hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士發展計劃年中小結
開啟左側

[經歷分享/報告] 巴士發展計劃年中小結

樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 10:34 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-7-1 02:08 發表

如果 101X 雙向全日,又要考慮下同 141 重新分工。
(當然,其實 641 唔應該改做 141,直接由 101X 做好過)

141觀塘BAN左,未知會否擱置.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-6-30 22:06 發表
拿...殺18我就唔怪佢,因為2仔殺極都殺唔到,於是個後果就系想做大條2,不過我好懷疑做大2系咪真系有著數...

呢間公司為左$8.00可以去到幾盡?$5.20唔要、$6.50唔要,將部份$6.50同大部份$5.20變$4.10...

當然,有部份$5.20會 ...

其實新巴本來係想殺2的,但是歷史問題重,加上大減班後,客量冇跌到,同時18跌左好多. 唯有搵18祭旗.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-6-30 17:34 發表
真係奇怪,莫非51係一條唔受錦田重視的路線,行政指令都會係西港島通車後先做掛,74a果度唔係有區議員反對減班縮時,但現在又通過,真係奇怪,277e有沒有確定日期 ...

錦田區重視的那條叫251M.
當議員聽到51縮短後會加車俾54,簡直大叫PERFECT!

74A只係反對縮時,沒反對減班
277E預計7月中全日
樂仔〞 發表於 2014-7-1 10:39 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-7-1 10:31 發表

雖然屯門區會聲稱不討論巴士發展計劃,但變相已經討論左.會議記錄已清清楚楚顯示議會對文件個別方案之意見.
59A縮短減價,明顯對碼頭區出入葵涌返放工客有利,而議會也正正強調59A繁時客量高以至難以登車,縮短路線正 ...

留名 59A 縮短偷雞唔著蝕渣米
btw 聽返錄音 , 其實得豐景園個邊反對 60M 66M 重組 , 大興區好似支持 , 但我又搵唔到豐景園個邊邊到有個女人做區議員 ...

S3BL100 發表於 2014-7-1 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-7-1 02:08 發表

如果 101X 雙向全日,又要考慮下同 141 重新分工。
(當然,其實 641 唔應該改做 141,直接由 101X 做好過)

101X 食唔到 141/641,首先來回唔經啟晴,否則九龍段就唔會快過 101,甚至更慢。

其次九龍方向最多只能夠灣北加停演藝、入境處同灣碼三個站,
中上環如果要停站就唔上得林士街天橋、唔行得畢打街隧道,但係一加站又會搞到慢好多,
快唔過 101 入紅隧,做唔西區特快入紅隧過海的效果。

當然,而家 101 過鐘同編定私牌情況相當嚴重,其實 101X 全日,
用既成本又係咁多,但係穩定班次同埋搵新客,我覺得未必係壞事。

另外,而家觀塘過灣仔中環特快,都係行東隧更快,但回程已經唔係。
近年東廊入東隧同觀塘入面塞車都嚴重左好多,甚至琴日下晝四點幾
未係繁忙時間,我搭 619 返九龍,藍田鐵路站一路塞到開源道迴旋處,塞左起碼三個幾字,
搞到銅鑼灣搭返牛頭角都用左九個幾字。
以而家情況,我覺得回程行紅隧東九廊其實未必係壞事,
至少紅隧入口有巴士專線可以打尖,隧道入面最多慢車但唔係唔郁得,
只要唔停紅隧口站,隧道出口就可以右線直出,過左海就係神仙,
行紅隧返觀塘絕對有機會快過行東隧,如果返九龍灣就更甚。
基本上只係得返藍田回程要搵野替代,但係下繁仲有一條乘載率奇低的 621 可以打主意。

係喎,想問下樓主,而家 641 變 141 的方案係咪流左產?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-6-30 18:07 發表
堆隧巴線今日縮短左,持份者減少
下次沙中線通車,應該可以少咁堆障礙

港島區其實唔難搞,中上環商業區,灣仔區又一向無咩意見
最大意見既西區都比你改線 ...

西區其實反對聲音好勁,不過運輸署完全唔理,照推照做照批而已.
半山殺3B,改13,都有好強反對聲音.
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 10:42 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-7-1 10:40 發表

101X 食唔到 141/641,首先來回唔經啟晴,否則九龍段就唔會快過 101,甚至更慢。

其次九龍方向最多只能夠灣北加停演藝、入境處同灣碼三個站,
中上環如果要停站就唔上得林士街天橋、唔行得畢打街隧道,但係一加站又會搞到慢 ...

只知641轉141有很強反對聲音,議員要求運輸署安排試路.
坦白說,北行班次,141的確比641快,因為641入東隧排隊的時間都好長.不過,南行就肯定641快很多.
kay 發表於 2014-7-1 10:46 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-1 10:36 發表

其實新巴本來係想殺2的,但是歷史問題重,加上大減班後,客量冇跌到,同時18跌左好多. 唯有搵18祭旗.
殺2阻力理論上大過殺18

正常推測東區區議會應該都會力保2棄18

其實想2仔改善營運效率,西行可以行清風街天橋,順便搵藉口加價(加幾毫都好過無啦)

偏偏因為價錢問題就搵左條25上去

2號行少個銅鑼灣道都應該慳到5分鐘啦,反而東行越行越快,兩邊方向越黎越唔對稱,東行就黎行得快過722先死..
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-7-1 10:39 發表

留名 59A 縮短偷雞唔著蝕渣米
btw 聽返錄音 , 其實得豐景園個邊反對 60M 66M 重組 , 大興區好似支持 , 但我又搵唔到豐景園個邊邊到有個女人做區議員 ... ...

安友區既江鳳儀,民協既,佢老公係嚴天生.

2星期前我同嚴議員傾過60M/66M既重組,佢地本身有幾個原因去反對,不過經分析後,他立場也軟化.
現時他們初步傾向保留早繁現時60M/66M/66P的服務,但早繁過後則由66P取代66M,拉60M去西鐵站.當然,他們會做地區諮詢.

大興是支持66M拉直路線.
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-1 10:46 發表
殺2阻力理論上大過殺18

正常推測東區區議會應該都會力保2棄18

其實想2仔改善營運效率,西行可以行清風街天橋,順便搵藉口加價(加幾毫都好過無啦)

偏偏因為價錢問題就搵左條25上去

2號行少個銅鑼灣道都應該慳到5分鐘 ...

正正係因為2加唔到價,所以死都要係大坑上橋,浪費晒D時間,都唔知老新點諗野.
最簡單,將2由中環縮去天后,然後KEEP番18仲好啦.