hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905其實可縮短到港澳碼頭
開啟左側

905其實可縮短到港澳碼頭

kmb71k 發表於 2014-10-26 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-10-25 23:21 發表
我唔明點解到而家,仲會有咁多人諗埋 905 拆線不經西環之類的建議…

而家 905 的兩個真正食糊位係大角咀同西營盤。
大角咀佔至少 1/3 客,西營盤估計佔四成到五成。
雖然話 905 灣仔使用率唔高,但係兜埋西營盤
都快過 914 塞佐敦先入返大角咀,上繁干諾道西塞車就更加。
實際上灣仔金鐘搭 905 往返大角咀的人數仲多過 914 唔少。

既然 905 係賺錢線,914 係蝕錢線,巴士公司識做既,應該係做低 914 再做大 905…
而唔係谷人落去條又疏又慢的 914,到頭來搞到乘客流失。

雖然大角咀可以搭地鐵,但係如果班客係帶來利潤的,巴士公司當然執得一個得一個。
除非 905 過鐘過到因為拉到灣仔咁遠令到編定私牌嚴重到要倒蝕,否則真係無誘因縮線。

905 如果拆線飛起西環,咁呢條快線會有咩人搭呢?
旺角會唔會搭佢過中上環?長沙灣道沿線又會唔會?地鐵快咁多,點解要同你慢慢塞旺角?
而家 905 長沙灣段無咩人搭佢過中上環,原因唔係因為西營盤,而係因為旺角囉。

同樣地,就算塞條 105 俾佢地行紅隧去灣仔,唔搭既客都係唔會搭,結果只係浪費資源。

所以,如果要拆線的話,應該係一條飛起旺角,行欽州街出入連翔道,一條行舊路但深水步/石硤尾止步。
如果舊線改去石硤尾的話,仲可以縮 104 一半甚至全部班次添,係可能要拉 117 入去交換姐。

如果拆 905X 欽州街尾站過海,就算兜埋西營盤,去上環時間上都比起地鐵有優勢,
但係去中環金鐘,搭地鐵果班,要搶返係唔容易,所以點解要唔兜西營盤?
西營盤有返工需求,逆向亦有客,點解唔做埋?

長沙灣道去中環應該搭晒地鐵,905 的長沙灣客,往返西營盤的,分分鐘超過一半。

大家唔好成日有中環情意結,諗住得中環先大把客返工,實際上西營盤佔左一半客,
如果係要照顧乘客需求,令最多人有最大幅度的提速的話,905X 應該兜西營盤,
而唔係屈呢一半客被減班又無得提速。

不過 905 而家都唔係好密,如果要拆線的,就要拉埋 914 去搞,
非繁要減到半粒鐘一班止蝕,反正 905X 南昌邨尾站過海,914 又少左個客源。

一直講905特快飛西環既人, 佢地對905既真正客源真係一知半解

原帖由 9032~HW1045 於 2014-10-25 23:50 發表
真心,一個905,一個101X,
個人唔希望佔中後行回原路......

西九/大角咀要銅鑼灣/灣仔線,個人意見係打搞117,
總好過要905堅持做灣仔

117自從唔經灣仔後客量仲好o左
無謂再打攪117喇
以上回應,是否可行?是否合適?
Ravenclaw 發表於 2014-10-26 01:32 | 顯示全部樓層
又905唔經西環...

講過啦,九龍過海巴系沒得同紅線打架,唔好發夢啦...
hon_son_wilson 發表於 2014-10-26 01:59 | 顯示全部樓層
搭過好多次905晚繁返九龍,從來唔會在灣仔上車,
最盡試過高院、中銀上車,其時只係30%滿。
亦了解905西環最尾2站,貢獻約20%客量,頂閘過海,
另外富貴街、奧運站又會落咗25%客。
而104方面,繁時紅隧口甚至佔客量超過30%,旺角以後就好少客。

同意地鐵金鐘-美孚之間係完勝(速度快、價錢與104/905相若)。
所以亦同意905(X)維持途經西環,而港島總站宜縮短至中環。
咁905應該點上白田呢? 跟104經花墟(替補104縮去上環),
抑或行大埔道(北行)/長沙灣道(南行)?
104九龍段應否改經公主道及窩打老道(參考佔旺改道),以避免與地鐵重疊?
da370 發表於 2014-10-26 02:15 | 顯示全部樓層

905唔經西環仲keep黎做咩?
905搵食就係西區特快過西九龍,早繁過海大角咀頂閘,過海第一個站嘉安街可以落左一半客
到修打蘭街坐車已經可以落淨十零廿個客。
9032~HW1045 發表於 2014-10-26 09:53 | 顯示全部樓層
905去灣仔最大作用,
係抽18水........
boyvv1000 發表於 2014-10-26 10:09 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2014-10-26 16:14 | 顯示全部樓層

原帖由 9032~HW1045 於 2014-10-26 09:53 發表
905去灣仔最大作用,
係抽18水........

咁不如西港島線通車,2/18合併後改905南行港島行中環電車路、新政總、港灣道,然後補18取消後中環及西區去灣仔北空白、讓373A南行入軒尼詩道

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 good

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2014-10-26 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-10-25 23:21 發表
......大家唔好成日有中環情意結,諗住得中環先大把客返工,實際上西營盤佔左一半客,
如果係要照顧乘客需求,令最多人有最大幅度的提速的話,905X 應該兜西營盤,
而唔係屈呢一半客被減班又無得提速。......

絕對同意。
堅尼地城亦有工業區添,但點解多年來絕大部分西隧線過海後都是只有向東走的版本而沒有向西走的版本?
例如油塘工業區,青衣島海邊的工業區亦有類似的情況。

這亦反映了工業區(觀塘市中心例外)往往不會是巴士公司重點的發圍地方,巴士公司往往不會覺得方便市民往返工業區是光榮事。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 巴士公司往往不會覺得方便市民往返工業區是 ...

查看全部評分

Gary_B 發表於 2014-10-26 17:30 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

今時今日香港仲有工業咩?
Ravenclaw 發表於 2014-10-26 18:44 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-10-26 16:14 發表

咁不如西港島線通車,2/18合併後改905南行港島行中環電車路、新政總、港灣道,然後補18取消後中環及西區去灣仔北空白、讓373A南行入軒尼詩道

根本應該停完西營盤之後,完全行海邊衝翻灣碼,當然要停翻佢應該停的站啦,佢只系怕回車太快塞爆灣碼而已...

中環電車路緊系唔比905入啦,中上環電車路咁屎忽痕要去灣北的就當然系位位$6.20去做啦...

373A應該行內街架,系老九傻仔為左就灣北堆返工客而已...

905東行踢快的話將來連5P都可以槍鬼埋...