hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃

238X 發表於 2015-1-29 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 ScottLeung 於 29/1/2015 12:36 發表
大家好,我就係大家口中極力反對296C改總站既果個議員…大家叫我文廣就得啦
其實相對796C,其實今次我對296C改動的反對力度是大很多,原因樓上已經有人講到…
我的社區裡的確用296c的街坊比用796c多,但大部份都會覺得行去東 ...

「運輸署又偏幫港鐵」呢句大家其實都好清楚。
雖然在下唔係 貴區居民,
不過都知 貴區因為有個南昌站,
搞到運輸署以為大家出行搭港鐵都無問題,
仲將附近啲巴士線 cut 得就 cut。

莫講 296C, 貴區有幾條中短途線越做越差,
都有目共睹:
12 / 18 / 36A / 212

某程度上,九巴應該只係睇住啲八達通機數據去做事,
雖則嗰條數好準,
但係佢做出嚟嘅應對令人覺得佢唔想做生意。

講番 296C,假如佢改總站之後繼續途經 貴區,
(長沙灣工業區經貴區再出番荔枝角道其實仍算順路)
您認為是否可行?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ScottLeung 發表於 2015-1-29 13:42 | 顯示全部樓層
其實只要296c繼續行經富昌邨,路線安排其實是有得傾的,我明白巴士公司要做生意,但巴士公司作為公共交通機構亦不能保證所有路線都賺錢!作為議員為維護居民出行習慣發聲都一定要企硬!
我自問不是盲反的人,正正係我搭過296c,感受到條線其實只要做些改善優化,是可以和港鐵競爭,先希望社區的居民朋友可繼續用這線路!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
gu9434@24 + 1 真正為居民服務!!

查看全部評分

S3BL100 發表於 2015-1-29 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-1-29 13:11 發表

講番 296C,假如佢改總站之後繼續途經 貴區,
(長沙灣工業區經貴區再出番荔枝角道其實仍算順路)
您認為是否可行?

296C 如果改去長沙灣,但來回兜填海區,長沙灣就唔會有客。
雖則我一開始都覺得 296C 改去長沙灣都唔會執到咩客,情況分分鐘仲差過而家。

其實 296C 如果填海區改路,跟 212 出 / 118 入,食正富昌南昌兩村,加埋旺角至九龍城飛站,我諗情況會好好多。
fb.com/scientisthk2usa/
ChungLam 發表於 2015-1-29 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ScottLeung 於 2015-1-29 12:36 發表
大家好,我就係大家口中極力反對296C改總站既果個議員…大家叫我文廣就得啦
其實相對796C,其實今次我對296C改動的反對力度是大很多,原因樓上已經有人講到…
我的社區裡的確用296c的街坊比用796c多,但大部份都會覺得行去東 ...
希望可以分開幾個層面向當局反映
- 支持九龍城上橋
- 深水埗定線可以再議 (個人冇太大支持或反對, 因為我住深水埗東搭唔到 296C, 不過份文件個地圖同詳情入面所列好似有出入, 可要求當局先澄清)
- 反而尚德方向冇大部份線都有 ge 創紀站, 可考慮要求加站

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 好! 是其是,非其非

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2015-1-29 15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-29 14:32 發表

296C 如果改去長沙灣,但來回兜填海區,長沙灣就唔會有客。
雖則我一開始都覺得 296C 改去長沙灣都唔會執到咩客,情況分分鐘仲差過而家。

其實 296C 如果填海區改路,跟 212 出 / 118 入,食正富昌南昌兩村,加埋旺角至九龍城 ...

296c其實最好就係海麗/四小龍開.. 不過係怕新巴反對

不過自796c縮完之後..條所謂建議既703基本上已經唔存在
S3BL100 發表於 2015-1-29 15:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-1-29 10:20 發表
觀塘線延線通車計劃啩
不過唔知有無改

我諗唔一定要等觀塘延線通車,因為九巴本身已經諗住搞九龍城轉車站。

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-29 09:46 發表

你唔好曲解/過份解讀我嘅意思。
當年斬直線時被鼓勵轉用6D轉乘,過兩年又逐條減班,調轉問呢個又係咩道理?
既然要有轉乘關係,當然會關心另一頭服務所受影響。

近幾日每朝8:30左右坐6D去九龍城轉車去觀塘,都係約20-25分鐘 ...

我支持加 17 轉乘,但係睇個勢,應該係不遠的將來有機會實現。

但問題係,而家係咪除左 16 之外無其他車可以轉?幾條線加埋平均係咩班次?
少幾班 16 少得幾多?
而家 16 到底係做藍田山為主呢,定係做中間轉乘客為主?

11B 本身係蝕錢線,雖然唔係蝕到好勁,但係沿途大部分路段有替代品,
獨巿的土瓜灣/翠屏客量叫做岩岩好支持到現時班次,九巴為咩要為左班轉乘客而每日花多五千蚊成本加部車落去?

至於你話轉乘客喇喎…
想當年,74A 上下繁唔少觀塘山/將軍澳乘客用佢綁住堆轉乘,往返中大返工,咪又係成條線縮左去九龍灣,倒走半車客。
當時作為總站區的觀塘有無嘈過?當然佢地事後孔明,事前無意識到會出事,但結果咪一樣落實到。
三四成人用轉乘的都可以成條無左,而唔係減幾班車咁簡單,16 變 16X(仲要得一班車咁大把)呢D,濕濕碎啦。
況且 16 根本唔踏入深水步區半步,深水步憑咩去干涉?
fb.com/scientisthk2usa/
avianwind 發表於 2015-1-29 16:20 | 顯示全部樓層

[講笑]
既然九巴覺得40想試行兩班繞經長沙灣工廠區先上橋
不如直接全部改行啦
行龍祥道、呈祥道點都比塞入旺角快吧(至少感覺上)
而且仲做到特快來往黃大仙/鑽石山添
[/講笑]

原帖由 gu9434@24 於 2015-1-29 15:17 發表

不過自796c縮完之後..條所謂建議既703基本上已經唔存在

701同702都未搞得好
再開多條會唔會再分薄左資源?

不過703是玩特急的話
可以用九巴13P或建議中2X為參考對象

樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-1-29 16:32 | 顯示全部樓層
諗諗下2X有多樣野應該做:
增加與觀塘線群(11B,11D,13D,14,15,16,17)轉乘優惠,於麗晶/采頤及坪石/啟業同站轉乘。

原帖由 S3BL100 於 2015-1-29 15:33 發表

況且 16 根本唔踏入深水步區半步,深水步憑咩去干涉?

6D(,2A)與上述路線轉乘,係深水埗東來往觀塘中心區唯一巴士路徑(深西有296C),
深水埗雖然無權對11B,11D,14,15,16(,13D,17)主線改動投票表態,
但係任何服務改動對主線乘客,以及寄人籬下的轉乘客都有影響,兩者意見都應該被尊重。

九龍城來往觀塘線群中,最密係17,同路偏偏無得轉乘。
或者坐慣直線嘅人,唔會明轉車時見車(17)唔上得嘅無奈。
都要問返9巴,點解哩兩年來都唔願增加6D<>17轉乘,咁簡單都唔肯做?

p.s. 我有話唔比16X開咩?

原帖由 gu9434@24 於 2015-1-29 15:17 發表

701 <> 796C轉乘 大概已經係703嘅代替品。

ricky619 發表於 2015-1-29 17:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ScottLeung 於 2015-1-29 12:36 發表

在我的意見 296C係屬於尚德的路線, 延長去長沙灣係更方便將軍澳和觀塘乘客.
但看畢議員的意見之後, 我都理解富昌居民的情況, 可否考慮保持現有路線
之餘, 在東京街總站後延長至長沙灣, 令兩者都得益.
ScottLeung 發表於 2015-1-29 18:50 | 顯示全部樓層

其實將296C改成212出的方法都有居民向我提出過,如果純以富昌南昌榮昌自私地想是可以考慮,但不知麗閣麗安的居民反應會點~

所以我來hkitalk就是想了解多些,希望有個更好的建議給運輸署和巴士公司!