hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73A重組縮路線,巴士客不滿
開啟左側

[問題] 73A重組縮路線,巴士客不滿

AVW28 發表於 2014-7-17 09:23 | 顯示全部樓層

原帖由 TYChow 於 2014-7-16 15:26 發表

但馬鐵大圍轉車往去九龍先會快咗,但馬鐵轉去大埔、上水會慢咗呢!

加上大圍站馬鐵四號月台候車乘客太多,太迫,空氣又焗促,令人不太想在大圍轉車呢! ...

仲有九龍返黎大圍轉車果下都慢,次次唔係兩、三班東鐵的轉車客迫埋一班馬鐵度,就係時間勁唔夾。
我住馬鞍山的,係好得閒果陣先會馬鐵+東鐵北行/東鐵南行+馬鐵。
否則會係87K/807A+東鐵北行/東鐵南行+87K/807A。

各位,無視果條友啦!咁冇人性既說話係佢先講得出咋!
(版主,如果覺得我講得不當的,請ban我吧!)

LL3850
張偉沖 發表於 2014-7-17 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-7-16 15:26 發表

但馬鐵大圍轉車往去九龍先會快咗,但馬鐵轉去大埔、上水會慢咗呢!

加上大圍站馬鐵四號月台候車乘客太多,太迫,空氣又焗促,令人不太想在大圍轉車呢! ...

馬鐵4號月台空間大, 空氣唔算話唔流通, 況且等車都係幾分鐘,
你等73A 咪又係要企係條街度食塵.

馬鐵轉去大埔, 只係落一層電梯行少少再上一層電梯, 同南昌站東涌線往香港轉乘西鐵線往紅磡一樣,
仲近過香港站行去中環站. 點會慢?
盲目反對 香港已死
nick0102 發表於 2014-7-17 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-7-16 01:36 發表
老實講,大埔同粉嶺上水的確是有需要一條直接前往威爾斯醫院的巴士線的,因威院是中文大學的教學醫院,也是新界東醫院聯網的龍頭醫院的,威院有四千人返工,加上病人,以及石門小瀝源的上班族,無理由支撐不了一架巴士的!運輸署的規 ...

如果一條巴士線接晒咁多個唔同地方既客就會變得好迂迴, 到時乘客就會嫌條線兜而唔搭....... 最後又會步向被削班或取消既縮命
FD5410 發表於 2014-7-17 16:11 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-16 14:54 發表

考慮等同一定做?
而家係九巴主動建議要 73 同 73A 堆車夾埋互跳飛機喎
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
TYChow 發表於 2014-7-17 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-17 11:33 發表
你等73A 咪又係要企係條街度食塵.

我不是說過話,搭得73A的人多是熟客,要搭的話,熟客會計時間等車,或者問站長嗎?
就算生客都有定點班次跟番,所以不太可能會食塵。

原帖由 張偉沖 於 2014-7-17 11:33 發表
馬鐵轉去大埔, 只係落一層電梯行少少再上一層電梯, 同南昌站東涌線往香港轉乘西鐵線往紅磡一樣,
仲近過香港站行去中環 ...

如果南昌站轉車一落一上o甘好,
968、E21已一早打柴啦!
九龍公司邊會煮重968,狂加新車?
TYChow 發表於 2014-7-17 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 nick0102 於 2014-7-17 15:41 發表

如果一條巴士線接晒咁多個唔同地方既客就會變得好迂迴, 到時乘客就會嫌條線兜而唔搭....... 最後又會步向被削班或取消既縮命

所以一定是順去唔兜路同行快路,一定唔入華明,但區議員或不認同
cocogohk 發表於 2014-7-17 16:28 | 顯示全部樓層

原帖由 TYChow 於 2014-7-16 01:36 發表
老實講,大埔同粉嶺上水的確是有需要一條直接前往威爾斯醫院的巴士線的,因威院是中文大學的教學醫院,也是新界東醫院聯網的龍頭醫院的,威院有四千人返工,加上病人,以及石門小瀝源的上班族,無理由支撐不了一架巴士的!運輸署的規 ...

如果返威院既人咁多既話,不如由威院搵旅遊巴公司整員工巴士好似仲好啦
wawawa 發表於 2014-7-17 16:34 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-17 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-7-17 16:23 發表

如果南昌站轉車一落一上o甘好,
968、E21已一早打柴啦!
九龍公司邊會煮重968,狂加新車? ...

其實又唔關南昌站一落一上事
西鐵轉東涌線只能去到香港站, 離968沿線實在太遠
客量幾乎零衝突

E21更加離題萬丈吧!?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 離題萬丈

查看全部評分

ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-17 17:19 | 顯示全部樓層

沙田圍及以南搭一兩個站就大圍, 望條路線就迂迴
但MTR班次及速度在計算轉車因素後仍然非常合理

馬鞍山有87K落大學站
大水坑有289K落大學站
反而第一城及石門兩站, 威爾斯附近, 經大圍北上開始有點遠
加上兩站覆蓋圓周較大, 有些較遠地區需步行較長時間至地鐵站
有需要考慮以巴士接駁北上 (82C?)