hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大涌橋路4車相撞約10人傷的士撞至變形
開啟左側

[問題] 大涌橋路4車相撞約10人傷的士撞至變形

Man@MFHK 發表於 2015-1-19 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 kps19862008 於 2015-1-19 22:30 發表
講真日本車不嬲賣點唔係鋼水,你唔係用凌志等個別幾款日本品牌,都預佢出d車係豆腐咁..........

唔好意思,我好幾次親眼見到涉及金豐的士既交通意外(串燒),其他日本車甚至同廠出品既其他私家車型號都無架金豐咁傷。
就算金豐炒Collora都可以係部金豐傷過部Collora,可能因為金豐已經係20年前既設計吧!
Volvo B8L
cheungtszfung 發表於 2015-1-19 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-1-19 23:10 發表
有隱疾曉過燈位先扭軚轉彎?

因為太不合理先有呢個帶測,因為經過呢個位多就知一定唔順燈,仲要掛左47X 15年

原帖由 238X 於 2015-1-19 23:13 發表
我當然唔應該咁話個司機,
不過「有經驗」可以係「偷燈嘅經驗」。

「對面線過咗兩架車」,
問題就變咗係後面啲車有幾遠。
可能的士同前車好近、但同後車好遠,
巴士以為的士前車過咗之後無車,
未等的士前車完全離開就轉 ...

但問題係根據網上條片可見相撞果下大涌橋路向大圍方向仲係黃燈,可以好肯定事發部47X轉右果支燈仲係紅緊燈
同埋以佢15年掛47X經驗應該好清楚呢2支燈係一定唔順燈的

89B 發表於 2015-1-19 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 gu9434@24 於 2015-1-19 23:05 發表

大涌橋路果兩個路口(沙角街同沙田鄕事會路)一向都係黑點中既黑點
間唔中都有司機睇錯燈...

我住咁耐過燈位都試過秦石過到仲綠燈(可能係控制中心正特別調過燈位時間)
另夜深红燈仲轉早數秒,72A/A41 左轉唔埋站都過唔到
基本上全世界最快起步既車都衝埋去都黄燈
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
sai_chung 發表於 2015-1-19 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-1-19 23:13 發表

我當然唔應該咁話個司機,
不過「有經驗」可以係「偷燈嘅經驗」。

「對面線過咗兩架車」,
問題就變咗係後面啲車有幾遠。
可能的士同前車好近、但同後車好遠,
巴士以為的士前車過咗之後無車,
未等的士前車完全離開就轉 ...

應該唔會偷燈
睇返CAM片撞完仲有一耐時間 直去先轉黃
AL37 發表於 2015-1-19 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2015-1-19 21:51 發表
其實睇番各人的回應,真係……

好可悲,又可恥……

只係關心架AV係咪夠期退役,係咪仲有架ATR涉及意外,唔通一條人命不比巴士是否能夠修復重要?

更可恥的是話架的士鋼水唔好……

其他車有冇人傷,完全唔理……

最後一句,死 ...

係咪一人一句 RIP 就對件事有幫助先?
唔該唔好扮清高
你認為冷漠可恥, 我覺得自以為是, 企係道德高地抨擊別人既人更加偽善, 更不知所謂

回正題, 希望 HL659 可以好似 HT2286 咁可以接受 TD 豪嘅器官捐贈啦
睇落應該無 HT2286 咁傷, 雖然 HT2286 撞果陣仲有兩年幾可以行
ref: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-837610-1-1.html

DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
Lawliet 發表於 2015-1-19 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2015-1-19 23:19 發表

我住咁耐過燈位都試過秦石過到仲綠燈(可能係控制中心正特別調過燈位時間)
另夜深红燈仲轉早數秒,72A/A41 左轉唔埋站都過唔到
基本上全世界最快起步既車都衝埋去都黄燈 ...

呢個燈位 幾年前的確試過轉過順燈 幾記得當年唔少司機照停
停完先覺綠燈再轉入村
但呢個改動好似改左1-3個月左右 就變番而家咁
238X 發表於 2015-1-19 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 19/1/2015 23:18 發表

但問題係根據網上條片可見相撞果下大涌橋路向大圍方向仲係黃燈,可以好肯定事發部47X轉右果支燈仲係紅緊燈
同埋以佢15年掛47X經驗應該好清楚呢2支燈係一定唔順燈的 ...

原帖由 sai_chung 於 19/1/2015 23:21 發表

應該唔會偷燈
睇返CAM片撞完仲有一耐時間 直去先轉黃

我咪就係話,
可能有人咁多年嚟都係
趁有車罅嗰陣偷衝紅燈囉

不過差啲唔記得,
我都試過喺 exactly 嗰個路口睇錯燈,
分別在於,當時我喺最左線直行...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
paul2357paul 發表於 2015-1-19 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HV9990 於 2015-1-19 23:01 發表
回復 10# 的帖子其實回文淨係講架巴士 / 的士又有乜問題?你又知人地冇關心過死傷者?
係咪下下回文都要乜都講晒,講到悲天憫人咁先叫正常?

你第一個回文夠淨係話架巴士衝燈啦,咁你又係咪可恥呢?

既然有人咁想嚴格遵守版規,不如在V版開多個post專講的士。
da54 發表於 2015-1-19 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-1-19 23:28 發表

我咪就係話,
可能有人咁多年嚟都係
趁有車罅嗰陣偷衝紅燈囉

不過差啲唔記得,
分別在於,當時我喺最左線直行... ...

呢隻燈其實最易睇錯係:有得直去都以為係紅燈。
至於你們信不信?反正我信了
hkbw 發表於 2015-1-19 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-1-19 23:28 發表

我咪就係話,
可能有人咁多年嚟都係
趁有車罅嗰陣偷衝紅燈囉

不過差啲唔記得,
分別在於,當時我喺最左線直行... ...

有時駕駕下車發瘟咁幾乎衝燈都有架...睇返網上段片, 部巴士轉彎撞到野先收油...真係太遲啦...車速唔係特別快, 但真係夢遊咁款...
部的士係彈波子下既結果...部小巴被掃尾, 掃埋部的士令到佢打白鴿轉, 部七人車加多野...呢下真係攞命....
殺雞焉用牛刀?!