hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 轉貼:西頁區RDP 修訂版
開啟左側

[經歷分享/報告] 轉貼:西頁區RDP 修訂版

castanopsis 發表於 2014-8-14 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-8-14 01:47 發表
咁問你一個問題?點解 98S 無得全日?
98S 唔係完全無客,以客觀條件,根本用佢取代半條 93K 都得。

有必要生條上面個特快 Plan 取代 296C 原線?
唔好意思,九巴咁做會變相蝕錢。

98S點解無全日是一個好問題,等我一步一步解答你

首先我地要了解一下成個將軍澳的佈局
將隧位置在整個將軍澳中間,最近將隧出口的區域,係坑口
寶林個位係唔多近隧道出口位,98S係先康城坑口,再寶林
結果前面堆人就要先向西北行入寶林,再向西南落翻位於坑口隔離的將隧出口,再重新向西北出將隧
這個舉動本身就十分浪費時間,非繁這樣入隧道仲可以勉強比上山快5-10分鐘
但98S早繁服務時間中隧道塞到落機房,變相C同S時間唔差太多
個結果係,98C早繁坑口仲有人一堆人上,98S無論坑口同寶林都快唔過港鐵

第二,我地要了解下98S係點兜坑口
98S係兜完坑口圈上醫院再落翻清半康城,回程仲要係清半兜圈
兜寶林已經唔快,你坑口個走線又差,點吸引清半康城人?
事實上,下繁一般來說清半唔會過5人,至於康城好多時係一個人都無,好明顯係走線上出事

最後,我地要了解下98S個下繁班次
20-25分鐘一班,塞完車完全唔知幾時來
下繁98S將隧唔會塞車的確係幾快,但塞多幾分鐘旺角已經變半粒鐘一班,點等?
dennis28a 發表於 2014-8-14 02:51 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-8-14 02:15 發表

98S點解無全日是一個好問題,等我一步一步解答你

首先我地要了解一下成個將軍澳的佈局
將隧位置在整個將軍澳中間,最近將隧出口的區域,係坑口
寶林個位係唔多近隧道出口位,98S係先康城坑口,再寶林
結果前面堆人就要先向西北行入寶林,再向西南落翻位於坑口隔離的將隧出口,再重新向西北出將隧
這個舉動本身就十分浪費時間,非繁這樣入隧道仲可以勉強比上山快5-10分鐘
但98S早繁服務時間中隧道塞到落機房,變相C同S時間唔差太多
個結果係,98C早繁坑口仲有人一堆人上,98S無論坑口同寶林都快唔過港鐵

第二,我地要了解下98S係點兜坑口
98S係兜完坑口圈上醫院再落翻清半康城,回程仲要係清半兜圈
兜寶林已經唔快,你坑口個走線又差,點吸引清半康城人?
事實上,下繁一般來說清半唔會過5人,至於康城好多時係一個人都無,好明顯係走線上出事

咁上面既 296C 改行康城、坑口、尚德特快,
一係兜靈實醫院門口再上番隧道,一係坑口兜新寶城再入尚德對面出市區,
你點行,由坑口落尚德點都要兜,按邏輯,根本同 98S 落寶林一樣係無咩著數。

我就當所謂新線可唔行醫院直接新寶城走人,咁堆填區果邊一要繞經坑口同尚德,
一樣對康城客吸引力有限,清半直頭成條 796C 係度,點解我要上所謂特快 296C 兜坑口?

佢地特快 296C 建議同而家 98S 有咩大分別?
計計落落,都只係得番尚德客,成個建議就咁講完:可以重作。

如果特快 296C 只去尚德再直上觀繞,又係同 796C 重疊,仲浪費車隊延伸去堆填區。
講完一大論,296C 改特快根本無助解決問題,長遠係考慮直接將 296C 同 796C 合併好過。

惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2014-8-14 04:04 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-14 01:47 發表

依點我完全認同,根本將軍澳/九龍東來往九龍西巴士線一塌胡塗,
應行龍翔道就行太子道,應行觀繞就落觀塘道,應直接全行山直出就兜足半個九龍。

呢點我好同意,不過如果計觀塘深水步,我覺得行界限街未必慢過龍翔道幾多。

黃大仙去九龍灣都要 8-10 分鐘,黃大仙去深水步,就算行龍翔道大埔道,都要大概 10 分鐘,
但行界限街太子道西都係五個字左右搞掂,而且行龍翔道大埔道既話,站位會唔就腳,
行南昌街就分分鐘因快得慢。

同埋深水步地鐵站擺位擺得太靚,地鐵轉一次車時間上都有好大競爭力,巴士點都快唔過地鐵,
就算條觀青紅小,非繁都唔係好標青,我覺得觀塘深水步(近地鐵站一帶)之間無巴士其實唔係太大問題。

相比之下,觀旺因為實在太多客,巴士就算只係執餅碎都夠做。

不過如果話應行觀繞就走左落觀塘道,其實除左 296C 同埋條早就應該拎去重組的 93K 之外,
我覺得 16 某程度上都係,藍田出旺角搭九個字實在太耐。
如果拉埋其他廢線重組,抽三分之一班次走去行觀繞直飛亞皆老街再去埋深水步,
就算加兩級收到 $8.2 都會有唔少人支持。
雖然見到 296C 霸住觀塘道唔係好鍾意,但如果係減三分一 16 變特快,
減少觀塘道車流效果同抽走 296C 相同,但受惠人數會多好多。

況且我地都同意,296C 都只係九巴用來做九西旺角來往觀塘流水的屎忽數,
如果 16 減三分一班次,推觀塘道客上 296C,296C 再改做九龍灣鐵路站打後不停站直飛太平道,
又有班客轉投,九巴又賺多左,而且行橋慳 8-10 分鐘,應該可以搶紅小客。

如果深水步走線再改,貼近富昌南昌兩邨,其實都會有相當吸引力,
因為果頭無紅小,而且搭地鐵好轉折。

無計,有時就係要諗呢D屎橋去搵錢同廢物利用,如果真係將 296C 推上觀繞,九巴係傻仔…
反正 296C 將軍澳得幾個站,行車時間同 13D/16 差唔多,但收費貴兩級,我好相信 296C 盤數差極都好過條 13D。

13D 又係應該行山但兜足半個九龍的例子,寶達落到牛頭角都唔見左五個字。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tofu + 1 正評屎橋

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
ctb8107 發表於 2014-8-14 04:42 | 顯示全部樓層

就係因為296C做緊太多類型既客,所以好似點郁都死,如果放棄觀塘道又冇左班流水客(尚德-九龍灣 / 觀塘-西九 /九龍灣-西九),觀塘-尚德 仍然可以樂觀地假設會被296A接收,但另一邊廂行觀繞增加既客源cover到呢筆數呢,答案係一個好大既問號…正如樓上講,如果拉長將軍澳路線,延長至坑口、康城,根本唔會有足夠吸引力令搭緊地鐵既人轉投新296C,如果你係巴士公司,你都寧願維持現狀啦!
castanopsis 發表於 2014-8-14 08:52 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-14 02:51 發表

咁上面既 296C 改行康城、坑口、尚德特快,
一係兜靈實醫院門口再上番隧道,一係坑口兜新寶城再入尚德對面出市區,
你點行,由坑口落尚德點都要兜,按邏輯,根本同 98S 落寶林一樣係無咩著數。

我就當所謂新線可唔行醫院直接 ...

你望翻我個立場,我一直認為應該過坑口後就上公路,尚德用雙向經唐明街/飛彩明街/飛橋的796C補償算
castanopsis 發表於 2014-8-14 09:15 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-14 04:04 發表
呢點我好同意,不過如果計觀塘深水步,我覺得行界限街未必慢過龍翔道幾多。

黃大仙去九龍灣都要 8-10 分鐘,黃大仙去深水步,就算行龍翔道大埔道,都要大概 10 分鐘,
但行界限街太子道西都係五個字左右搞掂,而且行龍翔道大埔 ...

開條16特快版本絕對是明智之舉
不過要減16三分一班次去做我又略嫌太多
16本身係不折不扣的流水線,真正來往藍田同旺角的人我懷疑連三分一都無
我比較傾向先殺16M再在其他途徑找資源去做16特快版
同時加16同新界線的轉乘優惠補位,反正16點都好用過16M,到時16個班次可以保持不變

296C再嘗試加快對九巴或者係一件好事,但改完之後會令796C定位更加尷尬
你飛亞皆老街就等同將 尚德-亞皆老街 這個垃圾位推俾新巴做,自己走去食旺角客倉
個結果係296C在觀塘的價值越來越高,796C改動空間越來越細,兩條線在將軍澳重疊的問題其實無解決過
kuro 發表於 2014-8-14 11:09 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2014-8-14 11:26 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-8-14 09:15 發表

開條16特快版本絕對是明智之舉
不過要減16三分一班次去做我又略嫌太多
16本身係不折不扣的流水線,真正來往藍田同旺角的人我懷疑連三分一都無
我比較傾向先殺16M再在其他途徑找資源去做16特快版
同時加16同新界線的轉乘優惠補位,反正16點都好用過16M,到時16個班次可以保持不變

296C再嘗試加快對九巴或者係一件好事,但改完之後會令796C定位更加尷尬
你飛亞皆老街就等同將 尚德-亞皆老街 這個垃圾位推俾新巴做,自己走去食旺角客倉
個結果係296C在觀塘的價值越來越高,796C改動空間越來越細,兩條線在將軍澳重疊的問題其實無解決過

三分一都無就未必,不過 16 而家太慢係事實,
飛觀繞應該可以吸到一班而家搭緊其他交通工具既客,入埋深水步仲可以滿足藍田山多年願望,
又配合而家佢地疏導地鐵擠迫的政策(望下隔離慈雲山 2F 3C)

不過點都要拉埋其他廢線重組,16 齋減三分一班次係唔足以為呢條特快線打造具足夠吸引力的班次。
但如果拉埋其他廢線,16 可能減四分一班次都足夠應付。

至於 296C/796C,我一直都好同意佢地太重疊,問題係就算將軍澳同意合併,我覺得去到深水步一邊都會過唔到,
過唔到就無辦法。當然可以用九龍內陸線食埋深水步果段獨巿位,
但係到時成本同資源無減過,而車費起碼跌兩級。
反正將南無太多其他有潛力既九巴線值得開(最多咪得條隧道版將荃,
唔同將北,我覺得條 93K 早應該殺線其他野返來),
唯有留住條 296C 賤命搶巿區流水錢,兼且借佢過橋
做觀旺特快搶錢,同時製造條件俾 16 減班拆特快,仲有條 13D 都唔應該繼續兜晒半個觀塘。
反正如果 16 又減,13D 又減,應該都要用 296C 的剩餘運力去食呢班客。

而我覺得咁唔會影響 796C 太多既,反正太子道東仲有 796X,
796C 飛橋,中間只停醫管局同眼科醫院,一樣有得快。
fb.com/scientisthk2usa/
fleetline 發表於 2014-8-14 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-8-13 12:22 發表

兜完尚德還要經觀塘道,其實無進步過,只係平咗幾蚊而已(未計九巴延長可能會趁機加價)
我試過深水埗同家人搭296C去尚德再行10分鐘返坑口,試咗一次之後大家都覺得好慢

我真係唔明點解九巴信得過尚德客量但又信唔過坑口+康 ...

放心啦, 而家九巴和運吉都想減少觀塘道巴士流量,
未來可能得番98A/296A兩條西貢區全日九巴線經觀塘道.

九巴確實不相信坑口一區有能力經營一條西九龍線, 因為98C坑口區客量並不標青,
入康城只是用來取代98S, 而據聞改動後296C都唔會全日以康城為總站.
其實計劃的296C都只是做緊兩區.

價錢方面, 九巴性格係喜歡睇住對手個價再平你小小,
而家港鐵坑口去九龍西一帶幾錢, 就係預算定價.
當然啦, 要尚德果邊比多一蚊區議員不會接受, 到時隨時有分段解決問題.
儲錢
fleetline 發表於 2014-8-14 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 9018 於 2014-8-13 18:37 發表
將296C搬去康城經坑口, 98C搬去寶林, 之後CUT左796S放D車行796C..
九巴可以借機加價, 康城有全日車去觀塘,九龍灣及旺角, 坑口唔使再兜山, 尚德全日叫雙飛, 雙贏方案 ...

新巴要cut 796S都會將資源放去798身上,
796S而家用途是用來吊命換隧道版將荃.

儲錢