hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳至荃灣新巴士線行車路線終於敲定 ...
開啟左側

將軍澳至荃灣新巴士線行車路線終於敲定

GW5878 發表於 2014-6-5 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2014-6-5 10:52 發表
價錢係招標既因素之一,九巴斷估唔敢太進取。

忽發其想;

不如搞唔好搞招標,
巴士公司各自開哂條件,然後搞個將軍澳區居民全民投票決定邊間做丫
除左和應2017,仲可以睇到市民係咪真係想要呢條線,同呢條線大約既客源分布
leeallen 發表於 2014-6-5 11:09 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-5 10:46 發表

你觀塘區痴住將軍澳,係度痴飲痴食,98c,98a,將荃等線嚴重地阻住對方發達,仲好意思話796b呢條將軍澳新巴專線係觀塘區有份出車?知唔知醜字點寫? ...

嘩, 痴飲痴食都講得出 係咪笑話來?
咁阻住對方發達, 不如將南線唔好經觀塘啦, 行西貢西沙出市區啦, 咁咪唔阻你發達, 仲一次有大把將沙線,
連將馬都有, 夠發達啦

咁鐘意資源論, 大把路線減班減車減線, 唔通又問攞返尐車?
如果我學你咁諗, 係咪應該講, 未有將南, 觀塘已存在, 將南車從何來? 應該係0 wor,
呀唔係, 仲有條91A/91M一早存在, 好似都有4部車, 資源就係咁多,
其他係咪要還返畀各區?

ATENU1198 (UR1585) @ 619
張偉沖 發表於 2014-6-5 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-5 10:56 發表

咁觀塘山有紅小,將軍澳係冇

紅小包快包有位坐,十足的士咁,但又唔係特別貴
我可唔可以理解成觀塘山比將軍澳幸福?

紅小穩定性, 運載效率同港鐵有得比?
盲目反對 香港已死
60M 發表於 2014-6-5 11:22 | 顯示全部樓層

98C都10蚊1毫, 呢條起碼14蚊啦
S3BL100 發表於 2014-6-5 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-5 01:01 發表
邊有生意係「一定唔會蝕」?
話人bias其實你自己係咪都有?

將秀荃一單只要做到大約 40 個客已經可以回本,條線行晒翠林康盛寶達秀茂坪四順彩雲,一單 40 個客係咪真係咁難?
fb.com/scientisthk2usa/
AD118 發表於 2014-6-5 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-5 10:56 發表

咁觀塘山有紅小,將軍澳係冇

紅小包快包有位坐,十足的士咁,但又唔係特別貴
我可唔可以理解成觀塘山比將軍澳幸福?

咁紅小係咪包唔會座滿上唔到車?港鐵可以載多D人,上到車機會大D
S3BL100 發表於 2014-6-5 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-6-5 10:46 發表

你觀塘區痴住將軍澳,係度痴飲痴食,98c,98a,將荃等線嚴重地阻住對方發達,仲好意思話796b呢條將軍澳新巴專線係觀塘區有份出車?知唔知醜字點寫? ...

你又知道觀塘區一定無份出車?我留名等睇年尾九龍重組,觀塘山有幾多條線會瘋狂減班或者取消

仲有,事實係將南資源過剩,反正將荃都係獨營,692 取消後
投唔到將荃果間公司,將 4 部車加返落需求殷切的路線已經算係咁,係咪一定要咁多架車全部去返晒將南坑口?

不如你又數下,將南坑口咁多條線,除左 796X 之外,有邊條係單靠將南坑口就可以打爆?
連 296A 上繁都可以只係坐滿,另一邊廂 98A 頂閘頂到傻,搞到唔少乘客被屈貴價 93K,跟住 93K 又頂埋閘,將南坑口已經好幸福。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
transbus + 1 有人莊閒不分

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
leeallen 發表於 2014-6-5 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-6-5 11:33 發表

咁紅小係咪包唔會座滿上唔到車?港鐵可以載多D人,上到車機會大D

港鐵一列3000人, 等同188部紅小
全港有幾多紅小? 1236, 即係7班港鐵

果位Ching咁都可以用來比
ATENU1198 (UR1585) @ 619
castanopsis 發表於 2014-6-5 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-6-5 11:38 發表

不如你又數下,將南坑口咁多條線,除左 796X 之外,有邊條係單靠將南坑口就可以打爆?

講真,將軍澳山下受制於將軍澳隧道塞車,堆線多數下繁先爆
下繁將隧市區線除796S/690/694外條條都會頂閘
AD118 發表於 2014-6-5 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 leeallen 於 2014-6-5 11:45 發表

港鐵一列3000人, 等同188部紅小
全港有幾多紅小? 1236, 即係7班港鐵

果位Ching咁都可以用來比

果位Ching受物Clong文化暴雨影響,認為唔使企矜貴(的士小巴)服務係最好