hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 猜測 - 將軍澳至荃灣線可能新城負責
開啟左側

[經歷分享/報告] 猜測 - 將軍澳至荃灣線可能新城負責

dennis28a 發表於 2015-1-1 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2014-12-31 20:36 發表
咁我就唔知,不過我問過好多人都話果張野係近期先有,之前係冇

咁你有無問過我?

我幾年前搭 98A 經過見到有貼過張咁既紙。
咁我無坐 98A 咁多年,依幾年張紙發生咩事我又點知。
惡意回復是不道德的行為。
jocosben 發表於 2015-1-1 19:04 | 顯示全部樓層
如果將荃係由九巴做,我驚班新城fans會接受唔到
dennis28a 發表於 2015-1-1 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-1-1 19:04 發表

我淨係知如果比九巴做,都仲可以期望他日有黃大仙轉車站 BBI。
否則就會好似 798 咁,想轉車?請坐 682。咁我想去上水呢?請俾多程。
惡意回復是不道德的行為。
kmb71k 發表於 2015-1-1 20:06 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2014-12-31 17:07 發表
吻你有權阻止人地幻想?你當你自己係邊個?同埋唔單止我一個想新城做,有本事逐個逐個咁同佢講,

邊個想吻你? 咪搞基啦施主

我咪話唔阻止你咯, 你識唔識中文o架? 細細個充滿幻想係好事o黎o架
不過呢, 呢篇文裡面我無講過話新城做喎, 拿, 係你自己對號入座咋

邊個講想邊個做呢我唔理, 只不過就有人經常開口埋口話想乜乜公司做
想邊個做唔緊要, 邊個有自己幻想自由, 但唔好成日回帶兼借少少o野就認定邊間公司做, 真係睇到人地煩晒
以上回應,是否可行?是否合適?
SE7378 發表於 2015-1-1 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2014-12-31 17:07 發表
吻你有權阻止人地幻想?你當你自己係邊個?同埋唔單止我一個想新城做,有本事逐個逐個咁同佢講,

首先係 May or may not 的正字時間 , 係「乜」, 唔係「吻」...

其次 , You're right , 我地的確無權阻止施主你去幻想 ,
但係呢個幻想若不斷地被回帶 , 就會變成亞視loop舊節目嗰種煩mode ,
而且邊間巴士公司中標仍係未知之數 , 嗰碌鐵柱唔代表任何野...
前年夠有板友post英明苑九巴站柱幅相 , 嗰空格比人聯想到係將荃線 ,
但是結果呢? (好彩嗰位板友預先澄清 , 話無表明過任何消息…)

仲有 , 無人想施主你對號入座 , 係施主你自己承認想新城做啫 ,
邊個講想新城做將荃線? 無所謂 , 反正 I don't care ,
至於佢地個錯位喺邊 , 我諗上面應該講得好清楚。

CTB690 發表於 2015-1-2 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-1 19:24 發表

我淨係知如果比九巴做,都仲可以期望他日有黃大仙轉車站 BBI。
否則就會好似 798 咁,想轉車?請坐 682。咁我想去上水呢?請俾多程。
黃大仙站果d車98a同296a唔係已經有同佢做bbi?同埋如果係去上水將軍澳人應該會用98a/296a轉277E或者798轉東鐵.
同埋當年798點解係新巴做,係因為九巴當年唔敢放棄觀糖道.而新巴又想CUT 796B所以798先會係新巴做,資料來源:http://news.now.com/home/local/player?newsId=11758

CTB690 發表於 2015-1-2 00:21 | 顯示全部樓層

不過認真問一個問題,將荃如果係九巴做,你們認為佢會同咩線做轉乘?希望唔好又淨係同298E做轉乘.如果而淨係同298E做轉乘.咁我不如坐番798轉49X/48X/47X好過

CTB690 發表於 2015-1-2 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-1-1 20:06 發表

邊個想吻你? 咪搞基啦施主

我咪話唔阻止你咯, 你識唔識中文o架? 細細個充滿幻想係好事o黎o架
不過呢, 呢篇文裡面我無講過話新城做喎, 拿, 係你自己對號入座咋

邊個講想邊個做呢我唔理, 只不過就有人經常開口埋 ...
點解你咁快就認定我係男仔?至於我係男定女我就唔會講
CTB690 發表於 2015-1-2 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-1-1 19:04 發表
如果將荃係九巴做,頂多係天價路線姐,例如:98C 23.5公里 $10.5(無任何隧道要行)  798 27公里 $10(要行2條隧道)
3AV53 發表於 2015-1-2 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2015-1-2 00:32 發表
如果將荃係九巴做,頂多係天價路線姐,例如:98C 23.5公里 $10.5(無任何隧道要行)  798 27公里 $10(要行2條隧道)
行唔行隧道同收幾貴無關,又唔見53平過要行大欖隧道既68M?
又唔見76平過要行香港仔隧道既72?
同埋798開線時係貴過98C,($9.2 VS $10).

仲有42C比快版將荃短約2公里都只係收緊$9.6,
行多兩公里咁大把,兩者用同一收費標準既話將荃可以天價得去邊?