hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 轉貼:西頁區RDP 修訂版
開啟左側

[經歷分享/報告] 轉貼:西頁區RDP 修訂版

ma212223 發表於 2014-8-13 10:03 | 顯示全部樓層

回復 103# 的帖子

將荃又有人話E22A走線
690又話E22A走線
如果E22A走線係work
就唔會有A29出現

都唔知點解692取消咁耐
都仲有咁多人FF有尚德第二條過海線
692P載客率又唔係高

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 FF有尚德第二條過海線

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?
053h4 發表於 2014-8-13 10:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2014-8-13 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-8-13 09:21 發表

KMB has a plan to modify route 98C and 296C. Hopefully this plan will be announced to DB next year.
Detail:
98C Po Lam Mei Foo
296C Lohas Park  Cheung Sha Wan via Sheung Tak
98S will be cancelled ...

重新分區係合理,但九巴係咪傻架… 98C 位位十個幾不知幾好賺,如果 296C 食埋坑口
班次一定縮減之餘,每位至少其中一個方向仲會收少兩個幾

同埋到時係咪行觀繞?深水步 40 果鑊都仲未平息不滿,佢地有信心個 plan 過到深水步果關?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-8-13 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2014-8-13 08:39 發表

無敵重疊? 請問296C/796c將軍澳區有多小個站重疊呢?

不過你話將296C改為不停站特快, 我覺得係有得諗,
不過停藍田就非常多餘.

咁 93K/95/98C 在旺角又有幾多個站重疊呢?呢幾條線係咪重疊?

正如 13D/16,兩條都係觀塘來往大角咀,不過一條行觀塘道一條行牛頭角道,
一條去柏景灣一條去維港灣,但我相信唔會有咩板友覺得呢兩條線無重疊囉,因為事實係服務範圍差唔多,好接近…

但至少 16 有藍田,13D 有秀茂坪,都好過 296C/796C,
兩條服務範圍真係差唔多,296C 做緊尚德去旺角,
但 796C 隔條街都去到旺角,仲要做多調景嶺同寶盈/清半,只係隔條街就當係無重疊,真係笑大人個口…

不過我都係睇死殺 296C 過唔到深水步一關,先幫九巴諗果D屎忽數,否則無可能九龍內陸收將軍澳價。

fb.com/scientisthk2usa/
AD118 發表於 2014-8-13 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-13 11:32 發表

重新分區係合理,但九巴係咪傻架… 98C 位位十個幾不知幾好賺,如果 296C 食埋坑口
班次一定縮減之餘,每位至少其中一個方向仲會收少兩個幾

同埋到時係咪行觀繞?深水步 40 果鑊都仲未平息不滿,佢地有信心個 plan 過到深水 ...

如果九巴係299X/99重組上俾恆安人賣大包用$6.8去西貢
296C/98C重組上一樣可以賣大俾坑口人用八個幾出旺角
唔少坑口人亦唔會揀98C,要碌山路出市區
CTB690 發表於 2014-8-13 12:02 | 顯示全部樓層
DEL

castanopsis 發表於 2014-8-13 12:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2014-8-13 11:59 發表

如果九巴係299X/99重組上俾恆安人賣大包用$6.8去西貢
296C/98C重組上一樣可以賣大俾坑口人用八個幾出旺角
唔少坑口人亦唔會揀98C,要碌山路出市區 ...

兜完尚德還要經觀塘道,其實無進步過,只係平咗幾蚊而已(未計九巴延長可能會趁機加價)
我試過深水埗同家人搭296C去尚德再行10分鐘返坑口,試咗一次之後大家都覺得好慢

我真係唔明點解九巴信得過尚德客量但又信唔過坑口+康城個客量
將軍澳一向都係兩個區一條市區線
例如: 寶林+坑口=98D/297 將軍澳+調景嶺=796X/796C
(如果唔係105同296C打破咗個平衡,297同796C絕對會夠客)
坑口+康城本身已經是兩個區,98D朝早開8-10分鐘一班只做坑口都同296D一樣差唔多坐滿架車
旺角線group康城一定夠客,點解又要夾硬屈入尚德?
castanopsis 發表於 2014-8-13 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2014-8-13 08:30 發表
新巴自己冇彌敦道quota, 有到加落970系啦, 到時因為冇競爭, 班次不加反減,
796X已經是一個活生生例子

而家796c回程已經飛左彩明街都係平手, 如果停彩明街+九龍飛橋, 咪一樣平手,
但變左要出去等唔知幾時到的車,  ...

796C現況係:
去程往九龍方向 —— 停彩明街+無飛橋
回程往將軍澳方向 —— 飛彩明街+無飛橋 (根據你的資料,同296C平手)

宜家我個suggestion係雙向都 飛彩明街+飛橋
去程會較現時快10分鐘,回程會較現時快5分鐘
就算根據你提供的資料,條線雙向都會快過現時296C

其實我好懷疑296C在繁忙時間可否與796C在速度上打平手
296C要行觀塘道,796C要兜調景嶺
非繁時平手我會信
但觀塘道一到繁時又塞車又要排隊靠站,反而調景嶺繁時同非繁一樣暢順,常理推斷796C會快過296C

樓主| hadboy5 發表於 2014-8-13 13:37 | 顯示全部樓層
我諗老九改296C 應該會順手轉變埋唔經觀塘道,然後加價,但尚德有機會有分段,始終有對手競爭,我相信98C 縮短都唔會減價,因為73a 縮短左都無,何況佢,但係無理由將坑口真空左,咁樣無可能過到坑口果關,同埋康城唔係屬於將南區,點解可以果度做總站,唔通部署食埋298E,現時九巴最鐘意將有錢果段專心做,我諗斷估唔會咁好死俾坑口獨立成線掛,98C 個人覺得去九龍的站位唔就腳,入寶琳都可以係好事一件,康城版796C 做埋坑口會不會太兜,假若兩小區夠客的話798就唔會接近行哂整個將軍澳,以佢咁進取,係唔會發生
3ASV174 發表於 2014-8-13 13:46 | 顯示全部樓層

296c 如果真係咁改,就算坑口兜半圈都長過依家行山去美孚嘅 98c,
點會仲收八個幾?
睇返 287x 個 case,你都唔好咁老定尚德會有分段。

不過過到運輸署先算,如果唔上繞道,
坑口肯定仲慢過搭 98c。