hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 促使巴士行業步行夕陽的原因:限速70+朝錯誤方向發展 ...
開啟左側

促使巴士行業步行夕陽的原因:限速70+朝錯誤方向發展

kmbodth 發表於 2014-11-25 20:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以往ME促使巴士行業步行夕陽的原因:限速70+朝錯誤方向發展投放到屯公路線服務,因ME極速可達90km/h而深受乘客歡迎,寧願不上極速只有~65-68km/h的雞車而等ME。其後幾年巴士公司測試康明斯引擎,ZF波箱,空調巴士成功,鬼蘭/城記蘭行車速度更快。接納民意後更將空調巴士底盤裝上熱狗車身,有更多老虎頭等傳奇車款出現。

然而後來則因交通意外,立法後巴士極速限於70km/h左右。

但是,法例還法例。巴士公司近年引入直梯車,車身闊過法例所限,td准許後得以出牌。縱然直樓梯佔用大量空間是合法的,但載客量下降,繁時分站乘客難以登車,因而轉投其他交通工具。巴士公司仍買大量直梯車。

而隨著排放標準提升,巴士公司引入了使用SCR技術引擎需要加入雅寶的巴士。然而排氣燈時有亮起,巴士行車速度進一步下降。巴士迷喜歡的大馬力車款,如E400,即使冇著排氣燈,極速都被鎖至70km/h,只比配上空調的祖比倫多個輪椅位,同慳油而已,巴士行車速度又倒退到ME出現前的年代。

縱然E50D原有車尾燈罩組件會使巴士長過法例准許長度30mm而改了新組件,但巴士公司後來獲td許可亦引入12.8米巴士作測試。

已登記的私家車數量持續上升,人口、遊客增長,巴士公司面對日益嚴重塞車問題,然而近年仍致力發展長途、點對點特快路線。但是,巴士公司失去了車速高、載量大的優勢,而長途特快點對點路線要企,何不企在車速更高的東涌線東西鐵?

678,307P比鐵路更快更方便的路線只做兩繁,但慢過鐵路嘅373A就全日化。

有方便嘅鐵路系統都仲有大把人揸車,原因主要是唔想同人逼又要企。
如果巴士極速限制獲准提高至110km/h,自然吸引更多乘客。
美帝有研究發現車輛以~88km/h行車較慳油,由於是太耐之前嘅事,未能提供來源。
巴士要快又要慳油就唔知喇。
PS:E200得225匹或以下極速都可達100km/h
http://youtu.be/4Fs5OlhIO5w

歡迎討論謝點閱。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 1 good analysis

查看全部評分

groom1002 發表於 2014-11-25 21:34 | 顯示全部樓層
有2個原因:
巴士班次常受塞車而不穩,大多轉投港鐵
運輸署保鐵政策
完全唔關車速
即使車速過快,安全問題亦顯露出來,對吸引乘客有限
其實政府應管制私家車數目,鼓勵市民多用巴鐵

kmb71k 發表於 2014-11-25 21:40 | 顯示全部樓層
坐小巴坐超過100km/h已經令乘客嚇破膽
而家仲叫巴士加到120km/h?
唔好玩啦
你想坐就你坐啦, 我唔想咁快交通意外死
以上回應,是否可行?是否合適?
PE3529 發表於 2014-11-25 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-11-25 21:40 發表
坐小巴坐超過100km/h已經令乘客嚇破膽
而家仲叫巴士加到120km/h?
唔好玩啦
你想坐就你坐啦, 我唔想咁快交通意外死
坐小巴坐超過100km/h
令乘客嚇破膽但d人咪九排隊畀錢上車
最後熱狗 發表於 2014-11-25 21:51 | 顯示全部樓層
唔將巴士限速70km/h唔通加到240km/h呀?大佬呢道唔係外國呀,
唔好下下都將人地既野套入香港啦,
FF都唔係咁F呀嗎
groom1002 發表於 2014-11-25 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 PE3529 於 2014-11-25 21:42 發表
坐小巴坐超過100km/h令乘客嚇破膽但d人咪九排隊畀錢上車

除了紅小的士,當路面公共交通工具有超速,市民一定向區議員/運輸署投訴,乘客最緊要安全到達,唔係想咁快見閻羅王!
BlackBird 發表於 2014-11-25 22:18 | 顯示全部樓層

如果巴士限70 km/h會少人搭
錦加到 1700km/h 所有線實班班頂閘啦
P960早日摺線
pklaw 發表於 2014-11-25 22:22 | 顯示全部樓層
120km/h似乎太誇張、80-85km/h又是否可行?
reason 發表於 2014-11-25 22:26 | 顯示全部樓層
適量提速無疑提高巴士在速度上吸引力,但舒適度就會相應下跌,亦無可避免地引申出安全問題。
 樓主| kmbodth 發表於 2014-11-25 22:40 | 顯示全部樓層

真有趣,部分巴士迷又要馬力大,又要極速低。
明知scr車輛有機會著排氣燈,又係咁撐巴士公司買沃已郁/西瓜波車。
300幾匹鎖70已經好浪費,鎖70亦好似傷引擎。
原帖由 groom1002 於 2014-11-25 21:57 發表

除了紅小的士,當路面公共交通工具有超速,市民一定向區議員/運輸署投訴,乘客最緊要安全到達,唔係想咁快見閻羅王!

紅小的士快就冇問題,巴士快就唔得,雙重標準?

b丫d車輛曾有事故燒死司機乘客,樣板車強行通過驗車出牌,咁危險咪又大把巴士迷搭。

提升極速唔一定要一下子升到110嘅,升到85就可兼顧安全同快捷。