hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 轉貼:西頁區RDP 修訂版
開啟左側

[經歷分享/報告] 轉貼:西頁區RDP 修訂版

GW5878 發表於 2014-8-13 13:50 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-8-13 13:46 發表
不過過到運輸署先算,如果唔上繞道,
坑口肯定仲慢過搭 98c。
比$3個感覺總好過經過你屋企樓下,完

FD5410 發表於 2014-8-13 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-8-13 12:22 發表

兜完尚德還要經觀塘道,其實無進步過,只係平咗幾蚊而已(未計九巴延長可能會趁機加價)
我試過深水埗同家人搭296C去尚德再行10分鐘返坑口,試咗一次之後大家都覺得好慢

我真係唔明點解九巴信得過尚德客量但又信唔過坑口+康 ...
如果就咁將 98C 縮去寶琳, 再開條坑口+康城線就算
一黎 98C 唔夠車咁拆, 二黎善用唔到條 296C
佢咁做擺明就係要順便谷起條 296C...

可能趁機加價...我就覺得佢一定趁機加價
將軍澳呢邊拉唔夠里數, 咪深水埗果邊再拉囉
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
ctb8107 發表於 2014-8-13 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-8-13 12:42 發表

796C現況係:
去程往九龍方向 —— 停彩明街+無飛橋
回程往將軍澳方向 —— 飛彩明街+無飛橋 (根據你的資料,同296C平手)

宜家我個suggestion係雙向都 飛彩明街+飛橋
去程會較現時快10分鐘,回程會較現時快5分鐘
就算根據 ...

感謝樓上指正! 希望大家可根據事實去討論。
對照796C同296C最update既班次表, 296C班次少過796C係事實:

296C 尚德開796C 清水灣半島開
星期一至五

05:50 - 09:501505:30 - 08:20

10 ~ 15
09:50 - 16:502008:20 - 23:0020
16:50 - 19:201523:00 - 23:3015
19:20 - 23:2020  
星期六05:50 - 09:501505:30, 05:50

09:50 - 16:502006:07 - 08:4015 ~ 16
16:50 - 19:201508:40 - 09:2020
19:20 - 23:202009:40, 09:52 
  10:07 - 19:0715
  19:27, 19:42 
  20:00 - 23:0020
  23:00 - 23:3015
星期日及PH05:50 - 10:201505:30 - 08:30

10:20 - 23:202008:30 - 17:4015 ~ 18
  17:40 - 23:0020
  23:00 - 23:3015

另外, RDP並無提及796C改停唐明街之後296C會執,
796C維持不停唐明街亦不代表296C將來就不會執

有關人士將796C改停唐明街扭曲成尚德會失去296C、796C車程會大幅增加, 並極力抹黑796C既服務質素, 實際上是他們心中有鬼, 認為796C比296C吸引, 改經尚德後會吸引成千上萬人放棄296C, 急急走出來護主, 真的希望大家根據事實去討論, 不要太執著九巴賺定新巴賺。

樓主| hadboy5 發表於 2014-8-13 18:15 | 顯示全部樓層

真正護主是閣下,誰會專為九巴新巴護主?,定還是支持九巴就係護主呀?真正護主都未出現過係呢個post,仲有真係有吸引力就唔會開咁疏,而應該係開密d,假若真係有實力就唔會頹鬥頹,應該796c打到296c殘哂
星期一至五
296C:59796C:47+?十至十五分鐘點可以判斷呀,咁快可以落到結論296c班次較少
你本身都有既定立場點叫人理性討論事實上尚德人有不同的選擇,就腳就296c,快但有機會無位就796c因為中途站的關係,

9018 發表於 2014-8-13 18:37 | 顯示全部樓層
將296C搬去康城經坑口, 98C搬去寶林, 之後CUT左796S放D車行796C..
九巴可以借機加價, 康城有全日車去觀塘,九龍灣及旺角, 坑口唔使再兜山, 尚德全日叫雙飛, 雙贏方案
橫水渡 ~ 名河
ma212223 發表於 2014-8-13 22:50 | 顯示全部樓層

回復 125# 的帖子

如果咁我睇唔出296C兜尚德有咩必要
296C開新no.搶錢好過
一出RDP   要去鵝頸橋?
053h4 發表於 2014-8-13 23:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| hadboy5 發表於 2014-8-13 23:24 | 顯示全部樓層
坑口加尚德,即係692翻版,但咁樣先有機會叫296C上觀繞,但呢個動作要配合埋觀塘重組先有效,希望區域重組可以重組出過山深水埗線
GW5878 發表於 2014-8-14 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-8-13 23:24 發表
坑口加尚德,即係692翻版,但咁樣先有機會叫296C上觀繞,但呢個動作要配合埋觀塘重組先有效,希望區域重組可以重組出過山深水埗線

呀生,
我留意左你好耐,
之前又話將軍澳站出口只可左轉(但現時796x/792m/797m/城記628已經出站右轉)
又問點解796c只係單方向做尚德
仲要問796c(九龍方向)可唔可以跟796s(但明明現時已經係咁行)

坑口+尚德既路線就係692翻版?
咁樣792m,798呢類線夠係坑口+尚德,又係咪692翻版?
其實你了唔了解將軍澳既巴士服務?

ctb8107 發表於 2014-8-14 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-8-13 18:15 發表
真正護主是閣下,誰會專為九巴新巴護主?,定還是支持九巴就係護主呀?真正護主都未出現過係呢個post,仲有真係有吸引力就唔會開咁疏,而應該係開密d,假若真係有實力就唔會頹鬥頹,應該796c打到296c殘哂
星期 ...

我正正就係提出一個客觀事實,就係296C還296C, 796C還796C ,從來冇講過新巴好勁或者九巴好勁,796C改停唐明街,對尚德根本冇壞處,想搭296C既冇話唔比你搭,但有啲人就講到有796C經過尚德廣場對面就被迫"等好耐車"/"冇左總站"/"冇位坐"... 等言論,根本唔成立,而且仲意圖抹黑796C既服務,講到一入調景嶺就耐過296C行觀塘道、甚至老作796C比296C蔬,樓上版友同官方班次表已經將之擊破。

我從來冇認為新巴好好,正如我先前回文講過,我都批評新巴服務唔好,但喺2014年黎講,無論價格、車程、班次、用車等客觀條件,296C都比796C更"唔好",就係咁簡單!

回歸正題,根本796C改停唐明街既反對理由就唔成立,都係果句,想過少條馬路既一樣可以選乘296C,而796C原有乘客亦不會延長車程,相反,如果成套方案實施,不入彩明街,796C車程更可減少5min。