hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 980x可行性
開啟左側

[經歷分享/報告] 980x可行性

drbean7218 發表於 2014-12-23 15:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-12-23 14:20 發表

下繁有堆友仔怕左681走左去馬鐵的,咩你唔發覺下繁681個客量同上繁差好遠咩,680x就更不用說啦...

沙中我只怕中環,我從來唔怕銅鑼灣灣仔,所以用紅隧,銅鑼灣用鵝頸橋入紅隧一定快過東隧...

我當然系將銅鑼灣放尾站...

北 ...
680X及681 放工在中環上車的客量, 最多人是681在交易廣場站, 無論放工/ 夜晚非繁都是。 除了塞車之外, 返工地點及放工時間都是其他因素影響乘客搭車選擇。

返工地點 - 返HSBC 總行一帶, 朝早可以搭680X/ 681, 但是回程多數搭MTR/搭NR801入到沙田圍再轉馬鐵。 因為回程要搭680X/681最近都要去到大會堂先有站。 如果我行得去大會堂的, 同一時間地鐵已經過了海。

放工時間 - 有幾多人返中環的準時收17:30。 就算收到工, 無幾多人想塞超長時間先落車。 夜晚搭681想避開塞車及50 mins 由香港站入馬鞍山, 請在19:30後先上車。 你仲要祈求九記上一個單入馬鞍山順順利利, 之後有車出返來香港站standby。 否則真是在香港站食風。

所以未開287X時, 我寧願收19:30等681都不想坐80 mins - 2小時都未落車。

如果要開馬鞍山<->金鐘/中環青沙過海線, 放工時間在18:00-19:30開車已經足夠。   最重要講明開幾多班車。 不好好像佔中期間, 減了班但無出通告通知人。
e.g.
朝早九記680X由4班車減到3班車
放工時間九記由5班車->3班車->4班車.....改道個幾月先出通告話改了回程時間表, 但朝早時間表的改動一直無出過通告。
S3BL100 發表於 2014-12-23 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-12-23 14:20 發表

下繁有堆友仔怕左681走左去馬鐵的,咩你唔發覺下繁681個客量同上繁差好遠咩,680x就更不用說啦...

沙中我只怕中環,我從來唔怕銅鑼灣灣仔,所以用紅隧,銅鑼灣用鵝頸橋入紅隧一定快過東隧...

我當然系將銅鑼灣放尾站...

北角炮台山系2味多客而已...

銅鑼灣做尾站就make sure長期有客,北角做尾站就預左其中一個方向非繁空的...

雖然銅鑼灣用鵝頸橋入紅隧快過東隧,但計埋入到沙田的車程就未必。
仲未計港島方向非繁觀繞同東隧暢通,但公主道康莊道都塞到飽,唔知幾時先過到海,
行紅隧只會更慢,乘客聽到紅隧都已經嚇走左。

雖然銅鑼灣比北角多客,但唔代表銅鑼灣尾站可以再搵多一班新客出來,
反正馬鞍山過海巴士銅鑼灣巿佔率應該差唔多見頂,反而北角炮台山班客就倒走左先。
計埋行車時間同心理因素,我覺得並唔係改行紅隧的充份理由…

銅鑼灣尾站「make sure 長期有客」,都要睇下班客去邊,
如果係去紅隧口,當然長期有,但係有齊 102/103/106/170 同 112/116/108,
充其量都只係執雞,唔穩定,想搶呢班客既錢,但係倒走馬鞍山固定客,我覺得會得不償失。

況且就算好似 103/170,非繁咪一樣長期有一個方向的空的…
fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2014-12-24 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-12-23 23:24 發表

雖然銅鑼灣用鵝頸橋入紅隧快過東隧,但計埋入到沙田的車程就未必。
仲未計港島方向非繁觀繞同東隧暢通,但公主道康莊道都塞到飽,唔知幾時先過到海,
行紅隧只會更慢,乘客聽到紅隧都已經嚇走左。

雖然銅鑼灣比北角多客,但唔 ...

唉呀,如果系咁就麻煩了...

咁第二樣野啦,到底沙一d友仔肯唔肯行出去坐680,定系d人坐182還是88R,定還是咩巴士都唔肯坐,只坐鐵?

682當然沒得講啦,682要做石門工業區,當然沒得改啦...

去銅鑼灣肯坐182唔奇,話晒一出隧道有站...

如果你講的野系真的話,其實68系列好難重組...
GL3789 發表於 2014-12-26 11:14 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-12-23 01:35 發表

當然點重組都會有 tradeoffs,但係如果 680 拆線,至少灣仔銅鑼灣乘客
可以搭拆線後的 680 一程車返屋企,時間同 680X 相若,唔需要轉車同埋搭慢車二選一,邊種情況較理想?

你整個立論係基於幾個假設:
1. 巴士公司肯增設 681  ...

你為開981X,一開始點會話郁681,博ban
反而係要680爆鑊,要馬市班人自己取捨係咪用681找數,
如是者甚至將資源順便過埋俾其他區(例如富安/錦泰)
呢招的確係高章
但始終唔能夠不斷加車落英皇道,對道路既車容量係會構成壓力
塞燈位等埋站對於其他道路使用者或其他路線乘客均造成不良影響
既然係東廊最塞車既時段,681行東廊都唔係慢好多,我唔傾向將681灣銅乘客倒落680

開唔到7班980X其實唔係重點,重點係將資源撥左落680分拆,但收唔到「預期」效果
其實係你咁多頁既回覆,未見有提出過真正疏導乘客既後續方案,例如680天后特車
一味只求顧住681P/680X原有乘客,由得北角客自生自滅
一個加重北角客登車困難既方案,你認為可以通過嗎?

如果680沒有大幅度提速,始終乘客都係傾向搭681特快線
681大隧後沿途無站直飛耀安,但680要停5-6個站落客,經過最少10組交通燈,車程仲要係遠左
680實際係慢,感覺亦係左兜右兜,試問當681乘客可以免費轉乘680/682/980X,佢地仲會唔會搭慢車?
680要兜一城濱景亞公角,仲要行得50,一程過吸引力係咪大過681特快,密車轉密車?
當然一定會有漏網之魚選擇搭680,但相信只係極少數
另一方面如果原本死等680/680X既乘客可以轉搭681,某程度上680會騰空左部分運載力
唔認同會增加北角客登車困難

不過係你方案之下
680係加左3班車,但(灣仔)銅鑼灣係無左7至11班車
1. 當981X改係灣仔開,681P銅鑼灣客係要全部或絕大部分倒晒落680
2. 當980X改係金鐘開,原本7班既灣銅客部分倒晒落680
如果計埋681乘客知道分拆後既680實際會比行東廊快,係車海班次中倒部分客落680
分拆後680新增既運載力不足以應付新增既客量,680實際班次又怎能應付北角段既客?
所謂tradeoffs,其實間接承認你呢個拆線方案對北角客不公,將利益側重於灣仔銅鑼灣

「680整體加3班車」、「北角直達耀安」說到底都只不過是晃子,
用以蒙蔽乘客支持那個「過份理想」既拆線方案,再推而開辦西隧特快線,達到真正目的
開西隧特快線,本身唔係一件壞事,但如果其餘重組諗唔掂數,點解要為推而推呢?
680X 發表於 2014-12-26 12:25 | 顯示全部樓層
老實講,將上下繁既所有681既班次推上西隧,灣仔做終點同起點站
680X總站縮落金鐘,下繁留番比銅鑼灣返馬鞍山想快既人用,將681同680X既工作對調
680下繁喺固定時間開七海特班返利安(大前題係新981減2-3架車比680用)
咁様好過開條咁疏既980X出尼
Snowbb 發表於 2014-12-26 19:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-12-24 00:20 發表

唉呀,如果系咁就麻煩了...

咁第二樣野啦,到底沙一d友仔肯唔肯行出去坐680,定系d人坐182還是88R,定還是咩巴士都唔肯坐,只坐鐵?

682當然沒得講啦,682要做石門工業區,當然沒得改啦...

去銅鑼灣肯坐182唔奇,話晒一出隧道有站. ...

第一城如果去灣仔,中區都搭 88R 啦,快捷方便,一站直達港島
182 ? 算吧啦,半個鐘都唔知過愛民邨未
不過,88R 車長係咪行咩隧道都得?
gu9434@24 發表於 2014-12-26 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2014-12-26 19:01 發表

第一城如果去灣仔,中區都搭 88R 啦,快捷方便,一站直達港島
182 ? 算吧啦,半個鐘都唔知過愛民邨未
不過,88R 車長係咪行咩隧道都得?

理論上係可以
只要乘客唔反對就得

我試過夜晚搭88R搭中西隧版..同接近私牌路線直達中環(估中期間經紅隧同行龍和道)
RE2303 發表於 2014-12-26 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 680X 於 2014-12-26 12:25 發表
老實講,將上下繁既所有681既班次推上西隧,灣仔做終點同起點站
680X總站縮落金鐘,下繁留番比銅鑼灣返馬鞍山想快既人用,將681同680X既工作對調
680下繁喺固定時間開七海特班返利安(大前題係新981減2-3架車比680用)
咁 ...

對於你來講,馬鞍山是否只有馬市耀安?是否只有馬市耀安人在中環返工?
Ravenclaw 發表於 2014-12-26 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2014-12-26 11:14 發表

呢招的確係高章
...

果句囉,炮台山北角用東隧做點都系樣衰架啦,當年開線沒腦式玩地圖的後果...

北角尾用682做還可以...
S3BL100 發表於 2014-12-27 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2014-12-26 11:14 發表

呢招的確係高章
塞燈位等埋站對於其他道路使用者或其他路線乘客均造成不良影響
既然係東廊最塞車既時段,681行東廊都唔係慢好多,我唔傾向將681灣銅乘客倒落680

開唔到7班980X其實唔係重點,重點係將資源撥左落680分拆,但收唔到「預期」效果
其實係你咁多頁既回覆,未見有提出過真正疏導乘客既後續方案,例如680天后特車
一味只求顧住681P/680X原有乘客,由得北角客自生自滅
一個加重北角客登車困難既方案,你認為可以通過嗎?  

你終於露出尾巴,講到尾你只係為左馬鞍山巿中心的利益著想,
對其他區的需要就不聞不問,由得 681P 中上環客繼續坐兩粒鐘回程,
又求其塞個轉乘敷衍錦英利安居民,由得人地自生自滅。
我又問你,點解值得開條西隧特快返馬鞍山,
但係又要諸多藉口、似是而非的理由,阻撓開設同類特快回程班次返回沙田馬鞍山其他地區,
唔去認真解決下繁由港島返回沙田其他地區車程太慢的問題?
如果而家俾你開足七班 980X 回程,但係全部加經大涌橋路同亞公角,唔知你又會點諗?

同埋你轉汰都轉得幾快,先前(由 #60 開始)一路都見你堅持開足七班 980X 回程,甚至異想天開
在 968 969 等大線依然係一線走天涯的情況下,想將中環同上環分拆。
到而家我話傳聞馬鞍山會有超過兩條西隧線,980X 似乎無可能開到七班回程的時候,
先話開唔開七班都唔係重點。
但係如果只開四班,咁多左三班車出來,唔係都應該認真解決錦英利安同沙田馬鞍山其他區的問題?

如果680沒有大幅度提速,始終乘客都係傾向搭681特快線
681大隧後沿途無站直飛耀安,但680要停5-6個站落客,經過最少10組交通燈,車程仲要係遠左
680實際係慢,感覺亦係左兜右兜,試問當681乘客可以免費轉乘680/682/980X,佢地仲會唔會搭慢車?
680要兜一城濱景亞公角,仲要行得50,一程過吸引力係咪大過681特快,密車轉密車?
當然一定會有漏網之魚選擇搭680,但相信只係極少數
另一方面如果原本死等680/680X既乘客可以轉搭681,某程度上680會騰空左部分運載力
唔認同會增加北角客登車困難

你無答過一個問題,681 有冇空間接收得晒 680X 所有灣銅段乘客?
你只係假設佢地可以轉搭 681,而無去考慮 681 食唔食得晒。
如果食唔晒的話,680 騰空運力的結論已經好難成立。
當然,食唔晒的話,681 又可以加車加班。正如你話我拆 680 搞到唔夠載可以加車一樣,
同樣道理,你到時又可以由其他區搶奪資源加落 681,都真係高招。

不過係你方案之下
680係加左3班車,但(灣仔)銅鑼灣係無左7至11班車
1. 當981X改係灣仔開,681P銅鑼灣客係要全部或絕大部分倒晒落680
2. 當980X改係金鐘開,原本7班既灣銅客部分倒晒落680
如果計埋681乘客知道分拆後既680實際會比行東廊快,係車海班次中倒部分客落680
分拆後680新增既運載力不足以應付新增既客量,680實際班次又怎能應付北角段既客?
所謂tradeoffs,其實間接承認你呢個拆線方案對北角客不公,將利益側重於灣仔銅鑼灣

「680整體加3班車」、「北角直達耀安」說到底都只不過是晃子,
用以蒙蔽乘客支持那個「過份理想」既拆線方案,再推而開辦西隧特快線,達到真正目的
開西隧特快線,本身唔係一件壞事,但如果其餘重組諗唔掂數,點解要為推而推呢?

都係啦,所謂「諗唔掂數」其實背後只係一堆似是而非的理由,但係點解 980X 的 priority 又會高過其他沙田馬鞍山西隧線?
點解唔係考慮整體規劃,全盤考慮沙田馬鞍山各區的需要,而只係小修小補?

灣仔少 7 定 11 班車都唔係重點,因為灣仔一定唔會上唔到車,而且無論行東隧定西隧,時間唔見得差幾多。
反而如果七班 680X 變四班 980X、三班拎俾 680 拆線,然後再將四班 681P 變 981X,
銅鑼灣係少左八班車,對比起你將七班 680X 變晒 980X,銅鑼灣少左七班車,其實條數都差唔多,
但係我個方案底下,北角係多左三班 680,而你個方案底下,北角係無加過車落去。咁又點計?

唔好忘記,681P 回程尚有剩餘運力,如果唔改,咁呢D剩餘運力就會浪費,
幫唔到北角之餘,又吸唔到更多中上環客。如是者,留低又有咩意思?點解唔係正正經經
善用埋運力,載走更多北角同中上環乘客?
大家方案的銅鑼灣班次數目只差一班,但係原來你擺落北角的班次數目仲少過我,
咁又何以見得我的方案會令北角客更難上車,而你的方案又唔會?

雞蛋裏挑骨頭就天下無敵的,「過於理想」都可以係罪狀…

細心解讀後,我覺得閣下的論述的確相當偏頗,有欠客觀。
唔好唔記得而家搭緊 680X 的乘客入面,除左錦英利安烏溪沙外,其他全部係當 681 咁搭,
因為馬巿前行法完全一樣,相信唔會有 681 乘客見到 680X 到站而唔上車。
既然如此,點解我的方案下,無左七班 680X 後,乘客會倒落 680,而唔需要考慮有無客走左落 681?
我走去拆 680,你就話會接收 681 的客(仲要 680 經北角而 681 唔經),相反 681 會否接收 680X 的乘客就隻字不提,
你覺唔覺得呢個邏輯推論有問題?

fb.com/scientisthk2usa/