hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新車費表
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴新車費表

053h4 發表於 2014-7-3 22:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
拾顓豭 發表於 2014-7-3 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-7-3 21:13 發表
- 冇記車費幾年, 今次加價61X 62X個差價差成$2.7, 不如名正言順將62X改造成觀塘屯門特快.

- 以後由佐敦返觀塘, 真係唔駛再幫襯14, 俾多兩毫子搭機場車行A22唔好!

- 再咁盲目加落去, 而唔理過海/新界路線分段收費平 ...

根本自 62x 全綫空調後, 62x / 258D / 259D 系列定價都係偏高, 除咗一次因為有即日來回九折加唔夠之外...

另今次加價, 全程車費最低消費 $2, 已經冇 $2 樓下路綫

依家好多位都唔需要刻意等九巴車...
但其實九巴一早都知個問題所在, 如果唔係 108 上次加價就唔會一出總站即加分段
仲有平價例子, 例如:

- 796C雙向分段 代替 296C / 16 / 1A / 2A 等綫
- 962系 代替 960/961 (平 $2)
- 792M 代替 92
- 隧巴 101/111 代替 28
- E21A 代替 45 / 46 (部份路段)
- 962B 代替 52x / 53 (只適用深井/青龍頭往屯門)
111 發表於 2014-7-3 22:47 | 顯示全部樓層
九龍流水最平要$5.1了.......

171北行應該繼續食6仔客...宜家171每班返到荔枝角都幾好客下

鴨咀帽 發表於 2014-7-3 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-7-3 22:32 發表

根本自 62x 全綫空調後, 62x / 258D / 259D 系列定價都係偏高, 除咗一次因為有即日來回九折加唔夠之外...

另今次加價, 全程車費最低消費 $2, 已經冇 $2 樓下路綫

依家好多位都唔需要刻意等九巴車...
但其實九巴 ...

唔係刻意等九巴...已經係刻意等"替代品"...
101唔止代替28, 仲有14,15
同埋E23代替左好多九巴同區路線
HT408 發表於 2014-7-3 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2014-7-3 22:47 發表
九龍流水最平要$5.1了.......

2號仲係$4.9
1314 發表於 2014-7-3 22:59 | 顯示全部樓層
今次加價之後,係九龍坐中短程,上一上車都要至少俾成五、六蚊,
香港既交通費真係越來越貴
1314 發表於 2014-7-3 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 HT408 於 2014-7-3 22:53 發表

2號仲係$4.9

$4.9只係$5既心理定價
只係俾人覺得唔使$5咁
ricky619 發表於 2014-7-3 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 friend 於 2014-7-3 20:12 發表
$4.2

我成日覺得呢個轉乘優惠係令九記七成路線蝕本的原因之一,
尤其搞到東九龍/將軍澳呢大堆線根本冇肉食,
keep 番平$4.0都冇人鬧啦....
toyl 發表於 2014-7-3 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-7-3 22:30 發表
特別線唔加,聯營線無得加,獨營線唔加多D咩

原帖由 1314 於 2014-7-3 23:02 發表

$4.9只係$5既心理定價
只係俾人覺得唔使$5咁

唔關事,只係早全冷遲全冷的分別

暫時從收費表睇得出
非聯營路線(不包括馬場線)
$5.0或以下加2毫
$7.5或以下加3毫
$10.1或以下加4毫
$12.7或以下加5毫
$15.0或以下加6毫
其餘加7毫
部份獨營隧道線部份有競爭分段例外
603東隧往平田,108往寶馬山都有加價
馬場線另外以額外加幅再搶

原帖由 ccicoltd 於 2014-7-3 22:11 發表
N368 欖隧往中環「分段」$33.5 是改漏了還是真的沒加?

會唔會係因為「有同區隧道線競爭」所以唔再加?
1314 發表於 2014-7-3 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2014-7-3 23:14 發表

我成日覺得呢個轉乘優惠係令九記七成路線蝕本的原因之一,
尤其搞到東九龍/將軍澳呢大堆線根本冇肉食,
keep 番平$4.0都冇人鬧啦....

有唔人都係因為有呢d轉乘優惠,所以先會有多一批人出入將軍澳全程用九巴,無左呢批客,九巴又會少左筆收入