hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解E42經青衣?
開啟左側

[問題] 點解E42經青衣?

BlackBird 發表於 2014-4-23 20:24 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2014-4-23 18:07 發表

青衣至沙田已經有49X同249X

不過搭E42快九條街呢
P960早日摺線
martin2000 發表於 2014-4-24 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 23-4-2014 20:24 發表

不過搭E42快九條街呢

E42快過49X九條街係無可否認, 但E42又唔會真係快過249X好多喎
以長亨入大圍站為例, E42最多快5分鐘咋
Anthony99 發表於 2014-4-24 13:47 | 顯示全部樓層
Apart from bus frequency, did anyone know to Mong Kok, E21 is cheaper and faster than 42A. ($6 vs $6.5 for 42A, 5-10 min faster as 42A need to stop 長青).

I think that's the reason why E21 stop Tsing Yi.

For E42, I recommend to put it on Asia World Expo so E41 move back to GTC. It's just make a big loop after the terminal stop, similar as E23.
Neutroginger 發表於 2014-4-24 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Anthony99 於 2014-4-24 13:47 發表
For E42, I recommend to put it on Asia World Expo so E41 move back to GTC.

讚成!!! 次次AWE散場都係塞爆哂啲 E41
雖然有加車, 但係都會攪到貨運區, 東涌 成個鐘都冇位坐

而GTC 已經有A41, A41P 幫幫手, 所以將E42 搬走, 其實影響唔大
張偉沖 發表於 2014-4-24 14:53 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-4-23 20:24 發表

不過搭E42快九條街呢

快九條街有鬼用?
唔入青衣中, 又唔入青南, 又唔停城隧.
盲目反對 香港已死
914 發表於 2014-4-24 15:36 | 顯示全部樓層
其實搵A31往機場過了青康路,落一落涌美,經青衣鄉事會同楓樹窩,再上北岸。E32跟繁時直行青衣西路。

咁E32唔使响青衣兜大圈,A31多行嘅路不見得比A21兜海麗多。可行嗎?
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
石頭 發表於 2014-4-28 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2014-4-24 15:36 發表
其實搵A31往機場過了青康路,落一落涌美,經青衣鄉事會同楓樹窩,再上北岸。E32跟繁時直行青衣西路。

咁E32唔使响青衣兜大圈,A31多行嘅路不見得比A21兜海麗多。可行嗎? ...

咁我在葵芳就唔會再上A31了,當然唔可行!~

比較理想既做法係青衣自己開一條E線做青衣中南部,

E32飛走東涌同青衣,青衣西路同東涌就E31搞掂~

A31如要改行涌美,請放棄青康路,即南橋<--->涌美路<--->青華苑,

否則會將現有荃灣搭客全部趕走!
石頭 發表於 2014-4-28 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-4-23 10:27 發表

本末倒置
E21 E31 E32 當初係行青衣西路係因為呢條路係唯一一條路入青馬
其後 E32 改行青衣中南 , 龍運要維持佢自己公司係青衣西路既服務 , 自然要搵一條相似既線去替代 E32, 咁替代個線就自自然然係 E42 啦 ...

E31有轉乘E32,而且果一個站部份乘客都係來自青衣村等地,

不如青衣自己開條E線做中南部好過,又唔係無客!~

而家E32中段時間咁兜法,我搭43A去青華苑先上車好過,
仲慳番行落光輝圍搭車既時間,如果等到E21更好因為有$8分段~
BlackBird 發表於 2014-4-28 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-24 14:53 發表

快九條街有鬼用? 唔入青衣中, 又唔入青南, 又唔停城隧.

如果係去E42沿線既話一定快過49X
其他地方都係搭返49X啦
P960早日摺線
HF3204@243M 發表於 2014-4-28 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2014-4-24 15:36 發表

咁E32唔使响青衣兜大圈,A31多行嘅路不見得比A21兜海麗多。可行嗎? ...

A31 幾錢? E32 幾錢?