hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905其實可縮短到港澳碼頭
開啟左側

905其實可縮短到港澳碼頭

S3BL100 發表於 2014-10-27 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2014-10-27 22:24 發表

繁時905客源重點都係上址,過2/3比904,1/3比914,905跟本唔應該存在

整個904914免費互轉

呢個問題真係回帶過無數次,而家 904/905 食糊位係西營盤石塘咀,
如果 904 加兜全條德輔道西,堅城同石塘咀車程就會增加 15 分鐘,仲有咩吸引力?
中上環大角咀客就被兜佐敦,仲慢過 905 兜西環,又保證唔會趕客走?

殺 905 分車俾 904/914,車又係用咁多,但效益係咪好左?係咪做得返晒咁多客?
fb.com/scientisthk2usa/
RW5779~ATSE48 發表於 2014-10-28 07:32 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2014-10-24 15:43 發表
宜家通番車905 照擺交廣應該寫字樓知灣仔成日出事,唔駛比灣仔塞車拖累,班次穩定好多,西區等侯情況好好多!

長遠可研究905永久擺中環金鐘,灣仔加轉乘後絕對可棄守。 ...
補充一句:可用西隧BBI, 不過往九龍方向唔可行

VA54-HN8897 發表於 2014-10-28 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-10-27 22:07 發表

唔關事,我就沒心機同港鐵鬥的。904非繁果d叫垃圾,不是夠客,咁ge班次都唔識坐滿的時候,有港鐵之後收得工...

所以,比著我,我的做法好簡單,971放華貴,西祥街出入,九龍放荔枝角總站,然後槍鬼左條904算數(塞住堅尼地城把口)...

...

如果用某公司角度,咁非繁就的確要企人先唔係垃圾,當另一邊廂18P 非繁東行廿件出水街都做到10 分一班,而西行搶埋自己5X 班客先有50-60件返西環o既時候,904 一般都做到50人過海其實已經算好合理 (**18P 同 904 大部分時間用車總數都係10部左右,904 扣埋隧道費仲多水食過18P)

當971 o係RDP 提出過咁多次縮去堅城o既時候,971 可以話係cut 得就cut 啦,加上971 佐敦慢慢塞落旺角,西港島線一開就死硬,情況比保留904 仲差

EH2674 發表於 2014-10-28 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-10-27 23:33 發表

呢個問題真係回帶過無數次,而家 904/905 食糊位係西營盤石塘咀,
如果 904 加兜全條德輔道西,堅城同石塘咀車程就會增加 15 分鐘,仲有咩吸引力?
中上環大角咀客就被兜佐敦,仲慢過 905 兜西環,又保證唔會趕客走?

殺 905 分車 ...

904兜晒全條德輔道西既同時,兩繁可以開904P

繁時灣仔至西港城頂盡都無半車客,咁有善心去載空氣既話不如趁仲有水吸做返好970/X
原帖由 RW5779~ATSE48 於 2014-10-28 07:32 發表
補充一句:可用西隧BBI, 不過往九龍方向唔可行

104$5.7分段->905往九龍
905九龍上車>914往灣仔

強人所難,不可一不可再
Ravenclaw 發表於 2014-10-28 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-10-28 09:48 發表

如果用某公司角度,咁非繁就的確要企人先唔係垃圾,當另一邊廂18P 非繁東行廿件出水街都做到10 分一班,而西行搶埋自己5X 班客先有50-60件返西環o既時候,904 一般都做到50人過海其實已經算好合理 (**18P 同 904 大部分時間 ...

所以老新低能囉...

一系就唔好開18X,一開就預左18P會這樣,自己囉黎衰,開完18X後根本應該立即將18P變成銅鑼灣特快,西行應該仲要加停景隆街同維園,而唔系等到西環地鐵通先搞...

971咁多獨市位系好難槍架,同埋做起條971,推密條971,密過43M,到時槍埋43M,然後用971做域多利道獨市,用過海價做區內,咁仲好過做條不知所謂的43M,不過到時繼續放石排灣...

做971系想用最小資源處理獨市位...

點解我話如果槍904比人鬧,系開914P做堅尼地城而唔系keep下繁904,就系想下繁食多少少新客,系食山道商住區翻914沿線的客...

905就真系多大角咀客,所以唔敢倒走佢地...
VA54-HN8897 發表於 2014-10-28 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-10-28 21:58 發表

所以老新低能囉...

一系就唔好開18X,一開就預左18P會這樣,自己囉黎衰,開完18X後根本應該立即將18P變成銅鑼灣特快,西行應該仲要加停景隆街同維園,而唔系等到西環地鐵通先搞...

971咁多獨市位系好難槍架,同埋做起條971,推 ...

其實18X 開之前18P 已經係咁,如果你用對面公司o個套黎行量條線好唔好做可以話錯晒,18P 仲做咁密係因為班次上佢要平衡到供求問題
域多利道少客唔係因為班次疏,係根本冇咩客源,一係就有私家車車,一係就坐的士小巴,外籍庸工平日去街市買菜又唔駛過海,假日頂盡都係坐M47 落中環,所以假日M47出單層朝早可以好爆但971 就運吉
係得o既971當年初線咁密車就唔會減下減下搞到依家咁啦

boyvv1000 發表於 2014-10-28 22:23 | 顯示全部樓層

jonathanngan 發表於 2014-10-28 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-10-27 18:26 發表
西環搭904 905去旺角點都快過地鐵吧

未必。會塞車。地鐵中環轉基本上一定上到車。只不過地鐵價錢可能比較貴。
miklcct 發表於 2014-10-28 22:45 | 顯示全部樓層
繁忙時間971水街可以上到頂閘,可想而之971唔死得。
S3BL100 發表於 2014-10-28 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2014-10-28 20:53 發表

904兜晒全條德輔道西既同時,兩繁可以開904P

繁時灣仔至西港城頂盡都無半車客,咁有善心去載空氣既話不如趁仲有水吸做返好970/X

104$5.7分段->905往九龍
905九龍上車>914往灣仔 ...

905 灣仔至西港城真係得半車客?有唔少板友講過西港城都可以坐滿,甚至可能要企喎…

用 904 同 914 食晒 905 果份,你保唔保證到 904 堅城客會繼續搭巴士,而唔係走左去紅小或者未來西港島線?
905 大角咀客尾站過海變成塞佐敦,你又保唔保證到佢地一定會走去搭 914,而唔係走左去東涌線?

都係果句,車又係出咁多,但主要客源流失的風險太高,巴士公司根本無誘因咁做,講完。
fb.com/scientisthk2usa/