晨早接線喇...(當然遠早係馬鐵開通時以經講過幾萬次)
沙田計出觀塘鐵路完全輸曬 即使沙中線後都重羸緊
如果係取消線 同 變30分鐘 取捨  (一係89B一係鐵路 會唔會趕到客?)
相信大部份人會接受30分鐘
其實80X非繁而家15分都儲到唔少客 未必需要做到30咁耐既

原帖由 S3BL100 於 2014-4-21 23:21 發表

89B 減四架車,都仲可以做兩繁 15、非繁 20 分一班

89 減三架車,都仲可以做兩繁 8 分一班,比而家唔係差好多

根據 RDP 文件,89X 改去石門,減兩架車,繁忙時間最密都可以做到 6 分鐘一班,
而家做緊 6-9,估計減三架車改去沙田 ...

兩繁做15 點解唔坐頻密既觀塘線出九龍灣轉車
而且減4架車 當每個方向少2架  可以只拉疏5分鐘?
啟業計 去 觀鐵 頂多 10 - 12分鐘
啟業計 去 九龍灣 (唔太清楚你定線點)  可以偷到幾多時間出泥先?

藍田我傾向以半流水線既方式諗
沙田<>黃大仙
藍田<>黃大仙
沙田<>藍田
係咪全住宅 未算既
而且全程 沙田<>藍田 計 亦唔會太長

繁時問題比較有趣
你本身都將89B縮入九龍灣
擺明唔做官塘客 咁我都係學你講番句坐80X/80吧
九龍灣問題 繁時有客我認同
但15分鐘囉...我諗要睇下74B(?九龍灣版74X)做唔做得起先再講
觀塘道沙乙博秦有80X 大圍顯田有80  繁時計15分鐘的確唔太吸引

至於89B繁時客量問題 現時客倉一路係黃大仙四美街 (繁時坐滿一架車其實唔難)
加埋 藍田 <> 黃大仙流水客 相信無太大影響
入九龍灣上藍田問題 其實都係純粹講下 可以無視

或者咁講喇 現時89B繁時 單靠黃大仙四美街一帶都夠做起條線
係非繁客量問題 如果 九龍灣 同 藍田 比
藍田可能會比九龍灣吸引 ( 非繁計 )

曾幾何時 我都認為89B入九龍灣係一條出路 (74A未入前)
74A入後就覺 係一個毒藥 當初以為可以搵到新客源 但實質只係陰乾條線
當九龍灣未再有新發展 (新商場/住宅等等)
非繁單靠個MEGA BOX 九展真係好麻麻
流星☆雨 發表於 2014-4-23 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 ADS@81K 於 2014-4-22 17:02 發表
用條46P黎換246X特快青沙葵涌線又如何?一黎286X又唔洗減車,二黎現有46P資源都夠做,條線經曬四美大圍葵芳葵興一帶日後更大條道理可以抽46X水。美田美林依舊可以行去美楓樓搭46X上城隧,如果因為行遠左搭車而嘈既更 ...
四美線真係唔該唔好好似官方建議咁田心上橋,海福由顯田線做埋算啦
比起葵涌,可能要條油尖旺/深長荔仲好?
反而顯田青沙線我覺得可以係做葵芳,睇下可唔可以縮短46X