hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃

樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-1-29 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-1-29 10:05 發表
你放心
如果計劃無變
照計遲早都會有6D同愛民觀塘路線嘅轉乘

應該三年內一定加到

好奇,咩計劃? 17以外仲有咩愛民<>觀塘路線?
點解唔即刻做?
ma212223 發表於 2015-1-29 10:20 | 顯示全部樓層

回復 81# 的帖子

觀塘線延線通車計劃啩
不過唔知有無改
一出RDP   要去鵝頸橋?
hadboy5 發表於 2015-1-29 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 k20031103 於 2015-1-29 10:00 發表
2X幾好,彩福都嘈左交通差好多年,雖然30分鐘一班欠吸引力,不過好過冇
2B 應該好難過到區議會
286C咁快又改,可以run左1-2年先諗改善,而唔係做無謂延長又加價,等ban
6x如果係旺角落應該會好客少少,下個站係尖沙咀好客極 ...
果條友就係唔忿氣改走796C先反對,但係兩者佢傾向留296C 都可以理解,始終去到觀塘,當初改796C我估佢係極力反對果個
LAK2 發表於 2015-1-29 10:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 29-1-2015 10:13 AM 發表

好奇,咩計劃? 17以外仲有咩愛民觀塘路線?
點解唔即刻做?

17併11B, 所以11B原有轉乘需要移植??

不過如果話因為延線要重組, 14/15/17三併二仲好
14 平田<>中港碼頭
17 愛民<>油塘
藍田山出入紅磡留繁時15X
觀塘九龍灣出入紅磡請用鐵/11X

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ma212223 + 1 我嘅諗法係咁

查看全部評分

unknown000hk 發表於 2015-1-29 10:53 | 顯示全部樓層
我覺得2F去長沙灣應該喺橫頭磡整$4.9分段
回程橫頭磡或之前落車拍卡回贈9毫
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-29 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 htpxcw 於 2015-1-29 01:18 發表
粉嶺北直出線最快要皇后山落成先有機會,到時有望係皇后山做頭站,祥華做尾站

其實用粉嶺公路劃分北區係最適合,唔明點解九巴係要拆粉嶺上水,導致路線上落回旋處左兜右兜,白白增加塞車機會
一個是北區南,即273A全線
一個是北 ...
等到皇后山起完都唔知幾多年後既事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ScottLeung 發表於 2015-1-29 12:36 | 顯示全部樓層

大家好,我就係大家口中極力反對296C改總站既果個議員…大家叫我文廣就得啦
其實相對796C,其實今次我對296C改動的反對力度是大很多,原因樓上已經有人講到…
我的社區裡的確用296c的街坊比用796c多,但大部份都會覺得行去東京街或麗閣邨唔夠方便(往九東方向富昌對出無站),因為所以我先爭取於興建中的西九龍法院外加一個站,而運輸署和建築署都意向上在法院落成後加站,以吸引居民乘搭296c和方便未來使用法院的市民。
其實我都會乘搭296c,在富昌上車有位坐又舒服,去觀塘時間亦不比行出去港鐵站再轉來轉去迫港鐵慢,只要個站位做合適的改動絕對能增加客量,但九巴對客量需求評估咨詢不足(起碼做之前無問過我地同居民的出行習慣),運輸署又偏幫港鐵,搞到新填海區的巴士小巴越做越縮,先係點解我會反對!當年796c改前新巴承諾落區同我地傾,結果無黎不特止一個電話話改就改,我唔想又再無情情咁無左296c,希望各位版友ching理解。

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +2 收起 理由
hon_son_wilson + 1 歡迎討論
Snoopy@FB8617 + 1 做實事
ma212223 + 1 欣賞議員落討論區聽意見

查看全部評分

avianwind 發表於 2015-1-29 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-1-29 10:38 發表
果條友就係唔忿氣改走796C先反對,但係兩者佢傾向留296C 都可以理解,始終去到觀塘,當初改796C我估佢係極力反對果個

一半半吧

【2012-13 RDP:縮至蘇屋】
梁文廣議員(富昌選區):
(未有提及796C)

元州及蘇屋選區禮義廉區議員:
- 建議796C 路線行經深旺道與深盛路一帶, 方便海麗邨附近及新填海區的市民
- 建議沒有顧及新填海區居民使用巴士的權利

【2013-14 RDP:改為蘇屋<->清水灣半島】
梁文廣議員:
- 強列反對
- 認為六號地盤(大致位置為東京街西總站塊地皮)及將入伙的榮昌邨及長沙灣邨均會提高乘客量
- 要求署方顧及地區發展,並待東京街一帶的屋邨入伙後,再作觀察才考慮改動796C號線的路線

寶麗選區議員:
- 支持重整
- 建議有利將來蘇屋附近的重建及發展
- 促請署方為填海區居民提供更多交通服務,例如延伸2B及2F號線或遷移總站至填海區

【2013-14 RDP:往蘇屋方向建議將南走線改為經唐俊街、唐明街、不入彩明、深水區改經長沙灣道;住將軍澳方向上世運迴旋處天橋】
梁文廣議員:
(未有提及796C)

南昌中選區禮義廉區議員:
- 關心改動,希望得知受影響的人數
(無睇文件嗎?)

李鄭屋選區老鼠區議員:
- 不理解重組796C號線的箇中原因
(無睇文件嗎?)

===
當年796C延長想做埋四小龍個市場
但海麗無位放車,變左逆走
結果事與願違,無客之餘又不及296C快"逃出"深水(應該至少慢10-15分鐘)

siusiupeople 發表於 2015-1-29 12:46 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-29 12:48 | 顯示全部樓層

回復 87# 的帖子

咁區議員大大有冇其他辦法咁呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過