hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 轉貼:西頁區RDP 修訂版
開啟左側

[經歷分享/報告] 轉貼:西頁區RDP 修訂版

dennis28a 發表於 2014-8-14 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2014-8-13 08:39 發表

無敵重疊? 請問296C/796c將軍澳區有多小個站重疊呢?

不過你話將296C改為不停站特快, 我覺得係有得諗,
不過停藍田就非常多餘.

時光倒流,以前 296C 真係唔經停觀塘。
但九巴發現,深水埗去觀塘,觀塘單向去尚德有強烈需求,最後加停。

依個亦係 296C 比 796C 更多客既主因。
而 296C 一定唔會改行觀繞,否則等同自殺。

原帖由 ma212223 於 2014-8-13 10:03 發表
將荃又有人話E22A走線
690又話E22A走線
如果E22A走線係work
就唔會有A29出現

講左十世,E22A 又慢又兜。
依類巴士線根本唔應該再出現。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2014-8-14 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2014-8-14 00:15 發表

我正正就係提出一個客觀事實,就係296C還296C, 796C還796C ,從來冇講過新巴好勁或者九巴好勁,796C改停唐明街,對尚德根本冇壞處,想搭296C既冇話唔比你搭,但有啲人就講到有796C經過尚德廣場對面就被迫"等好耐車"/"冇左總站"/"冇位坐"... 等言論,根本唔成立,而且仲意圖抹黑796C既服務,講到一入調景嶺就耐過296C行觀塘道、甚至老作796C比296C蔬,樓上版友同官方班次表已經將之擊破。

我從來冇認為新巴好好,正如我先前回文講過,我都批評新巴服務唔好,但喺2014年黎講,無論價格、車程、班次、用車等客觀條件,296C都比796C更"唔好",就係咁簡單!

回歸正題,根本796C改停唐明街既反對理由就唔成立,都係果句,想過少條馬路既一樣可以選乘296C,而796C原有乘客亦不會延長車程,相反,如果成套方案實施,不入彩明街,796C車程更可減少5min。

796C 反對行去尚德係區議員自已講咋,都話你要追究責任向區議員追數。
講真多果一個半個站爭幾遠,求其一條路塞車都玩完。
053h4 發表於 2014-8-14 00:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2014-8-14 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-8-14 00:01 發表

坑口+尚德既路線就係692翻版?
咁樣792m,798呢類線夠係坑口+尚德,又係咪692翻版?
其實你了唔了解將軍澳既巴士服務?

692 係慢過港鐵而無人搭,你點比都比唔到。

798 兜完成個將軍澳同港鐵唔差得遠所以有人搭。
依個係港鐵慢既問題。

792M 因為西頁所以出市區其他選擇食唔晒同唔落將南所以有人搭,
當西頁綠小有位上,792M 客量會大跌。
castanopsis 發表於 2014-8-14 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-8-13 13:37 發表
假若兩小區夠客的話798就唔會接近行哂整個將軍澳,以佢咁進取,係唔會發生

798接駁兩個新界地區,同市區線有可比性嗎?
這個概念同「用日間版N691代替690和692」一樣荒謬唔實際
而事實上798只憑坑寶客量都夠條線做繁時15非繁20,將軍澳站/調景嶺站主流客源都因為太兜被人趕走咗
98D同297已經是兩個小區成線的先例,九巴甚至夠膽在尚德開3條直出線出來(姑且無論是否成功),康城+坑口好進取?
053h4 發表於 2014-8-14 01:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2014-8-14 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2014-8-14 00:57 發表
新296C點會行觀塘,而家九巴興特快,咬多兩蚊改特快好過啦,隔離條796C個價,當睇唔到算啦

296C行觀繞相信會有唔少阻力,觀深已經無咗條40。
如果九巴建議飛觀繞,留名看深水埗人群起而出

根本整個九東/將軍澳——九西就存在好大問題,數出來的問題有:
1. 296C/796C重疊
2. 98C坑口好慢+去程唔入寶林
3. 秀茂坪要靠98C天價出入西九
4. 13D又慢又同其他線重疊
5. 16好慢
6. 40取消後觀青流水一直無線補,6D只到牛頭角又要經彩虹道
7. 條42好長,效率極低

上面提及堆線入面,296C/796C/13D/6D/42全部都應該要蝕錢
根本將軍澳/九東——九西個需求就好大,但大部分都落咗地底,不少人更選擇紅小來往兩地
我會期望有一次大規模重組處理這一堆線
其實九巴已經開始處理2F/3C,但我個人覺得純屬小修小補,無助解決問題
dennis28a 發表於 2014-8-14 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-8-14 00:57 發表
新296C點會行觀塘,而家九巴興特快,咬多兩蚊改特快好過啦,隔離條796C個價,當睇唔到算啦

都話左舊 296C 行觀塘道原因係保命。
家陣佢收緊深水埗去東九龍;東九龍去尚德;深水埗/旺角/九龍城去尚德三批客仔既錢。
仲要東九龍落完比番位執 296A 死雞,一程 296C 可以係賺緊 296C+296A 既錢。
你認為九巴會放棄依其中幾舊肉,變成只有深水埗/旺角/九龍城去尚德一批客仔?

前兩批客係好賺錢架。296C 永遠死唔去就係依點,
你估尚德真係夠客出九龍西?

當然,我唔反對甚至贊成 296C 長遠唔應該當成深水埗去東九龍既路線,根本唔合理。
但事實九巴咁係活用 296C。

castanopsis 發表於 2014-8-14 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-14 01:27 發表

都話左舊 296C 行觀塘道原因係保命。
家陣佢收緊深水埗去東九龍;東九龍去尚德;深水埗/旺角/九龍城去尚德三批客仔既錢。
仲要東九龍落完比番位執 296A 死雞,一程 296C 可以係賺緊 296C+296A 既錢。
你認為九巴會放棄依其 ...

296C現在可以繼續生存的確是依賴流水,事實上我都深信296C盤數並唔差
但係...閣下會錯意了...人地講緊九巴最新康城+坑口+尚德個plan
dennis28a 發表於 2014-8-14 01:47 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-8-14 01:19 發表

上面提及堆線入面,296C/796C/13D/6D/42全部都應該要蝕錢
根本將軍澳/九東——九西個需求就好大,但大部分都落咗地底,不少人更選擇紅小來往兩地
我會期望有一次大規模重組處理這一堆線
其實九巴已經開始處理2F/3C,但我個人覺得純屬小修小補,無助解決問題

依點我完全認同,根本將軍澳/九龍東來往九龍西巴士線一塌胡塗,
應行龍翔道就行太子道,應行觀繞就落觀塘道,應直接全行山直出就兜足半個九龍。

原帖由 castanopsis 於 2014-8-14 01:37 發表

296C現在可以繼續生存的確是依賴流水,事實上我都深信296C盤數並唔差
但係...閣下會錯意了...人地講緊九巴最新康城+坑口+尚德個plan

咁問你一個問題?點解 98S 無得全日?
98S 唔係完全無客,以客觀條件,根本 98C+98S 用佢取代半條 93K 都得。

有必要生條上面個特快 Plan 取代 296C 原線?
唔好意思,九巴咁做會變相蝕錢。