hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

2015-2016年度荃灣區巴士路線發展計劃

AVD1 發表於 2015-1-23 10:10 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2015-1-22 23:09 發表

其實返麗城可以行大涌道, 海興路返海安路, 仲快兼服務原有批客

但係咁樣就 serve 唔到半邊荃景圍。

老實講句,40 呢次拉得入西約,
又假如九記真係想郁手搞掂 30X、234X 呢 pair 線,
今次就值得玩捆綁啦。

拎條九龍東加半個長沙灣 o既 40 去換走條 234X 行上西九龍走廊,
意味叫西約一係揀九龍東,一係揀深水埔

但係今次竟然冇附帶條件,真心覺得佢浪費左次好機會 ……

LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2015-1-23 10:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 23/1/2015 09:42 發表

40 呢個方案應該就過緊,除非如心個邊反對架姐。

兩邊都係民建聯,你少擔心。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ricky 發表於 2015-1-23 10:49 | 顯示全部樓層
石圍角至梨木樹終於有通宵巴士線了
前荃葵青區居民
Guiltice 發表於 2015-1-23 10:51 | 顯示全部樓層

40應入去荃威,食多D客加10部車以定点10分鐘一班
香港地 發表於 2015-1-23 11:28 | 顯示全部樓層
40 號改入去麗城做總站簡直 perfect ,荃灣客源覆蓋更大,客量相信仲有上升既空間。
對客黎講,唔駛再駁 1 程 M 車都吸引。( 雖然而家轉 M 車唔駛補錢 )

至於如心總站既問題,除左酒店同埋附近荃灣廣場一帶之外,應該仲有海濱既客會行去如心搭車。
其實 40 號去麗港城方向,可以考慮經過荃景圍之後,經大涌道 -> 迴旋處 -> 西鐵站總站 ( 取代如心總站 ) ->
大河道之後返原線呢?返麗城就原線至青山公路後 ,就經大河道 -> 沙咀道 -> 大涌道 -> 左轉青山公路去麗城呢?
咁樣行除左延長路線令更多人受益之外,都一定程度照顧番如心一帶既客,不過海濱既客回程既時候就唔多方便。

至於長沙灣一帶,繁忙時間兜埋入去做乜??
繁忙時間,荃灣、葵興、葵芳及美孚一帶已經好 FULL 喇喎!
非法政權
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-23 11:36 | 顯示全部樓層

回復 75# 的帖子

相信老九都知道有咁既行法
但相信定線北移某程度上都係為左更近荃灣最旺既一帶

講笑咁講
真係要做返批客既
如心開兜過去麗城咪得囉好似係
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cheungtszfung 發表於 2015-1-23 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-23 11:36 發表
相信老九都知道有咁既行法
但相信定線北移某程度上都係為左更近荃灣最旺既一帶

講笑咁講
真係要做返批客既
如心開兜過去麗城咪得囉好似係

又一條A31
咁行法如心 - 麗城呢段唔慌多客
jx6215 發表於 2015-1-23 11:51 | 顯示全部樓層
40拉長左 應該考慮搵車朝早大窩口之後直飛黃大仙
可以考慮班車右轉大河道 經楊屋道去做三寶返工客
然後跟42C走線咁飛 幾開心

34轉循環又帶出左個問題
重組既方案就算幾好幾咁有效都好
慳到既資源都只會收返 減班 而唔會加既

至少果幾班N36 N39
我諗版友都可以講到十個八個更好既建議
其實由荃灣站開 行大河道落沙咀道 直上德士古道
先石象後梨木 最後直飛青公返荃灣站
以夜晚計可能行車時間唔會差好遠
但比只做荃灣站依D小巴式既建議有用得多

可能九巴少做少錯 真係乜都冇乜認真做
依份野 吐血成份唔算高
係咪應該話幾好 成功爭取之類
AVD1 發表於 2015-1-23 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 香港地 於 2015-1-23 11:28 發表
40 號改入去麗城做總站簡直 perfect ,荃灣客源覆蓋更大,客量相信仲有上升既空間。
對客黎講,唔駛再駁 1 程 M 車都吸引。( 雖然而家轉 M 車唔駛補錢 )

至於如心總站既問題,除左酒店同埋附近荃灣廣場一帶之外,應該仲有海濱 ...

如果 40 咁行真係拉長行車時間,
搞成咁我就覺得唔係好值得。

A31 要咁做因為間酒店我都明白,可以理解,
但明顯地 40 係打本土客唔係打遊客生意。

所以我會傾向先了解下究竟起如心等 40 班人究竟來自邊度先。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-23 12:08 | 顯示全部樓層

如心上40都嫌佢慢
仲要麗城開,下繁兩班入長沙灣