hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 106/P的迷思
開啟左側

[問題] 106/P的迷思

brianso198 發表於 2014-12-8 19:32 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-12-8 10:14 發表

難道106不可以如E34一樣自我分拆? 我前面 (#16)提過的方法有問題?

106就算縮到筲箕灣都未必慳到車...
要玩拆線一係成條106兩邊總站大幅縮短先可能有得傾...

擺西灣河同擺筲箕灣本身時間差唔遠,
不過擺筲箕灣同小西灣時間上可以差成四個字...
但106而家個環境係過鐘唔只四個字咁少, (佔中前都有班次兩粒鐘先到對面總站)
變相就算縮落去筲箕灣定西灣河,
以現有資源都唔足以拆多一條線出黎...

106系拆線始終都係要搵資源去做,
仲未計朝早有條106A呢...

rusf101001 發表於 2014-12-8 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2014-12-8 19:32 發表

106就算縮到筲箕灣都未必慳到車...
要玩拆線一係成條106兩邊總站大幅縮短先可能有得傾...

擺西灣河同擺筲箕灣本身時間差唔遠,
不過擺筲箕灣同小西灣時間上可以差成四個字...
但106而家個環境係過鐘唔只四個字咁 ...

九龍總站可以縮去九龍城碼頭
黃大仙至九龍城段由116接棒
呢段路可以再慳幾多時間?

港島總站西灣河姐係要擺入嘉亨灣?
kay 發表於 2014-12-8 22:36 | 顯示全部樓層
其實唔只106,好多老牌過海線都面對問題
紅隧附近周邊多客,行遠D就兩邊都好少客(勾走流水客後)

兩邊站客如果唔係貪有位坐,其實似乎無誘因搭巴士過海

有時係東區(北角以東)等緊其他本土線,見住過海線車海式行過返總站/過九龍
架架車都唔係載得多人,有時都以為係咪油費太過平,定係巴士公司嫌路線行車時間唔夠長

日以繼夜,夜以繼日,製造路邊污染

結果路線重組就用其他本土線埋單去成全呢堆過海線繼續大量使用路面資源
世界很簡單 人類很複雜
Gary_B 發表於 2014-12-8 22:39 | 顯示全部樓層

今晚又見到

106 九記車私健威起載 過九龍

前面架新巴走左唔夠兩分鐘
mak5052 發表於 2014-12-8 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-12-8 22:24 發表

九龍總站可以縮去九龍城碼頭
黃大仙至九龍城段由116接棒
呢段路可以再慳幾多時間?

港島總站西灣河姐係要擺入嘉亨灣?
我的想法就是106西灣河上東廊,另開九龍城碼頭—嘉亨灣新線(即上文你們説的縮短版106),然後取消106P,這樣可能夠車嗎(至少新106我大致估只能開十分一班)?
 樓主| kowloonguy 發表於 2014-12-9 00:05 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

咁唔落得手既原因又係唔係班硬膠膠地區人士阻頭阻勢呢?
 樓主| kowloonguy 發表於 2014-12-9 00:12 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

其實106依家已經「進化」到就快20分鐘1架......

個時間表.......BJ4

就算加到車/改到 都只係做到時間表上最疏既班次

有圖有真相 BJ4
rusf101001 發表於 2014-12-9 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kowloonguy 於 2014-12-9 00:12 發表
其實106依家已經「進化」到就快20分鐘1架......

個時間表.......BJ4

就算加到車/改到 都只係做到時間表上最疏既班次

有圖有真相 BJ4

咁拆線開兩條20分鐘都一樣
一邊短線回車快左,一邊快線唔使碌英皇道

見到d站多到反胃
102/112/117又係一筆糊塗帳
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-9 00:40 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

現時106主導需求既地方係正閣下心目中既新線當中
新106基本上資源好少
而且在巴士公司來講客量亦都未必值得做
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
jpoon 發表於 2014-12-9 01:06 | 顯示全部樓層

當筲箕灣土瓜灣紅小都只有下繁夠做時,106係咪有得救呢?夜晚過左繁忙時間後106九龍都冇乜客過海
沙中線全線通車後我諗106拜拜可能性唔細
利申: 紅磡居民,一早放棄左106

http://jpoon9394.blogspot.com/