hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃

lsc04d11 發表於 2015-1-29 05:58 | 顯示全部樓層

原帖由 HV9990 於 29-1-2015 03:19 AM 發表
其實2F  211轉乘就不嬲都有,寫埋落去就扮新嘢
至於7M > 2F都算幾抵既,不過佢份嘢而家淨係寫出長沙灣方向用7M轉有優惠,我懷疑回程轉7M既話應該就唔會有轉乘優惠

當然我都認同上面板友講法,唔該加密2F班次先好講2B轉單 ...

回程轉7M梗係冇啦,因為九巴幫你諗埋,你要轉7M就只能於樂富總站轉車,既然211同2F有同系列既車站(黃大仙站),點解要俾你轉7M?一陣又話行好遠先轉到車。
jocosben 發表於 2015-1-29 08:05 | 顯示全部樓層
原帖由 htpxcw 於 2015-1-29 01:18 發表
粉嶺北直出線最快要皇后山落成先有機會,到時有望係皇后山做頭站,祥華做尾站

其實用粉嶺公路劃分北區係最適合,唔明點解九巴係要拆粉嶺上水,導致路線上落回旋處左兜右兜,白白增加塞車機會
一個是北區南,即273A全線
一個是北 ...
以南北劃分係最簡單直接既諗法,但缺點係無法做到上水尾站特快上公路,祥華做尾站都未別吸到好多客,個一帶主要都係保鐵
 樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-1-29 08:15 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-29 02:17 發表

下,開 16X 都係將其中一班車抽走姐,
更可況,又唔見你計有兩班 40 兜入長沙灣去觀塘?

過到區會先講,荃葵一陣又話無位又嫌兜。
而且6D九龍城轉乘主力係for深水埗/石硤尾,唔係for美孚/長沙灣工貿區。

AVD1 發表於 2015-1-29 08:43 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2015-1-28 17:45 發表
不如用佔旺版41A食左佢,加經美孚
比三部車做青衣北特快尖咀

難得青衣而家有條直出旺角 o既線你要人加兜美孚,
吸引力大減囉。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2015-1-29 08:46 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-1-29 00:36 發表

其實 41A 改完線客量唔算係好咗
都只係坐滿
只不過好處係位位食多個幾而已

位位食多個幾已經差好遠,
如果跟上兩年份 RDP 數據,41A 全日有 7815 人次坐,
每位而家收多左 $ 1.10 黎計,即係多左 $ 8,596.50 一日。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2015-1-29 09:00 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-29 08:15 發表

過到區會先講,荃葵一陣又話無位又嫌兜。
而且6D九龍城轉乘主力係for深水埗/石硤尾,唔係for美孚/長沙灣工貿區。

你言下之意就係為左唔想 6D 果堆轉乘線減班,就要拖住人地藍田山 16 唔俾拆特快班次

呢個係咩道理?
fb.com/scientisthk2usa/
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-29 09:19 | 顯示全部樓層

原帖由 htpxcw 於 2015-1-29 01:18 發表
粉嶺北直出線最快要皇后山落成先有機會,到時有望係皇后山做頭站,祥華做尾站

其實用粉嶺公路劃分北區係最適合,唔明點解九巴係要拆粉嶺上水,導致路線上落回旋處左兜右兜,白白增加塞車機會
一個是北區南,即273A全線
一個是北 ...

因為無論火車軌以北同以南,
上水同粉嶺中間都客量偏少但路程長,
可能九巴寧願碌迴旋處都唔碌馬適路/馬會路/新運路(火車軌以北)同百和路/置福圍(火車軌以南)
尤其是 上水, 翠麗, 天平, 聯和墟, 祥華  加埋太長
除咗978A覆蓋到一半之外, 好似都無其他對外線用咁嘅走線

樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-1-29 09:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-29 09:00 發表

你言下之意就係為左唔想 6D 果堆轉乘線減班,就要拖住人地藍田山 16 唔俾拆特快班次

呢個係咩道理?

你唔好曲解/過份解讀我嘅意思。
當年斬直線時被鼓勵轉用6D轉乘,過兩年又逐條減班,調轉問呢個又係咩道理?
既然要有轉乘關係,當然會關心另一頭服務所受影響。

近幾日每朝8:30左右坐6D去九龍城轉車去觀塘,都係約20-25分鐘到九龍城...
星期一:等轉車時走2架17,3分鐘後轉16,總共收$8.4
星期三:送11B,15車尾,等轉車時走1架17,5分鐘後轉14,總共收$8.4
星期四:等轉車時走1架17,2分鐘後轉11D(企滿),總共收$5.8

唔知叫好彩定唔好彩,朝朝都見到17又無得轉乘。
我早兩年已經要求緊,增加6D<>17轉乘,結果官方不了了之。
又要用轉乘補償,又唔加齊線,仲要逐條減班,
將心比心,你係轉乘客又覺得合唔合理?
除咗6D<>17轉乘,11B加車都應該考慮。
16拆16X我唔反對,對藍田都係好事,但九龍城轉乘觀塘線群班次都應該顧慮返。

k20031103 發表於 2015-1-29 10:00 | 顯示全部樓層
2X幾好,彩福都嘈左交通差好多年,雖然30分鐘一班欠吸引力,不過好過冇
2B 應該好難過到區議會
286C咁快又改,可以run左1-2年先諗改善,而唔係做無謂延長又加價,等ban
6x如果係旺角落應該會好客少少,下個站係尖沙咀好客極有限,我覺得先改旺角落睇客量而唔係直接cut左佢
270b聯和墟特班睇落好似好兜
702s可以先扣減上下繁各一個班次,唔支持全線取消
296c我支持修改總站,其實會走去東京街總站搭296c幾乎係零,雖然東京街總站個邊遲啲會興建公屋,將來客量可能上升,但遠水不能救近火,不過只改行天橋改快速度好有限,觀塘道塞一塞就已經有改等於冇改,另外係長沙灣總站仲有位咩,cut到2b做上下繁先算
其他冇意見

原帖由 ksmbh 於 2015-1-28 23:20 發表

同意!
296C而家定線守多幾年先有新居屋屋村客
根本就應該改佢

我好理解個位區議員既反對,因為改走左條296c就好難改翻黎,
但係幾乎冇人會行去東京街總站搭,條296c變得可有可無,條118都係,總站好少人上車
反對改296c真係幫唔落,之前條796c都係啦,總站一樣無人上,最後都係改到

ma212223 發表於 2015-1-29 10:05 | 顯示全部樓層

回復 78# 的帖子

你放心
如果計劃無變
照計遲早都會有6D同愛民<>觀塘路線嘅轉乘

應該三年內一定加到
一出RDP   要去鵝頸橋?